Λίτσα Καποπούλου: «Στο Βασίλειο της Μοίρας»

Η Λίτσα Καποπούλου έρχεται με το δεύτερο βιβλίο της «Στο Βασίλειο της Μοίρας» (εκδόσεις Ανάτυπο) να μας ξεναγήσει μυθιστορηματικά για άλλη μια φορά στις μεγάλες χαμένες πατρίδες. Ο νόστος, που έντονα διέκρινε το προηγούμενο πολυβραβευμένο βιβλίο της «Πνοή – Όταν χτυπά η καρδιά του πεπρωμένου», παραχωρεί τη θέση του στη Νέμεσι, πλέκοντας έτσι έντεχνα τις αρχαίες ρίζες της ελληνικής φυλής με τη φυσική συνέχειά τους –όπως η ίδια πιστεύει–, που δεν είναι άλλη από το Βυζάντιο και την Ορθοδοξία. Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, η συγγραφέας θέλησε να παντρέψει τις λέξεις της με τις νότες, και ερχόμενη σε συνεννόηση με τον εκδότης της δίνει στην κυκλοφορία μαζί με το βιβλίο της κι ένα cd-έκπληξη. Πρόκειται για το τραγούδι «Λουλούδι της Ανατολής» σε στίχους και ερμηνεία του Δημήτρη Μήλα, και σε μουσική του ίδιου και του Νικόλα Αδέσποτου.

exofyllo αντίγραφο«Στο Βασίλειο της Μοίρας»… Ένα πυκνό και πολυπρόσωπο μυθιστόρημα, διαμορφωμένο κάτω από τη λιτή πένα της συγγραφέως, η οποία αναδεικνύει ερωτήματα ζωής, αφήνοντας στους αναγνώστες τις αντίστοιχες απαντήσεις, ενώ η ίδια στέκεται σιβυλλικά απέναντί τους μέσα από το μότο της: «Στο Βασίλειο της Μοίρας λαμβάνει ο καθένας το μερίδιο που του αναλογεί. Στη σκιά του εαυτού μας η Νέμεσις αποφασίζει δίκαια…»

Ιχνηλατώντας… με την Καίτη Νικολοπούλου

Κυρία Καποπούλου, πώς προέκυψε η ανάγκη σας να γίνετε συγγραφέας ύστερα από μια σημαντική καριέρα λειτουργού της Δικαιοσύνης;

«Ο λογοτεχνικός οίστρος ενυπήρχε. Παράλληλα με τις επαγγελματικές υποχρεώσεις μου τον ελεύθερο χρόνο μου εντρυφούσα στο γράψιμο και τη μελέτη λογοτεχνικών έργων. Άλλωστε το πρώτο μου βιβλίο ολοκληρώθηκε πριν την αποχώρησή μου από το Δικαστικό Σώμα».

Διαβάζοντας το νέο βιβλίο σας έχω την αίσθηση πως θελήσατε να δώσετε συνέχεια στο προηγούμενο. Κάνω λάθος;

«Έτσι είναι, κυρία Νικολοπούλου. Επεδίωξα κάποιοι από τους ήρωες να συνεχίζουν και στο νέο βιβλίο. Όμως τα δύο έργα είναι αυτοτελή και μπορούν να διαβαστούν μεμονωμένα από τον αναγνώστη».

Να περιμένουμε μελλοντικά και… τριλογία;

«Το ελπίζω… Ήδη έχει γίνει το ξεκίνημα…»

IMG_20160113_154826Και στην «Πνοή» και στο «Βασίλειο», παίζετε με δύο λέξεις: Πεπρωμένο και Μοίρα. Γιατί;

«Τόσο η Μοίρα όσο και το Πεπρωμένο, που είναι η μεταφορική της έννοια, με προβλημάτισαν από νωρίς. Από μόνες τους οι λέξεις αυτές περικλείουν μυστήριο σχετικά με το ρόλο τους στη ζωή των ανθρώπων και αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης και ερμηνείας φιλοσόφων, συγγραφέων και καλλιτεχνών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Για τη σημασία της διατυπώθηκαν πολλές και αντικρουόμενες απόψεις. Στη δύναμη της Μοίρας υποτασσόταν ακόμη και ο Δίας κατά την Ελληνική Μυθολογία».

Ποιους από τους ήρωές σας θα ξεχωρίζατε και γιατί;

«Είναι δύσκολο στον δημιουργό να ξεχωρίσει τα “πνευματικά παιδιά” του. Ωστόσο, θα στεκόμουν στην αινιγματική γατούλα Τουρκ, που, όπως σημαίνει τ’ όνομά της, είναι η ενσάρκωση της δύναμης, η μεταφυσική διάσταση στο χωροχρόνο, η εκδήλωση του “από μηχανής θεού”. Το μυστηριώδες βλέμμα της αποτυπώνεται έντεχνα στο εξώφυλλο του βιβλίου».

Υπάρχουν βιωματικά στοιχεία στο βιβλίο σας;

«Το βιωματικό στοιχείο, είτε πρωτογενώς προσλαμβανόμενο είτε επεξεργασμένο, θεωρώ ότι αποτελεί την κινητήρια δύναμη σε οποιαδήποτε μορφή τέχνης. Στη συνέχεια η δημιουργική φαντασία του καλλιτέχνη παρεμβαίνει και ολοκληρώνει το έργο του».

Ποιο το μήνυμα που θέλετε να περάσετε με το «Βασίλειο της Μοίρας»;

«Κάθε αξιόλογο έργο τέχνης επιδέχεται πολλαπλές ερμηνείες και είναι ανεξάντλητο. Δεν θα ήθελα να κατευθύνω τον αναγνώστη και να περιορίσω την ελευθερία της κρίσης του. Παρά ταύτα, ένα από τα κύρια μηνύματά μου είναι η αναμέτρηση των ηρώων με τον ίδιο τους τον εαυτό και η δυσκολία να πετύχουν το “γνώθι σαυτόν” με τη Νέμεση να καιροφυλακτεί».

Τι σηματοδοτεί για σας η έννοια των χαμένων πατρίδων;

«Για μένα σηματοδοτεί τον “ομφαλό της Γης”. Ξυπνούν μέσα μου ακούσματα και μνήμες από διηγήσεις του παππού και όσων τις υπερασπίστηκαν σε δίσεκτους χρόνους. Είναι πατρίδες καρδιάς, πηγή έμπνευσης και ονείρου, αφετηρία μυθοπλασιών γύρω από τη βαριά κληρονομιά τους».

LOYΠώς προέκυψε η συνεργασία σας με τους σημαντικούς τραγουδοποιούς Νικόλα Αδέσποτο και Δημήτρη Μήλα, με αποτέλεσμα το υπέροχο αυτό cd «Λουλούδι της Ανατολής»;

«Μάλλον ήταν “θέλημα της Μοίρας”… Ο Δημήτρης διαβάζοντας τις σημειώσεις μου, όταν έγραφα το βιβλίο, μου έδειξε κάποιους στίχους του, που είχε ήδη γράψει, βρήκαμε ότι ταιριάζουν με το πνεύμα και το ύφος του κειμένου, ο Νικόλας έβαλε το μουσικό υπόβαθρο, κι έτσι τα δύο ταλαντούχα αυτά παιδιά μού έκαναν την τιμή να έχει το βιβλίο μελωδική συνοδεία με άρωμα από “λουλούδι της Ανατολής”».

Με δεδομένο ότι πρόκειται για καλλιτέχνες που ζουν μέσα στη νεολαία, κομμάτι σας και οι ίδιοι, θεωρείτε πως το έργο σας θα συγκινήσει τα νέα παιδιά;

«Γιατί όχι; Άλλωστε στο βιβλίο γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη νέα γενιά, στις ομοιότητες και στις αντιθέσεις με την προηγούμενη. Στις σελίδες του μυθιστορήματος, στον μικρόκοσμο των ηρώων τα νέα παιδιά ενδέχεται να αναγνωρίσουν πρόσωπα και καταστάσεις που ίσως έχουν συναντήσει στον περίγυρό τους, οπότε ευελπιστώ ότι θα υπάρξουν συναισθήματα και θα νιώσουν τι νοηματοδοτεί».

Layout 1

Η παρουσίαση

Την ερχόμενη Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, στις 6.00 το απόγευμα, στο Νέο Δημαρχείο του δήμου Περιστερίου, πλατεία Δημοκρατίας, στάση Μετρό «Περιστέρι» (έξοδος πλατεία Δημοκρατίας), θα παρουσιαστεί το νέο βιβλίο τής Λίτσας Καποπούλου «Στο Βασίλειο της Μοίρας» (εκδόσεις Ανάτυπο). Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Αχιλλέας Τριαντόγλου, εκδότης-συγγραφέας, Παναγιώτα Συμιγιάννη, αντεισαγγελέας Εφετών, Καίτη Νικολοπούλου, δημοσιογράφος-συγγραφέας, π. Αθανάσιος Μελισσάρης, ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής, καθηγητής Πανεπιστημίου. Χαιρετισμό θα απευθύνουν η αντιδήμαρχος Πολιτισμού ΜαίρηΤσιώτα-Μάρκου και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων του Οικουμενικού Πατριαρχείου Ιωακείμ Παπαδόπουλος. Την εκδήλωση θα συντονίσει η δικηγόρος Κωνσταντίνα Παναγιωτάκη, ενώ μετά τις ομιλίες θα παρουσιαστεί το μουσικό cd «Λουλούδι της Ανατολής» από τους δημιουργούς του Νικόλα Αδέσποτο και Δημήτρη Μήλα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα