ΛΑΓΗΕ και ΔΕΗ βάζουν στη μέση τον Χαρδούβελη (και η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ γελάει)

Αυτά συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα! Από τη μια μεριά έχουμε μια εκρηκτική αύξηση στα φέσια στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, σε σημείο που ο ΛΑΓΗΕ, ο κρατικός δηλαδή λειτουργός της αγοράς ρεύματος, να στέλνει επιστολή στον υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη, αναφέροντάς του ότι η αγορά ενέργειας κινδυνεύει με κατάρρευση από τα χρέη της ΔΕΗ.

Από την άλλη μεριά, η ΔΕΗ συγκαλεί Έκτακτη Γενική Συνέλευση για να ζητήσει και αυτή οδηγίες από τον υπουργό Οικονομικών σχετικά με το τι θα κάνει με πολύ συγκεκριμένους πελάτες Υψηλής Τάσης που δεν πληρώνουν τα –εγκεκριμένα από το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών– τιμολόγια ρεύματος και οι οποίοι φέρουν μεγάλη ευθύνη για την οικονομική ασφυξία στην αγορά ρεύματος. Με άλλα λόγια, βάζουν τον Χαρδούβελη, ο μεν «διαιτητή» και η δε… «προπονητή», σε μια υπόθεση που δεν είναι καν της αρμοδιότητάς του, αφού άλλος είναι ο εποπτεύων υπουργός τους και όχι ο ίδιος.

Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, όσον αφορά τη ΔΕΗ, από τους συνολικά 73 βιομηχανικούς πελάτες υψηλής τάσης, μόλις 2 είναι αυτοί που δεν πληρώνουν τα εγκεκριμένα τιμολόγια, η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ και η ΛΑΡΚΟ. Για να λέμε, δε, τα πράγματα ακόμη πιο καθαρά, στα θέματα της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης η ΛΑΡΚΟ μπαίνει ως φερετζές για να καλυφθεί το συνολικά μέγα σκάνδαλο που έχει να κάνει με την προμήθεια ρεύματος στην ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ τα τελευταία χρόνια.

Γιατί το λέμε αυτό; Γιατί η ΛΑΡΚΟ και κρατική είναι και δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει και δεν έχει κουρέψει τα χρέη της στη ΔΕΗ. Από την άλλη πλευρά, η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ είναι ιδιωτική, ανήκει σε έναν εύρωστο επιχειρηματικό όμιλο (Μυτιληναίος), έχει κουρέψει το χρέος της προς τη ΔΕΗ την τελευταία 5ετία κατά πάνω από 135.000.000 ευρώ (Συμφωνία Πλαίσιο 2010 και διαιτησία ΡΑΕ 2013) και συνολικά έχει πάρει από τη ΔΕΗ (μαζί με τα τρέχοντα χρέη, τα πρόστιμα από Ε.Ε. και τα επιδοτούμενα επιτόκια) σχεδόν 250 εκατ. ευρώ.

Στο σημείο αυτό, πρέπει να θυμηθούμε την παροιμία «το τυρί το είδαν, τη φάκα δεν είδαν», όπου τυρί είναι η Λάρκο, την οποία υποτίθεται θέλει να πουλήσει η κυβέρνηση, γι’ αυτό πρέπει να την κρατήσει σε λειτουργία ακόμη και αν δεν πληρώνει, και φάκα η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ και τα φέσια της, η οποία, παρά το ότι έχει τη δυνατότητα να πληρώσει, προτιμά με τα χρήματα αυτά να κάνει εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου για να τα οικονομά ακόμη περισσότερο εις βάρος τής ΔΕΠΑ.

Τρέχει λοιπόν η ΔΕΗ στον βασικό μέτοχο, που είναι το ελληνικό Δημόσιο –το οποίο έχει ήδη τοποθετηθεί στην προηγούμενη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ, και έχει προσδιορίσει την τιμή του ρεύματος– για να ρωτήσει αν πρέπει να κόψει το ρεύμα στην ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ή αν πρέπει να συνεχίσει να φεσώνεται.

Στη θετική περίπτωση, να κοπεί δηλαδή το ρεύμα στην ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ, η ΔΕΗ και ο βασικός μέτοχος είναι νομικά πλήρως καλυμμένοι. Αν όμως η απόφαση είναι αρνητική, είναι καλυμμένοι η ΔΕΗ και το Δημόσιο έναντι των άλλων μετόχων, όταν πλέον όχι μόνο πουλάνε το ρεύμα κάτω του κόστους, όχι μόνο δεν πληρώνονται, αλλά συνεχίζουν να ζημιώνουν ιδιώτες και Δημόσιο;

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα