Λύση με πολιτική διαπραγμάτευση

Η ώρα της πολιτικής διαπραγμάτευσης έφθασε, και αυτή αναμένεται να δώσει λύση στα όποια αδιέξοδα υπάρχουν στις σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι εμμένουν σε μία οικονομική συνταγή, η οποία στην πράξη δεν φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Στόχος της κυβέρνησης από ‘δώ και πέρα θα είναι η διαχείριση της συμφωνίας πολιτικά και επικοινωνιακά, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της χώρας, καθώς θα έχει αντίκτυπο σε δύο επίπεδα: στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή και στις αποφάσεις για την επόμενη μέρα.

Με τους βουλευτές της συμπολίτευσης να έχουν ξεκαθαρίσει το τελευταίο διήμερο ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν άλλα μέτρα περικοπών (π.χ. σε μισθούς και συντάξεις), είναι σίγουρο ότι το πολυνομοσχέδιο, με το οποίο προτίθεται να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή όσα συμφωνηθούν με την τρόικα, θα πρέπει να περιέχει μέτρα μόνο διαρθρωτικού χαρακτήρα, τα οποία θα παρουσιαστούν ως συνέχεια προηγούμενων αποφάσεων που έχουν ήδη ληφθεί και δεν υλοποιήθηκαν.

Την ίδια ώρα γνωστοποιούνται απίθανα αιτήματα από την πλευρά των δανειστών, ακόμη και για κατάργηση της αμοιβής για εργασία σε Κυριακές και αργίες, που δείχνουν ότι και ορισμένα επιχειρηματικά συμφέροντα της χώρας προσπαθούν να παίξουν το τελευταίο τους χαρτί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τέτοια μέτρα θα μπορούσαν να περάσουν από την ελληνική Βουλή με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί σήμερα.

Πολιτική συμφωνία

Σε αυτά έρχονται να προστεθούν και σενάρια που δημοσιεύονται στον διεθνή Τύπο, όπως αυτό του Reuters για σύνδεση των μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να γίνουν την επόμενη μέρα από την ελληνική κυβέρνηση με την προληπτική γραμμή στήριξης. Είναι φανερό πλέον, όπως αφήνουν να εννοηθεί και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού το τελευταίο διάστημα, ότι λύση στο αδιέξοδο -που φαίνεται να υπάρξει- θα δώσει μια πολιτική συμφωνία που θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου, με τις τεχνικές λεπτομέρειες να μπορούν να καθοριστούν στη συνέχεια.

Άλλωστε, βασικό ζητούμενο για το Μέγαρο Μαξίμου είναι να έχει η κυβέρνηση στα χέρια της μια καλή συμφωνία, ώστε να διαμορφωθεί το κατάλληλο πολιτικό κλίμα ενόψει της έναρξης των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και να υπάρχει και ένα ισχυρό χαρτί σε περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες κάλπες. Και στις δύο περιπτώσεις πάντως το δίλημμα θα είναι το ίδιο: συμφωνία και κυβερνητική σταθερότητα, ή ΣΥΡΙΖΑ και επιστροφή στην αστάθεια και στο χάος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα