Μπρος στην αυτοδυναμία τι είναι η… Τζάκρη!

Η ερώτηση προς βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ από πολιτικό φίλο του ήταν απλή: «Πόσο θα σε επηρεάσει η συμμετοχή τού τάδε (σ.σ. η αναφορά σε πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ) στο ψηφοδέλτιο;» Και η απάντηση έρχεται να αποκαλύψει τα όσα σήμερα διαδραματίζονται στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Το θέμα δεν είναι αν θα με επηρεάσει. Αλλά αν θα είμαι εγώ στο ψηφοδέλτιο…»

 

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

 

Η επιχείρηση «διεύρυνση» μόνο ήρεμα δεν προχωρά στην Κουμουνδούρου. Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τη Θεοδώρα Τζάγκρη, με την οποία κατέληξαν σε συμφωνία συμμετοχής της στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, επανέφερε στην επικαιρότητα το καυτό θέμα των συνεργασιών. Και μπορεί η επίσκεψη εκπροσώπων του κόμματος στο City του Λονδίνου να άλλαξε προσωρινά την ατζέντα, όμως οι επόμενες ημέρες θα αναλωθούν εξ ολοκλήρου στις προθέσεις της ηγεσίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όλοι πλην εκείνων που ανήκουν στους προεδρικούς μόνο με καλό μάτι δεν βλέπουν τα όσα εν αγνοία τους διαδραματίζονται στον ΣΥΡΙΖΑ. Υποτίθεται πως το θέμα των συνεργασιών ήταν σαφές και ξεκάθαρο. Κάθε ενδιαφερόμενος θα έπρεπε να μην έχει ψηφίσει ποτέ μνημόνιο. Μόνο που η Θ. Τζάκρη, έστω και με το περίστροφο στον κρόταφο όπως η ίδια είχε δηλώσει, έχει ψηφίσει μνημόνιο. Έχει λοιπόν θέση στο κόμμα;

«Όχι», απαντούν ξεκάθαρα κύκλοι προσκείμενοι στον Αλέξη Τσίπρα. Σπεύδουν όμως να διευκρινίσουν: «Οι συνεργαζόμενοι δεν θα ενταχθούν στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Θα συνταχθούν σε μια προσπάθεια που γίνεται από το κόμμα με τους δικούς μας όρους». Με άλλα λόγια, θα είναι απλά υποψήφιοι. Έστω και αυτό, όμως, σε πρώτη ανάγνωση φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση του συνεδρίου.

«…Πρόσωπα και δυνάμεις του χρεοκοπημένου και υπόλογου πολιτικού κόσμου, ιδίως όσοι αποδέχθηκαν την πολιτική του μνημονιακού μονόδρομου και έπαιξαν ενεργό ρόλο σε μνημονιακές κυβερνήσεις από θέσεις ευθύνης, δεν μπορεί να έχουν ρόλο στην κυβέρνηση της Αριστεράς…» σημειώνεται εκεί. Και για αυτό όμως η ηγεσία του κόμματος έχει μια απάντηση: «Αυτοί που θα συνεργαστούν σε καμία περίπτωση δεν θα υπουργοποιηθούν. Από κανένα πόστο δεν θα υπηρετήσουν στην επόμενη κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, δεν αποτελούν κίνδυνο».

 

Οι ερμηνείες και ο στόχος

Πίσω από τις ερμηνείες κρύβεται μια μεγάλη αλήθεια. Η ηγεσία της Κουμουνδούρου είναι έτοιμη να συνεργαστεί και με τον διάβολο με μόνο στόχο να πλησιάσει (αν όχι φτάσει) την αυτοδυναμία, ώστε από θέση ισχύος να ανοίξει συζήτηση περί κυβερνητικής συνεργασίας και να προωθήσει τις δικές της επιλογές.

Μόνο που ο στόχος της δεν βρίσκει σύμφωνους όλους όσοι βρίσκονται στο ίδιο καράβι. Δύσκολα η αριστερή πλατφόρμα θα μπορούσε να δεχθεί μια τέτοια εξέλιξη, η οποία ερμηνεύεται ως αλλοίωση της εικόνας του κόμματος.

Πριν από λίγες ημέρες, πάντως, ο Αλέκος Καλύβης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού, με σημείωμά του προς το όργανο του κόμματος σημείωνε: «Στο θέμα των συμμαχιών δεν καταλήξαμε στην Κ.Ε. Ωστόσο –χωρίς να προηγηθεί εσωτερική συζήτηση– μέσα από δημόσιες τοποθετήσεις επανέρχεται το ζήτημα και δημιουργούνται τετελεσμένα. Για παράδειγμα προετοιμάζονται συναντήσεις ή ακόμη με δημόσιες τοποθετήσεις υποβαθμίζεται η στάση απέναντι στα μνημόνια σε σχέση με την αναβάθμιση του κριτηρίου να μην ψηφίσει κάποιος την επιλογή για Πρόεδρο Δημοκρατίας. Προφανώς είναι σημαντικός ο στόχος να μην πιαστούν οι 180, αλλά αυτό δεν μπορεί να αλλάζει τα κριτήρια για τις συμμαχίες. Εν πάση περιπτώσει θεωρώ ότι είναι ανάγκη αυτά τα ζητήματα όπως και η τακτική μας για να μην σχηματιστεί προεδρική πλειοψηφία πρέπει να απασχολήσουν άμεσα τα όργανα».

 

 

 

Μετρούν κέρδη από την… ήττα του Λονδίνου

 

Την ίδια ώρα στον ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να μετρήσουν τα κέρδη του κόμματος από την επίσκεψη των Γ. Μηλιού και Γ. Σταθάκη στο Λονδίνο, όπου συναντήθηκαν με επενδυτές. Ένα mail που είδε το φως της δημοσιότητας διαψεύστηκε επίσημα από την Κουμουνδούρου, σημειώνοντας πως ο συντάκτης του δεν ήταν καν στις συναντήσεις, όμως στον ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν να εκμεταλλευθούν την ευκαιρία και να κάνουν λόγο για «κινήσεις πανικού της κυβέρνησης με αποτυχημένη προπαγάνδα». «Ας μας πουν όσοι το δημοσίευσαν πού το βρήκαν, γιατί έλειπε η υπογραφή και ποιος κρύβεται από πίσω», σχολιάζουν χαρακτηριστικά.

«Ο συγκεκριμένος κύριος είναι γνωστό ότι είχε συναντήσει και τον πρωθυπουργό τον προηγούμενο χρόνο. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι περισσότερο αυτή η υπόθεση μυρίζει μια συνεννόηση κάποιων συγκεκριμένων κέντρων με την κυβέρνηση για τη δημιουργία κάποιων εντυπώσεων, παρά ανταποκρίνεται σε μια πραγματική εκτίμηση, όποια εκτίμηση και αν είναι αυτή… Διότι δεν μπορεί κάποιος να εμφανίζεται ότι ήταν σε μια συζήτηση και να μην ήταν», υποστηρίζει από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του κόμματος.

Δεν έχουν όμως πρόβλημα να δεχθούν το ενημερωτικό της Bank of America, στο οποίο επισημαίνεται επί της ουσίας πως μεταξύ των δανειστών και μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει η άβυσσος. «Από έναν τηλεοπτικό σταθμό της Αττικής είχαμε μια άλλη ψευδή, κατασκευασμένη είδηση. Ότι ο κ. Μηλιός πήγε και είπε στους συνομιλητές του έξω, μην κοιτάτε τι λέμε στην Ελλάδα, εκεί τα λέμε διαφορετικά. Εδώ σας λέμε άλλα πράγματα», συμπλήρωσε ο Π. Σκουρλέτης, εκμεταλλευόμενος την ευκαιρία να δείξει πως ο ΣΥΡΙΖΑ είτε εντός είτε εκτός υποστηρίζει τα ίδια. «Εμείς έχουμε απόλυτη συνέπεια λόγων και θέσεων. Προφανώς, το σημείο εκκίνησης, η οπτική που βλέπουμε τα πράγματα δεν είναι αυτή των εκπροσώπων των αγορών. Νομίζω, όμως, ότι είναι θετικό το ότι είχαμε μια απευθείας συζήτηση με ανθρώπους που, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, επηρεάζουν ως ένα βαθμό το κλίμα στην αγορά», τόνισε χαρακτηριστικά.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα