Νέα δεδομένα στο γηπεδικό του Παναθηναϊκού!

Η λογική αποκαθίσταται μετά από πολλά χρόνια! Το νέο προεδρικό διάταγμα, όπως αποκαλύπτεται μέσα από το επιχειρηματικό σχέδιο της κατασκευαστικής εταιρείας του κ. Βωβού, διαχωρίζει την κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού, από το εμπορικό κέντρο!

Χρειάστηκαν να περάσουν αρκετά χρόνια, για να παραδεχθεί η ελληνική Πολιτεία το… παράλογο της διασύνδεσης των δύο έργων, δηλαδή του εμπορικού κέντρου μίας ιδιωτικής εταιρείας και την ανέγερση του γηπέδου του Παναθηναϊκού, με την εμπλοκή του Δήμου Αθηναίων. Ο Νόμος Σουφλιά, της Διπλής Ανάπλασης, όριζε τα δύο έργα άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Το ένα δεν γινόταν, δίχως το άλλο.

Η όλη ιστορία γύρισε μπούμερανγκ στους εμπνευστές της, από τη στιγμή που προέκυψε η αδυναμία του Παναθηναϊκού να προχωρήσει το πρότζεκτ. Η κατασκευαστική εταιρεία, που είχε δαπανήσει αρκετά εκατομμύρια, εγκλωβίστηκε στο ίδιο το έργο της και το αποτέλεσμα ήταν να προκληθούν μία σειρά από συνέπειες, τις οποίες υπέστησαν όλοι όσοι ήταν εμπλεκόμενοι, πολύ δε περισσότερο όμως, η ίδια η εταιρεία, η οποία δεν μπορούσε να αξιοποιήσει μία πολύ μεγάλη επένδυσή της.

Φτάσαμε στο 2014 και αφού ο Παναθηναϊκός έχει, πλέον, ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους και με όλους τους τρόπους, ότι δεν ενδιαφέρεται, πλέον, να κατασκευάσει γήπεδο στον Βοτανικό, είπε με πλάνο Διπλής Ανάπλασης, είτε με plan b, plan c, plan… ότι να’ ναι, είτε με το καλύτερο πλάνο όλου του κόσμου, αφού δεν υπάρχουν τα κεφάλαια για την κατασκευή του νέου γηπέδου, η ελληνική Πολιτεία αποφάσισε να επιστρέψει στον… πραγματικό κόσμο και να ακολουθήσει – επιτέλους – τη λογική.

Με το τελευταίο Προεδρικό Διάταγμα, απεγκλωβίζει το έργο της κατασκευαστικής εταιρείας και τον Παναθηναϊκό, γεγονός που σημαίνει ότι το εμπορικό κέντρο μπορεί να ανεγερθεί στον Βοτανικό, δίχως να απαιτείται η κατεδάφιση της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και δίχως να ανεγερθεί παράλληλα και το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό.

Με άλλα λόγια, ο όρος «Διπλή Ανάπλαση» επί της ουσίας δεν υφίσταται πλέον, όπως και το όλο πλάνο. Βέβαια, το νέο Προεδρικό Διάταγμα δεν ακυρώνει τους όρους, σε ότι αφορά το γήπεδο της Λεωφόρου και το νέο γήπεδο των «πράσινων» στον Βοτανικό. Αναστέλλει, όμως, επ’ αόριστον την κατεδάφιση του «Απόστολος Νικολαϊδης», έως ότου – και αν ποτέ – ανεγερθεί το νέο γήπεδο στον Βοτανικό!

Με δεδομένο ότι ο Παναθηναϊκός δεν διαθέτει το κεφάλαιο για την κατασκευή γηπέδου και έχει ξεκαθαρίσει πως πλέον δεν τον αφορά ο Βοτανικός και πως το παρόν και το μέλλον του συλλόγου είναι στη φυσική του έδρα, η διατήρηση του πλάνου της Διπλής Ανάπλασης φαντάζει ανούσια και περιττή.

Η παραπάνω άποψη εκφράζεται στο πολυσέλιδο επιχειρηματικό πλάνο της κατασκευαστικής εταιρείας, οι Νομικοί της οποίας ερμηνεύουν το νέο Προεδρικό Διάταγμα. Παρουσιάζουμε ενδεικτικά τις σελίδες 110 και 111 του κειμένου, στις οποίες γίνεται η αναφορά στο θέμα που μας απασχολεί:

«Με την πάροδο τεσσάρων και πλέον ετών, το έργο της Διπλής Ανάπλασης του Βοτανικού δρομολογείται και πάλι, κατόπιν της έκδοσης του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος και της δημοσίευσης του στο υπ’ αριθμόν 161/14.05.2013 ΦΕΚ.

Βάσει αυτού, η κατασκευή πλέον και λειτουργία του εμπορικού κέντρου (που έχει αναλάβει η εταιρία) στο Βοτανικό, αποσυνδέονται από την ολοκλήρωση των αθλητικών εγκαταστάσεων, τις οποίες χρησιμοποιεί το αθλητικό σωματείο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος, αποσυνδέονται, δηλαδή, από την κατασκευή του γηπέδου και συνεπώς είναι πλέον εφικτή η άμεση έναρξη των εργασιών στο χώρο του Βοτανικού.

Η δε ολοκλήρωση τους σημαίνει και την παροχή άδειας λειτουργίας του εμπορικού κέντρου χωρίς να είναι προαπαιτούμενη η κατεδάφιση του γηπέδου επί της Λ. Αλεξάνδρας (ως οριζόταν στον προηγούμενο νόμο), αφού η κατεδάφιση αναστέλλεται έως την ολοκλήρωση του γηπέδου του Παναθηναϊκού.

Η κατασκευή του γηπέδου και η χρηματοδότηση του, είναι ευθύνη του Δήμου και της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ενώ η εταιρία συμμετέχει στο έργο μόνο με τη δωρεά παραχώρηση γης στο Δήμο Αθηναίων, στην οποία έχει ήδη προβεί».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα