Καθημερινή ενημέρωση

Νέο αίτημα για απαγόρευση του NPD

Στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας προσφεύγουν για δεύτερη φορά δεκαέξι κρατίδια με στόχο να απαγορευθεί το ακροδεξιό Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα (NPD), καθώς όπως καταγγέλλουν έχει υιοθετήσει την επιθετική, αντιμεταναστευτική στάση του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος του Αδόλφου Χίτλερ.

Το πολιτικό πρόγραμμα και η ιδεολογία του NPD είναι «ουσιαστικά ίδια με το δόγμα του εθνικοσοσιαλιστικού κινήματος της Γερμανίας», αναφέρουν στο αίτημά τους προς το Συνταγματικό Δικαστήριο \.

Στο αίτημα τα 16 κρατίδια αναφέρουν ότι το NPD ακολουθεί την ίδια ιδεολογία «φυλετικής βιολογίας» που προωθούσε το Τρίτο Ράιχ του Χίτλερ και επισημαίνουν ότι το ακροδεξιό κόμμα έχει στόχο να υπονομεύσει τις δημοκρατικές αρχές που βρίσκονται στα θεμέλια του γερμανικού κράτους.

Το NPD ιδρύθηκε το 1964 και αυτή τη στιγμή έχει περίπου 6.000 μέλη. Μια προηγούμενη απόπειρα να απαγορευθεί απέτυχε το 2003. Τότε το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε απορρίψει το σχετικό αίτημα εξαιτίας διαδικαστικού κωλύματος, καθώς υπήρχαν πολλοί πράκτορες των υπηρεσιών εσωτερικής ασφάλειας σε ανώτερες θέσεις του κόμματος.

Αν απαγορευθεί η λειτουργία του θα πάψει να λαμβάνει την κρατική ενίσχυση που ανέρχεται περίπου στο 1,4 εκατομμύριο ευρώ, ενώ θα πρέπει να παραδώσει τις έδρες του στα περιφερειακά κοινοβούλια της Σαξονίας και του Μακλεμβούργου-Πομερανίας.

Η προσπάθεια για την απαγόρευσή του γίνεται από την Μπούντεσρατ, την άνω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου όπου εκπροσωπούνται τα γερμανικά κρατίδια.

«Το NPD είναι κατά τη γνώμη μας ένα αντιδημοκρατικό, ξενοφοβικό, αντισημιτικό κόμμα, αντίθετο στο σύνταγμα. Ένα κόμμα που πρέπει να πολεμήσουμε πολιτικά με αποφασιστικότητα», δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενημερώθηκε για την απόφαση της Μπούντεσρατ να υποβάλει νέο αίτημα για την απαγόρευσή του. Υποστήριξε επίσης τα κρατίδια στη συγκέντρωση εγγράφων και με αυτό τον τρόπο βοήθησε στην υποβολή του αιτήματος», υπογράμμισε ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

Όμως «η κυβέρνηση δεν έκρινε απαραίτητο να διατυπώσει και η ίδια επιπλέον αίτημα για την απαγόρευση» του NPD, πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης