Να «σουκάτσου» ή να μην «σουκάτσου»…;

Να ζει κανείς ή να μη ζει; Ιδού η απορία, στην οποία φαίνεται πως θέλουν να δώσουν απάντηση οι Ιάπωνες.

Γνωρίζοντας πως το μόνο πράγμα που είναι αναπόφευκτο στη ζωή είναι ο θάνατος, οι άνθρωποι στην Ιαπωνία προετοιμάζονται ψυχολογικά, αλλά και πρακτικά, δοκιμάζοντας αν είναι βολικά τα φέρετρα, καθώς και την κόμμωση που θα προτιμήσουν ενόψει του τελευταίου τους «ταξιδιού».

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην Independent, η νέα μόδα που έχει ξεκινήσει στην Ιαπωνία και αφορά στην προετοιμασία για το τέλος της ζωής, αποκαλείται «Σουκάτσου». Τον περασμένο Αύγουστο, έγινε στο Τόκιο ένα φεστιβάλ με πάνω από 50 γραφεία τελετών, όχι μόνο εκθέτοντας τα τελευταία προϊόντα τους, αλλά και βοηθώντας τους 5.000 παρευρισκόμενους , να γράψουν μία αξιοπρεπή διαθήκη, να διαλέξουν, ακόμα και να δοκιμάσουν, το κατάλληλο φέρετρο ή να βγάλουν το νεκρικό τους πορτρέτο.

Η Ιαπωνία τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει ηλικιακή κρίση, εξαιτίας της αύξησης του πληθυσμού των ηλικιωμένων ανθρώπων. Παραδοσιακά οι Ιάπωνες είχαν μια ασυνήθιστη εξοικείωση με την έννοια του θανάτου και δεν διστάζουν να συμμετέχουν ακόμη και σε μία εξομοίωση του σκορπίσματος της στάχτης για να δουν πώς θα είναι όταν πεθάνουν.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα