Οι Αζέροι τιμούν τη μνήμη της γενοκτονίας στο Χοταζαλί από τους Αρμένιους

Εδώ και 22 χρόνια το Αζερμπαϊτζάν τιμά τη μνήμη των 613 ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην πόλη Χοτζαλί κατά την διάρκεια του πολέμου μεταξύ Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν στη διαμάχη που είχαν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Πριν από 22 χρόνια, τη νύχτα μεταξύ της 25ης και 26ης Φεβρουαρίου 1992, οι ένοπλες δυνάμεις της Αρμενίας, με την υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων και του βαρέως οπλισμού του 366ου Μηχανοκίνητου Συντάγματος Πεζικού του ρωσικού στρατού, στρατοπεδευμένων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, που έπρεπε να παίζει το ρόλο του εγγυητή της ειρήνης και της ασφάλειας στην εν λόγω περιοχή, επιτέθηκαν στην πόλη Χοτζαλί, που είχε 7.000 κατοίκους, και διέπραξαν μαζικά εγκλήματα κατά των αμάχων της πόλης.

Κατά την προσπάθεια των κατοίκων να εγκαταλείψουν την πόλη για να σωθούν, δέχτηκαν πυρά από αρμενικές δυνάμεις. Ως αποτέλεσμα, 613 άτομα σκοτώθηκαν βίαια, μεταξύ τους 106 γυναίκες, 63 παιδιά και 70 ηλικιωμένοι. 8 ολόκληρες οικογένειες εξοντώθηκαν ολοσχερώς. 487 άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά, συμπεριλαμβανομένων 76 παιδιών, 1.275 πιάστηκαν αιχμάλωτοι, από τους οποίους τα 150 άτομα εξακολουθούν να αγνοούνται. Πρόκειται για μαζική δολοφονία αθώων ανθρώπων με μόνο κριτήριο την εθνικότητά τους, γι’ αυτό εμπίπτει στον ορισμό της γενοκτονίας. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι τα αρμενικά στρατεύματα έχουν διαπράξει τρομερά και πραγματικά βάρβαρα εγκλήματα ακόμη και κατά των πτωμάτων των αμάχων, αφού από πολλά πτώματα αφαιρέθηκε το τριχωτό της κεφαλής, τα μέρη του σώματος ακρωτηριάστηκαν, τα μάτια βγάλθηκαν. Πολλά πτώματα, περιλαμβανομένων των πτωμάτων των γυναικών και των παιδιών, βρέθηκαν με πολλαπλές μαχαιριές, ορισμένα είχαν αποτεφρωθεί.

Όπως επισημαίνει και ο πρέσβης των Αζέρων στην Αθήνα, Ραχμάν Μουσταφάεφ, «τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από στρατεύματα της Αρμενίας ήταν τόσο προφανή και βάναυσα, ώστε ακόμη και οι εφημερίδες από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία, οι οποίες είναι παραδοσιακά και ιστορικά φιλικές προς τους Αρμένιους χρησιμοποιούν τον ορισμό «γενοκτονία εναντίον των Αζέρων αμάχων». Η αλήθεια είναι το βασικό όπλο του Αζερμπαϊτζάν, διότι η Αρμενία φοβάται την αλήθεια. Μάλιστα, η φίμωση της αλήθειας για εκείνα τα γεγονότα, όσο και η παθητική αντίδραση της διεθνούς κοινότητας στην επιθετική πολιτική της Αρμενίας, στα εγκλήματα που έχει διαπράξει κατά των άμαχων Αζέρων αλλά και στην καταστροφή των πολιτιστικών μνημείων του Αζερμπαϊτζάν στα κατεχόμενα εδάφη, όλα αυτά της επιτρέπουν να συνεχίζει την εγκληματική της δράση».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα