Οι ανακοινώσεις του Σαμαρά

Αλλεπάλληλες συσκέψεις με το οικονομικό επιτελείο και τους υπουργούς που εμπλέκονται στην διαπραγμάτευση με την τρόικα θα έχει ο πρωθυπουργός στο τέλος της εβδομάδας που διανύουμε αλλά και στην αρχή της επόμενης. Στόχος να ενημερωθεί το Μέγαρο Μαξίμου για την πορεία των δράσεων του κάθε υπουργείου χωριστά εν όψει της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα στο τέλος του μήνα.

Ο κ. Σαμαράς αμέσως μετά την τελευταία συνάντηση που είχε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο φέρεται να είπε σε συνομιλητές του ότι η κυβέρνηση πρέπει στο τέλος του μήνα να είναι έτοιμη να ανακοινώσει «το τέλος της τρόικας» για την Ελλάδα. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει η αξιολόγηση να έχει θετικό πρόσημο και να κλείσουν όλα τα θέματα που είναι ανοιχτά όπως ασφαλιστικά ταμεία, απολύσεις στο δημόσιο, χρηματοδοτικό και δημοσιονομικό κενό, κόκκινα δάνεια και φοροελαφρύνσεις.

Μετά το πέρας αυτών των συσκέψεων θα υπάρξει συνάντηση Σαμαρά- Βενιζέλου παρουσία του υπουργού οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη ο οποίος στο μεσοδιάστημα θα έχει συναντήσεις με τους ευρωπαίους ομολόγους του.

Οι στόχοι

Να κλείσει «αναίμακτα» το θέμα του δημοσιονομικού κενού και να εξασφαλίσει το πράσινο φως για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τις πρώτες κιόλας ημέρες της διαπραγμάτευσης, θα επιδιώξει η κυβέρνηση ενόψει της έλευσης της τρόικας, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα. Βασικός στόχος της Κυβέρνησης παραμένει το Ο.Κ. των δανειστών για τις φοροελαφρύνσεις που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Οι απαιτήσεις των δανειστών είναι τέτοιες και τόσες που η Κυβέρνηση θα επιδιώξει άμεσα συναντήσεις με κοινωνικούς φορείς (ΓΣΕΕ-ΣΕΒ, κ.α.) με στόχο τη διαμόρφωση ενός κοινού πλαισίου διαπραγμάτευσης έναντι των απαιτήσεων της Τρόικας.

Πρώτο ζητούμενο για την ελληνική πλευρά είναι να κατατεθεί η νομοθετική ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στη Βουλή ακόμη και στις αρχές Οκτωβρίου (ακόμη και πριν την κατάθεση του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού) έτσι ώστε να επιτευχθεί διπλός στόχος:

 

  1. Να φανεί ότι υλοποιείται άμεσα η εξαγγελία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

 

  1. Να αρχίσει η εισροή κεφαλαίων ειδικά προς τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία διαπιστώνουν συνεχή μείωση εσόδων το τελευταίο τρίμηνο καθώς ακόμη και όσοι είχαν ενταχθεί στο υφιστάμενο καθεστώς της ρύθμισης (είτε των 12, είτε των 48 δόσεων), προχωρούν σε…στάση πληρωμών περιμένοντας τις 72 ή τις 100 δόσεις.

Στο ασφαλιστικό, η διαπραγμάτευση δεν θα είναι καθόλου εύκολη καθώς η τρόικα θα έρθει αποφασισμένη να ζητήσει την κατάθεση νέου ασφαλιστικού νόμου μέχρι τον Νοέμβριο.

 

Το ιδανικό για την ελληνική πλευρά θα ήταν η συμφωνία να κλείσει με διαδικαστικές αλλαγές (πχ συγχωνεύσεις ταμείων) ωστόσο η τρόικα αναμένεται να ζητήσει παρεμβάσεις στις βασικές παραμέτρους του συστήματος όπως για παράδειγμα στον ελάχιστο αριθμό των ενσήμων που απαιτούνται για την εξασφάλιση σύνταξης (πχ σήμερα χορηγείται σύνταξη με 15 χρόνια προϋπηρεσίας και εξετάζεται να αυξηθεί το όριο στα 20 χρόνια).

Στα εργασιακά, η τρόικα αναμένεται να επανέλθει στο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων επιμένοντας στην πλήρη απελευθέρωση, με την ελληνική πλευρά να περιχαρακώνεται στο υφιστάμενο σύστημα το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους κοινωνικούς εταίρους να αποφασίζουν.

 

Εκτός από τις ομαδικές απολύσεις, ανοικτά επίσης είναι τα κεφάλαια της αλλαγής του καθεστώτος για τις απεργίες (ζητείται η απόφαση να λαμβάνεται από το 50% των μελών του σωματείου).

 

Μ.Κ.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα