Οι δύσκολες αποφάσεις και το παζλ της εκλογής Προέδρου

Στο κατώφλι δύσκολων αποφάσεων βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να πείσει τους δανειστές, ότι δεν χρειάζεται την εποπτεία της τρόικας, αλλά με μία διευθέτηση του χρέους μπορεί να τα καταφέρει. Οι αποφάσεις, όμως που πρέπει να λάβει το επόμενο διάστημα αναμφίβολα θα προκαλέσουν αναταραχή και θα αποτελέσουν βούτυρο στο ψωμί του ΣΥΡΙΖΑ.

Ήδη θεωρείται δεδομένο πως από την 1η Ιανουαρίου θα σταματήσει η άρση πλειστηριασμών ακινήτων. Η κυβέρνηση με διαρροές του υπουργού Οικονομικών, προαναγγέλλει μέτρα ανακούφισης εκείνων που τα σπίτια τους θα βγουν στον πλειστηριασμό.

Αυτές οι αποφάσεις δεν είναι εύκολες και φυσικά ουδείς είναι πρόθυμος να τις αποδεχτεί. Ειδικά το ΠΑΣΟΚ «δεν υπάρχει περίπτωση, να συναινέσει σε μέτρα που κάνουν τη ζωή δύσκολη σε ανθρώπους που υποφέρουν».

Τώρα η χώρα βρίσκεται προς το τέλος της διαδρομής, το πρόγραμμα τελειώνει οπότε τώρα θα ληφθούν και οι κρισιμότερες αποφάσεις για το μέλλον και θα διαμορφωθούν οι συνθήκες των επόμενων ετών. Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν άλλο κόστος. Το ΠΑΣΟΚ βάζει ξεκάθαρα κόκκινες γραμμές σε ό,τι αφορά εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα, ζητά ρυθμίσεις για τις οφειλές σε ταμεία και εφορίες και γενικά χαράσσει τη δικιά του γραμμή.

Για τον Πρόεδρο

Φυσικά το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί τον δικό του δρόμο, όμως από την άλλη ο Αντώνης Σαμαράς όχι μόνο φαίνεται αποφασισμένος να λάβει τις δύσκολες αποφάσεις, αλλά  θα εποπτεύσει προσωπικά και βήμα- βήμα την υλοποίησή του, πιστεύοντας ότι θα κρίνει το αποτέλεσμα των προσεχών εκλογών. Ο Πρωθυπουργός ζήτησε ήδη από τους υπουργούς να επιταχύνουν τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα υλοποιηθούν στους δανειστές, ώστε η επίσκεψη της τρόικας τον Σεπτέμβριο να λήξει γρήγορα και χωρίς προβλήματα και ενστάσεις.

Χωρίς να έχει ειπωθεί από τον ίδιο τον Α. Σαμαρά, στην κυβέρνηση υπάρχει η πεποίθηση ότι αν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, η τρόικα έστω και αν διαφωνεί δεν θα «ανεβεί στα κάγκελα» για τις φορολογικές αλλαγές που επιθυμεί να ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο (και να υλοποιήσει άμεσα) το Μέγαρο Μαξίμου.

Μιλάμε για την αύξηση των δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα προς την εφορία και τα ταμεία, τον φόρο του πετρελαίου θέρμανσης, την εισφορά αλληλεγγύης κλπ.

Εάν το εγχείρημα προχωρήσει, η κυβέρνηση έχοντας εκταμιεύσει τη δόση, θα μπει στη δυσκολότερη διαδικασία, η οποία όμως θα σημάνει και την έξοδο από τα μνημόνια. Και αυτή δεν είναι άλλη από τη συζήτηση για την αναδιοργάνωση και ελάφρυνση του ελληνικού χρέους- πιθανότατα με μείωση του επιτοκίου και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.

Σύμφωνα με το σχέδιο Σαμαρά, περί τα τέλη του χρόνου και όταν η συζήτηση για το χρέος έχει προχωρήσει αλλά όχι και ολοκληρωθεί, θα ανοίξει και το θέμα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Τότε, η κυβέρνηση θα θέσει το δίλημμα «ρίχνετε την κυβέρνηση τώρα που βγαίνουμε από την κρίση» και ευελπιστεί ότι ο απαιτούμενος αριθμός των 180 βουλευτών είναι δυνατόν να εξευρεθεί. Στην αντίθετη περίπτωση, θα οδηγηθούμε σε εκλογές με το δίλημμα «ποιος μπορεί να ρυθμίσει το χρέος χωρίς περιπέτειες».

Μ.Κ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα