Οι επίκαιροι «συνταγματικοί στοχασμοί» του Γ. Βαρβιτσιώτη

Το ιστορικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βαρβιτσιώτης, επίκαιρος όσο ποτέ, παρουσίασε το νέο βιβλίο του με τίτλο «Συνταγματικοί Στοχασμοί» (Εκδόσεις Σάκκουλα) σε κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας, σε μια κατάμεστη αίθουσα από ακροατήριο προερχόμενο από τον πολιτικό, δικαστικό και επιστημονικό χώρο, από ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών, καθώς και πλήθος κόσμου.

 

Της Καίτης Νικολοπούλου

 

Τη συζήτηση στην εκδήλωση συντόνισε ο Παύλος Τσίμας, ο οποίος μάλιστα αναφερόμενος στις ιδέες του συγγραφέα είπε μεταξύ άλλων: «Αν κάποιες από αυτές είχαν εισακουστεί σε προηγούμενες Συνταγματικές Αναθεωρήσεις θα ήμασταν πολύ καλύτερα σήμερα».

Το «παρών» έδωσαν ανάμεσα στους άλλους ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο Φώτης Κουβέλης, οι υπουργοί Νίκος Δένδιας, Κυριάκος Μητσοτάκης, Μάκης Βορίδης, Μίλτος Βαρβιτσιώτης, ο Απόστολος Κακλαμάνης, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, ο Γιώργος Νταβρής, ο Νίκος Νικολόπουλος, η Μαρία Δαμανάκη και πολλοί άλλοι.

«Στο βιβλίο του αυτό, καταστάλαγμα της μακράς  κοινοβουλευτικής του πείρας, ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης συμπυκνώνει τον προβληματισμό του για το ελληνικό Σύνταγμα και την προοπτική της αναθεώρησής του. Ο συγγραφέας εντοπίζει με ακρίβεια αλλά και περίσκεψη τα σημεία του συνταγματικού κειμένου που χρειάζονται βελτίωση, και προτείνει συγκεκριμένες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, που συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

»Το ενδιαφέρον του συγγραφέα επικεντρώνεται κυρίως στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας της πολιτικής, στη διασφάλιση της ισορροπίας μεταξύ των συνταγματικών οργάνων, σε μια νέα διαρρύθμιση των σχέσεων μεταξύ πολιτικής και δικαιοσύνης, στην ενίσχυση του δικαστικού ελέγχου της συνταγματικότητας των νόμων και στην επέκταση των θεσμών της δημοκρατικής συμμετοχής. Χωρίς όμως να ξεχνά αυτό που υπενθύμιζε δεκαετίες πριν ο Κωνσταντίνος Τσάτσος, δηλαδή ότι «“η αποτελεσματική λειτουργία των θεσμών είναι πρωτίστως πρόβλημα πολιτικό και όχι συνταγματικό”», διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο.

Ξεφυλλίζοντας τις σελίδες του, αντιλαμβανόμαστε ότι ο κ. Βαρβιτσιώτης αναζητά ένα πιο λιτό και περιεκτικό Σύνταγμα, και όχι ένα Σύνταγμα στο οποίο ο νομοθέτης «κρύβει» συνέχεια διατάξεις όπως αυτή για τον βασικό μέτοχο. 

Ο ίδιος ο συγγραφέας διευκρίνισε κατά την παρουσίαση του βιβλίου του: «Διατυπώνω τις σκέψεις μου για μια νέα αναθεώρηση του Συντάγματος, την οποία κρίνω επιβεβλημένη».

 

 

Who is Who

 

Ο Ιωάννης Μ. Βαρβιτσιώτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1933. Σπούδασε Νομικά στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Φράιμπουργκ της Γερμανίας και ειδικεύτηκε στο Δίκαιο των εταιρειών. Το 1960 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1961 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής. Έκτοτε επανεξελέγη σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις (1963, 1964 με την ΕΡΕ και 1974, 1977, 1981, 1985, Ιούνιο 1989, Οκτώβριο 1989, 1990, 1993, 1996, 2000 με τη Νέα Δημοκρατία). Κατά το χρονικό διάστημα 1961-1967 διετέλεσε γραμματέας προεδρείου και κοσμήτωρ της Βουλής, γραμματέας της Επιτροπής Αναθεωρήσεως του Συντάγματος, μόνιμο μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συνδέσεως Ελλάδας – ΕΟΚ. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας συνελήφθη και φυλακίστηκε. Από το 1974 έως σήμερα χρημάτισε υφυπουργός Εσωτερικών, υφυπουργός Εξωτερικών, υπουργός Εμπορίου (δύο φορές), υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, υπουργός Εθνικής Άμυνας (δύο φορές), υπουργός Δικαιοσύνης. Σημαντικός σταθμός στην καριέρα του υπήρξε η θητεία του ως αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (1985-1996), ενώ έχει διατελέσει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής ομάδας και αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Από τον Ιανουάριο του 1998 είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου “Κωνσταντίνος Καραμανλής”. Στις εκλογές της 13ης Ιουνίου 2004 εξελέγη ευρωβουλευτής και είναι επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Έχει τιμηθεί με το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Φοίνικος, καθώς και με άλλα ανώτερα παράσημα διαφόρων κρατών, και έχει γράψει πολλές νομικές και πολιτικές μελέτες.
Μιλάει γαλλικά, αγγλικά και γερμανικά. Είναι παντρεμένος με τη Σοφία Λαναρά και έχει τρεις γιους και μια κόρη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα