Οι «λίγοι», οι «αργόστροφοι» και η… αναθεώρηση του Αναστασίου

Υπάρχει ένα άγραφος κανόνας στο ποδόσφαιρο. Τον καλό προπονητή τον κάνουν οι παίκτες και τους καλούς παίκτες, τους φτιάχνει ο καλός προπονητής. Δεν πρόκειται για ένα δίλημμα του τύπου… αν έκανε το αυγό την κότα, ή την κότα τι αυγό. Στην περίπτωσή μας, οι ρόλοι είναι απόλυτα διαχωρισμένοι και ξεκάθαροι. Αν σε μία ομάδα υπάρχει… απόσταση μεταξύ του προπονητή και τον παικτών, αυτός που θα τεθεί… εκτός, είναι ο προπονητής και όχι οι 25 παίκτες. Στον Παναθηναϊκό, όσο και να επιμένει για λόγους εγωισμού ο Γιάννης Αλαφούζος, επικρατεί πλέον μία περίεργη ατμόσφαιρα στα αποδυτήρια. Το γυαλί έχει ραγίσει στη μεταξύ τους σχέση και ως εκ τούτου, οι εξελίξεις είναι θέμα χρόνου να συμβούν.

Ας δούμε όμως, τι ακριβώς συμβαίνει στα αποδυτήρια του «τριφυλλιού».
1)Το σύνολο των παικτών δεν αφουγκράζεται τις ιδέες του κόουτς για την τακτική. Ακούγονται ατάκες του τύπου… «αυτά που ζητάει, δεν γίνονται», ή «δεν διαθέτει τα στοιχεία η ομάδα γι’ αυτό το σύστημα», ή «δεν μπορεί να ζητάει πράγματα που δεν γίνονται». Η αμφισβήτηση στο πρόσωπό του από τους παίκτες είναι δεδομένη και αφορά εν πολλοίς και το γεγονός ότι ο Γιάννης Αναστασίου ζητάει από συγκεκριμένους παίκτες, συγκεκριμένα πράγματα, τα οποία αδυνατούν να κάνουν. Όχι γιατί δεν διαθέτουν ποιότητα, αλλά γιατί δεν έχουν αναλάβει κάποια ανάλογη αποστολή στη διάρκεια της καριέρας τους.
2)Επικρατεί εντονότατη δυσαρέσκεια από τις απαξιωτικές δηλώσεις που έχει κάνει ο κόουτς. «Το να παίζεις σε αυτό το επίπεδο και να θες να πετύχεις είναι να αντέχεις την πίεση. Εμείς σε μεγάλο βαθμό δεν την χειριστήκαμε σωστά αυτή την πίεση. Το σίγουρο είναι πως αν θες να βγεις πρωταθλητής πρέπει να το δείχνεις». Οι παραπάνω δηλώσεις ανήκουν στον τεχνικό του Παναθηναϊκού, Γιάννη Αναστασίου, λίγα λεπτά μετά την ήττα στη Νέα Σμύρνη από τον Πανιώνιο. Πρόκειται για την πρώτη σπόντα – εκείνη την ημέρα – του προπονητή των «πράσινων», η οποία όχι μόνο δεν ήχησε καλά στα αυτιά των ποδοσφαιριστών, αλλά προκάλεσε και πολλές αντιδράσεις.
Η δεύτερη σπόντα ήρθε αμέσως μετά… «Προσωπικά η πίεση δεν με φοβίζει. Όταν δουλεύεις σε μια τέτοια ομάδα, ξέρεις πως είσαι υπό πίεση. Όσο προπόνηση και να κάνεις το μυαλό δεν μπορείς να το προπονήσεις» και η τρίτη σπόντα λίγα δευτερόλεπτα μετά… «βλέποντας τι έχουμε ζητήσει από τον καθένα σε ατομικό επίπεδο, θα πρέπει να αναθεωρήσουμε για αρκετούς παίκτες».
Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις που είχε κάνει ο κόουτς στο ξεκίνημα της προετοιμασίας, ότι πλέον οι παίκτες δεν έχουν τη δικαιολογία της έλλειψης εμπειρίας, έχουν προκαλέσει μεγάλες συζητήσεις στα αποδυτήρια, καθώς άπαντες διακρίνουν μία προσπάθεια να μεταβιβαστεί όλο το βάρος της ευθύνης μίας πιθανής αποτυχίας ΚΑΙ στο πρωτάθλημα, σε εκείνους.
Αν αναλύσει κανείς τα λόγια του Γιάννη Αναστασίου θα καταλήξει σε ορισμένες διαπιστώσεις: 1)Λέει τους παίκτες του «λίγους». Τι άλλο μπορεί να είναι ένας επαγγελματίας που δεν αντέχει την πίεση του πρωταθλητισμού; 2)Λέει τους παίκτες του «αργόστροφους». Τι άλλο μπορεί να είναι κάποιος που δεν σκέφτεται και ενεργεί γρήγορα; 3)Τους απειλεί ότι θα χάσουν τη θέση τους στην ομάδα, καθώς… θα πρέπει να αναθεωρήσει την άποψή του για εκείνους.

Οι πιέσεις που δέχεται ο Αλαφούζος
Ο Γιάννης Αλαφούζος δέχεται πιέσεις από τους συνεργάτες του να «τελειώσει» το συντομότερο δυνατόν τον Αναστασίου, πριν χειροτερέψει η κατάσταση τόσο στα αποδυτήρια, όσο και στο αγωνιστικό κομμάτι, ήτοι στο πρωτάθλημα. Η εικόνα της ομάδας κόντρα στον Πλατανιά ήταν απογοητευτική. Δεν υπήρχε ρυθμός, δεν υπήρχε όρεξη, δεν υπήρχε φαντασία, την ίδια στιγμή που η εξέδρα θύμιζε ηφαίστειο έτοιμο για εκραγεί. Μία σπίθα χρειαζόταν, η οποία, για καλή τύχη του Αναστασίου, δεν εμφανίστηκε. Η εμφάνιση ωστόσο, ήταν αποκαρδιωτική, για μία ομάδα ξεκούραστη, δίχως την πίεση των συνεχόμενων αγώνων σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Πιέσεις υπάρχουν, με έμμεσο τρόπο και από τους παίκτες, καθώς οι μάνατζερ, που θέλουν το καλύτερο για τους πελάτες τους, έχουν αρχίσει και αναρωτιούνται τι συμβαίνει και αν έχει σκεφτεί η διοίκηση τον τρόπο για να ανατραπεί το κλίμα.
Μεγάλος προβληματισμός για Εσιέν
Η περίπτωση του Μίκαελ Εσιέν έχει αρχίσει και προκαλεί μεγάλες συζητήσεις στον Παναθηναϊκό. Ο διεθνής Γκανέζος παρουσιάζει προβλήματα. Όντας ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης, από τη μία «ματώνει» το ταμείο δίχως να προσφέρει και από την άλλη προκαλεί μεγάλη απογοήτευση στον κόσμο, ο οποίος τον υποδέχθηκε με τιμές… αρχηγού κράτους, όταν αφίχθη στην Ελλάδα το καλοκαίρι.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, θα δοθεί – εκ των πραγμάτων – διορία μέχρι τον Ιανουάριο στον Μίκαελ Εσιέν. Εφόσον μέχρι τότε δεν καταφέρει να ενταχθεί στην ομάδα και να παρουσιάσει μία σταθερή παρουσία στην 11άδα, θα κινηθούν οι διαδικασίες για τη λύση του συμβολαίου του.
Από την πλευρά του πάντως, δεν φαίνεται να… προβληματίζεται. Το δέσιμό του με την ομάδα είναι μηδαμινό, ενώ τον απασχολεί, όπως φαίνεται από τα μηνύματά του στα social media, το παρελθόν του στην Τσέλσι και τη Λιόν, όπου περνούσε… ζάχαρη!

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα