Οι πολιτικές εμπλοκές του αμφιλεγόμενου κ. Κούμα

Στην τελική της ευθεία έχει μπει η υπόθεση της πώλησης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του Κυπέλλου Ελλάδας από την ΕΠΟ, καθώς το Εφετείο εκδίκασε την έφεση που είχε καταθέσει η Ομοσπονδία κατά της πρωτόδικης απόφασης που δικαίωνε τη Nova.

Μιλάμε για τη γνωστή υπόθεση στην οποία η ΕΠΟ παραχώρησε τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Κυπέλλου Ελλάδος στην εταιρεία MEDIA GΟΑL, η οποία με τη σειρά της τα πούλησε στον ΟΤΕ TV. Διά νόμου απαγορεύεται ρητά η εμπλοκή μεσαζόντων, ρόλο που είχε η MEDIA GOAL.

Να θυμίσουμε ότι η NOVA είχε προσφύγει στο Πρωτοδικείο και πέτυχε να κερδίσει την ακύρωση της εν λόγω σύμβασης, με τον όρο ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΚΥΡΗ, τον Μάρτιο του 2014.

Η ΕΠΟ δεν συμμορφώθηκε στην απόφαση του δικαστηρίου και καταθέτοντας έφεση προσέφυγε στο Εφετείο, συνεπικουρούμενη από τη MEDIA GOAL, η οποία θέλησε να κάνει παρέμβαση, ζητώντας την αναβολή της εκδίκασης για τον Νοέμβριο του 2015, ώστε να ξεκινήσει η τηλεοπτική προβολή των αγώνων του Κυπέλλου και για 3η χρονιά από τον ΟΤΕ TV.

Το Εφετείο απέρριψε το συγκεκριμένο αίτημα, ζητώντας αντίθετα από τους εκπροσώπους της Μedia Goal, εφόσον το επιθυμούν, να παρέμβουν άμεσα! Τελικά, δόθηκε στις εμπλεκόμενες πλευρές τριήμερη προθεσμία για την κατάθεση υπομνημάτων και εντός των επομένων ημερών, θα ανακοινώσει την τελεσίδικη απόφασή του, η οποία εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα δικαιωθεί για ακόμη μία φορά τη NOVA.

Αν τελικά επιβεβαιωθούν μέσω του Εφετείου αυτά τα δεδομένα, το συνδρομητικό κανάλι θα πετύχει μια σπουδαία δικαστική νίκη, εξασφαλίζοντας:

1) Μία μεγάλη ηθική δικαίωση.

2) Το δικαίωμα να αξιώσει αποζημίωση για τα δύο πρώτα χρόνια της σύμβασης.

3) Το δικαίωμα να αιτηθεί την ακύρωση-κατάργηση της 3ης χρονιάς που προβλέπεται στη σύμβαση, ήτοι της αγωνιστικής περιόδου 2015-2016.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι, μέσω των ρεπορτάζ της, η «Α» είχε σημειώσει πως η απώλεια της ΕΠΟ από την υπόθεση αγγίζει τις 400.000 ευρώ –η MEDIA GOAL πρόσφερε 7,1 εκατ. ευρώ, ενώ η Forthnet 7,5 εκατ. ευρώ– ενώ του Δημοσίου ανέρχεται στις 92.000 ευρώ (ΦΠΑ 23% επί ποσού 400.000 ευρώ).

Οι πολιτικές εμπλοκές του αμφιλεγόμενου κ. Κούμα

Ο Γιώργος Κούμας στην Κύπρο δεν είναι γνωστός μόνο ως αντιπρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου. Αλλά έχει και ρίζες στην πολιτική ζωή του νησιού, καθώς είναι κουμπάρος και συνεταίρος με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, του κυβερνώντος κόμματος, από το οποίο προέρχεται ο νυν πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης.

Το όνομα του Γιώργου Κούμα έχει εμπλακεί και με τα σκάνδαλα των στημένων αγώνων στην Κύπρο. Μία υπόθεση που έχει πολύ ψωμί, καθώς το σκάνδαλο, όπως αποκαλύπτουν οι Κύπριοι δημοσιογράφοι («Καθημερινή Κύπρου» 30-12-2014) χρεώνεται εξ ολοκλήρου σχεδόν στο περιβάλλον του Δημοκρατικού Συναγερμού. Είναι χαρακτηριστική η αποστροφή της δήλωσης του διαιτητή Μάριου Παναγή, ο οποίος κατήγγειλε κύκλωμα απόλυτου ελέγχου του ποδοσφαίρου, ότι «αν δεν κοπεί ο ομφάλιος λώρος που συνδέει τη διαιτησία με τον Γιώργο Κούμα, σωτηρία δεν υπάρχει». Γιατί όμως το σκάνδαλο των στημένων «χρεώνεται» στον ΔΗΣΥ; Διότι ο επί έτη πολλά αντιπρόεδρος της ΚΟΠ Γιώργος Κούμας «χρεώνεται» προσωπικά στον Αβέρωφ Νεοφύτου, του οποίου είναι επιστήθιος φίλος και κουμπάρος. Ο κ. Κούμας είναι σε όλους γνωστό ότι, ενώ έχει το αξίωμα του αντιπροέδρου της ΚΟΠ, ταυτόχρονα διατηρεί εταιρεία (με έδρα τα Πυργά, στις εγκαταστάσεις της Λουμιέρ), η οποία ασχολείται με την κάλυψη των αγώνων ποδοσφαίρου στην Κύπρο, ενώ άλλη δική του εταιρεία διαχειρίζεται τα δικαιώματα αγώνων που προβάλλονται στην Κύπρο από το εξωτερικό.

Όταν λοιπόν ο διαιτητής Μάριος Παναγή έκανε ονομαστική αναφορά σε ανάμιξη των Αβέρωφ Νεοφύτου, Άντρου Κυπριανού και Νικόλα Παπαδόπουλου, ο μόνος που έσπευσε να διαψεύσει την όποια συμμετοχή του σε συνάντηση που είχε σχέση με το ποδόσφαιρο ήταν ο Άντρος Κυπριανού. Από πλευράς ΔΗΣΥ, μία εβδομάδα μετά τις καταγγελίες Παναγή και ερωτηθείς σχετικά, τα Χριστούγεννα, ο Νίκος Τορναρίτης (κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ) είπε ότι: «όπου υπάρχει σκάνδαλο και ποινικά κολάσιμη πράξη οφείλει η πολιτεία, το σύστημα και οι θεσμοί να το ερευνούν και να οδηγούν τους υπαίτιους στη Δικαιοσύνη».

Για τα κενά στη νομοθεσία μίλησε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου, ο οποίος τόνισε ότι «πρέπει να γίνουν αλλαγές σε συγκεκριμένα κενά στη νομοθεσία για να μπορέσουμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί», όπως συνέβη στην Ιταλία, στην Ελλάδα και αλλού, όπου υπήρξαν αποτελεσματικές έρευνες και διώξεις εμπλεκομένων φορέων και παραγόντων σε θέματα χειραγώγησης ποδοσφαιρικών αγώνων.

Τα περιουσιακά του στοιχεία

Ο Αβραάμ Νεοφύτου, πρόεδρος του ΔΗΣΥ και κουμπάρος του Κούμα, σε μία προσπάθεια για να «καθαρίσει» το όνομά του από σκιές οι οποίες αιωρούνται τόσο για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες με τον αντιπρόεδρο της ΚΟΠ Γιώργο Κούμα, προχώρησε σε δημοσιοποίηση των περιουσιακών του στοιχείων.

Έτσι, παρέδωσε στον πρόεδρο της Επιτροπής Διερεύνησης Ασυμβίβαστου Ανδρέα Αγρότη και στον συντονιστή της πλατφόρμας «Διαφάνεια Τώρα» Έρικ Σιουκιούρογλου ανάλυση της οικονομικής του κατάστασης, στην οποία συμπεριλαμβάνονται όλα τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία του ιδίου.

Σύμφωνα με πηγές του ΔΗΣΥ, ο Αβέρωφ Νεοφύτου είχε δεχτεί συνεχή πόλεμο και «λασπολογία» σχετικά με την εταιρεία που διαθέτει με τον αντιπρόεδρο της ΚΟΠ Γιώργο Κούμα. Οι ίδιες πηγές διαβλέπουν πως όσα αιωρούνται προέρχονται από κύκλους οι οποίοι προσπαθούν να αναχαιτίσουν τις προσπάθειες που γίνονται γενικά, αλλά και από τον ίδιο τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ για κάθαρση και απονομή της δικαιοσύνης. Το γεγονός ότι οι Αβέρωφ Νεοφύτου και Γιώργος Κούμας είναι κουμπάροι και συνέταιροι σε εταιρεία, έδινε την ευκαιρία σε διάφορους κύκλους να αφήνουν να αιωρούνται διάφορα για τον συνεταιρισμό και για την κουμπαριά των δύο ανδρών.

Δίδοντας στη δημοσιότητα τα περιουσιακά του στοιχεία, προσπάθησε να διαλύσει τα όσα αιωρούνται και εξηγεί πως η σχέση του με την εταιρεία ΝΕΟΚΟΥΜ ΛΤΔ (την εταιρεία που φαίνεται να έχει με τον Γιώργο Κούμα) είναι η κατοχή του 50% των μετοχών και η αγορά –από την εταιρεία– ενός κινητού.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα