Οι προτεραιότητες και η βαθμολόγηση των υπουργών

Η τελευταία, αλλά πιο σημαντική αξιολόγηση της τρόικας έχει προκαλέσει τεράστια κινητικότητα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς μέσα στον Αύγουστο πρέπει να έχουν κλείσει όλα τα ζητήματα, ώστε να έχει άσσους στο μανίκι ο Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να θέσει επί τάπητος την διευθέτηση του χρέους, όπως εξάλλου έχει συμφωνηθεί από το Νοέμβριο του 2012.

Αυτό σημαίνει ότι δεν επιτρέπονται τα λάθη και γι’ αυτό το λόγο το Μαξίμου βαθμολογεί όλους του υπουργούς, προκειμένου να υπάρχει επέμβαση σε όσους πάρουν χαμηλό βαθμό.

Με εντολή του Αντώνη Σαμαρά έχει αρχίσει ο έλεγχος υλοποίησης του καταλόγου με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Στη μέση του εξαμήνου ο Πρωθυπουργός θέλει να διαπιστώσει ποιες από εκείνες τις κρίσιμες επιλογές του για την εσωτερική πολιτική της κυβέρνησης έχουν προχωρήσει και ποιες όχι. Η εν λόγω αξιολόγηση της προόδου θα γίνει από τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού ώστε να διαπιστωθεί αν και πού χρειάζονται πρόσθετες παρεμβάσεις για την υλοποίηση των συγκεκριμένων δεσμεύσεων, οι οποίες αποτελούν ένα είδος «συμβολαίου» με τους πολίτες.

Ο Αντώνης Σαμαράς είχε εξαρχής προειδοποιήσει τους υπουργούς του ότι σε αυτές τις  προτεραιότητες που περιλαμβάνουν τουλάχιστον 30 παρεμβάσεις σε κρίσιμους τομείς της καθημερινότητας δεν χωρούν αναβολές και καθυστερήσεις. Είχε καταστεί σαφές μάλιστα ότι από την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης θα κριθεί και η συνέχειά της, καθώς, όπως έλεγαν τότε παράγοντες του Μαξίμου, «οι πολίτες δεν μας χαρίζουν πλέον ούτε μία ώρα».

Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν έως το τέλος Αυγούστου και θα δοθούν στον πρωθυπουργό ο οποίος θα καλέσει εν συνεχεία τους υπουργούς του σε… συνεργασία, πριν παρουσιάσει στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο το νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τους πολίτες.

Η αντιπαράθεση στη Βουλή

Όλες τις ημέρες του καλοκαιριού δείχνει ότι θα συνεχιστεί η αντιπαράθεση κυβέρνησης αντιπολίτευσης αφού και στο δεύτερο θερινό τμήμα της Βουλής θα συζητηθούν κρίσιμα νομοσχέδια. Μπορεί οι πολιτικοί αρχηγοί να φύγουν από την Αθήνα για ολιγοήμερες διακοπές στις αρχές Αυγούστου ωστόσο θα έχουν προλάβει να ολοκληρώσουν έναν ακόμη κύκλο σφοδρής κόντρας με αφορμή τα νομοσχέδια της επόμενης εβδομάδας.

Αυτή την εβδομάδα που ξεκινά στο δεύτερο θερινό τμήμα της Βουλής θα κατατεθούν για ψήφιση τα νομοσχέδια για τα δάση, την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων  αλλά και το νομοσχέδιο για  τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων. Όπως όλα δείχνουν το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό θα πάει πιο πίσω χρονικά και η  κατάθεσή του θα μετατεθεί στο τρίτο θερινό τμήμα, τον Σεπτέμβριο.

Σε όλα τα νομοσχέδια αυτού του τμήματος η κυβέρνηση εμφανίζεται αρραγής χωρίς αντιδράσεις στο εσωτερικό της, ενώ και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνουν να υπάρχουν έντονες αντιδράσεις στο νομοσχέδιο για τα δάση και την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων. Μεγάλη κόντρα όμως αναμένεται να ξεσπάσει στη συζήτηση για τα οικονομικά των κομμάτων.

 

Και αυτό γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση θα θέσει το ζήτημα των δανείων της Ν.Δ.και του ΠΑΣΟΚ και κυρίως το γεγονός ότι αυτά δεν έχουν αποπληρωθεί. Μπορεί η κυβέρνηση με τον νέο νομό να τακτοποιεί από εδώ και στο εξής τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων ωστόσο οι αμαρτίες του παρελθόντος αποτελούν ισχυρό επιχείρημα στα χέρια της αντιπολίτευσης.

Μ.Κ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα