Οι συνέπειες στον πλανήτη από την πτώση του ρουβλίου

Η κατρακύλα που έχει πάρει το ρούβλι, εξαιτίας της πτώσης της τιμής του πετρελαίου και του εμπάργκο που έχει επιβάλει η διεθνής κοινότητα μετά την ουκρανική κρίση, έχει αντίκτυπο σε ολόκληρο τον κόσμο. Το πρακτορείο Bloomberg παρουσιάζει πέντε απρόβλεπτες συνέπειες από την κατάρρευση του  ρωσικού νομίσματος.

50 δισ. δολάρια

Αν πάρει κανείς τις 15 μεγαλύτερες περιουσίες της Ρωσίας, βλέπει ότι οι απώλειες ξεπερνούν τα 50 δισ. δολάρια (40 δισ. ευρώ) σύμφωνα με τα δεδομένα του Bloomberg.

Μια από τις ανησυχίες του Κρεμλίνου είναι η φυγή κεφαλαίων. Η αποτυχία της κεντρικής τράπεζας να απογύφει την κατάρρευση του ρουβλίου ξανάφερε στο τραπέζι την ιδέα διοικητικών μέτρων, όπως το πλαφόν στη διακίνηση κεφαλαίων. Για την ώρα το Κρεμλίνο απορρίπτει αυτές τις λύσεις. Αντίθετα, υποσχέθηκε «απόλυτη αμνηστία» για όσους θέλουν να επαναπατρίσουν τα κεφάλαιά τους στη Ρωσία.

43. 432 ρούβλια

Αυτή ήταν η τιμή ενός iPhone6 έως σήμερα, ήτοι 560 ευρώ, η πιο χαμηλή τιμή στην Ευρώπη. Η τιμή ανέβηκε κατά 25% τον τελευταίο μήνα, αφού η τιμή του ρουβλίου δεν εκπροσωπεί πλέον την αξία του προϊόντος, όπως αναφέρει η Apple, η οποία αποφάσισε να απαγορεύσει τις πωλήσεις των iPhone μέσω ίντερνετ στη Ρωσία.

Ο κολοσσός Apple δεν μπορεί να ενσωματώσει ανά λεπτό τα σκαμπανεβάσματα του ρουβλίου και είναι εκτεθειμένη σε μεγάλες απώλειες, σε τοπικό επίπεδο, εκτιμά το Bloomberg. Πολλοί τουρίστες επωφελούνται από το ταξίδι τους στη Ρωσία για να αγοράσουν ένα προϊόν που είναι πολύ ακριβότερο στη δική τους χώρα.

Ακριβά αεροπορικά και αυτοκίνητα

Άλλη επίπτωση της κατάρρευσης του νομίσματος είναι η άνοδος στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων κατά 14%, ενώ αυξήθηκαν και οι τιμές των αυτοκινήτων Nissan κατά 3-5%.

+ 5 ευρώ

Στο Euronext, ο τόνος σιταριού αυξήθηκε κατά 5 ευρώ και συνολικά αυξήθηκε κατά 1/4 από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

«Η εντυπωσιακή βουτιά του ρουβλίου προκαλεί έκρηξη στις τιμές προϊόντων διατροφής στη Ρωσία και μείωση των πωλήσεων εκ μέρους των παραγωγών», εξηγεί ο όμιλος Agritel.

Οι ρωσικές αρχές απέκλεισαν το ενδεχόμενο να κάνουν εμπάργκο στις εξαγωγές σιταριού. Αλλά η Ρωσία θα μπορούσε να αυξήσει τις τιμές των σιτηρών που παράγονται στη Ρωσία ώστε να ανταγωνιστεί τις τιμές στο εξωτερικό. Ηδη οι υγειονομικές υπηρεσίες άρχισαν να βάζουν εμπόδια στις εξαγωγές σιταριού ώστε να μειώσουν την αύξηση του πληθωρισμού.

Πανικός στον πληθυσμό

Οι φωτισμένες ψηφιακές επιγραφές που είχαν ως σήμερα δύο ψηφία πριν το κόμμα για να ανακοινώνουν τις τιμές των προϊόντων κατέληξαν να δίνουν μια ατελείωτη σειρά από μηδενικά όταν η κατάρρευση του ρουβλίου έφτασε στο αποκορύφωμα την Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου, ξεπερνώντας το όριο των 100 ρουβλίων για 1 ευρώ.

Πανικόβλητοι με την νέα κατρακύλα του νομίσματός τους, το οποίο έχασε περίπου 20% σε μερικές ώρες πριν ξανανέβει για λίγο, οι Ρώσοι αντέδρασαν κάνοντας έφοδο στα καταστήματα ως αργά τα μεσάνυχτα. Στη Μόσχα, ατελείωτες ουρές σχηματίστηκαν τα μεσάνυχτα μπροστά από το  Ikea, το M Video, την Datcha Blanche και το σούπερ μάρκετ Metro, ώστε να προλάβουν πριν αλλάξουν οι τιμές προς τα πάνω.

Ηλεκτρικά είδη, τρόφιμα, ρούχα όλα έγιναν ανάρπαστα σε λίγες ώρες. «Εσείς κοιμάστε αλλά αύριο τα μαγαζιά θα είναι άδεια», αστειευόταν ο Ρώσος μπλόγκερ Ilya Varlamov, ο οποίος ανέβαζε φωτογραφίες από ουρές στη Μόσχα και στο Καλίνεγκραντ. Οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων και η Apple διέκοψαν τις πωλήσεις φοβούμενοι τα σκαμπανεβάσματα και τις απώλειες. Μια απόλυτη φρενίτιδα αγορών κατέλαβε τους Ρώσους, ειδικά μετά τη φήμη που κυκλοφόρησε ότι έρχεται πληθωρισμός στο νόμισμα. Άλλες ουρές σχηματίστηκαν μπροστά σε τράπεζες για αλλαγή ρουβλίων σε ξένα νομίσματα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα