Οι τακτικισμοί των κομμάτων στην πολιτική σκακιέρα

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Όσο τα μεγάλα κεφάλια της τρόικας δεν εμφανίζονται στην Αθήνα, τόσο απομακρύνεται το ενδεχόμενο να υλοποιηθεί ο κυβερνητικός σχεδιασμός για έξοδο από το μνημόνιο στο τέλος του 2014. Κάτι που αλλάζει τα δεδομένα σε ό,τι αφορά τις πολιτικές εξελίξεις, καθώς η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να ζητήσει τη θετική ψήφο της Βουλής για τον διάδοχο του Κάρολου Παπούλια με ανοιχτά μέτωπα.

Την ίδια ώρα, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι φέρονται αποφασισμένοι αφενός μεν να μην κάνουν πίσω σε νέα δημοσιονομικού χαρακτήρα μέτρα, αφετέρου δε να «φορτώσουν» τις ευθύνες της καθυστέρησης στη στάση που κρατά η αξιωματική αντιπολίτευση. Φυσικά, θα πρέπει να τονιστεί ότι οι δύο κυβερνητικοί εταίροι λαμβάνουν μηνύματα από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες, ότι αδυνατούν να ψηφίσουν νέα μέτρα.

Από την άλλη, τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πιέζει πανταχόθεν για άμεση προσφυγή στις κάλπες, ακόμη και πριν ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά δεν είναι λίγοι στην Κουμουνδούρου, που βλέπουν πως οι ήδη αφόρητες πιέσεις των δανειστών θα ενταθούν σε μία πιθανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι, μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο που υφίσταται, οι πολιτικές δυνάμεις με τακτικισμούς προσπαθούν να έχουν τις λιγότερες δυνατές απώλειες και τα περισσότερα οφέλη, αδιαφορώντας επί της ουσίας για το ποιες είναι οι πραγματικές προτεραιότητες. Και η σημερινή κατάσταση είναι αυτή που περιέγραψε ο Γιάννης Στουρνάρας πριν από λίγα 24ωρα στον Αντώνη Σαμαρά: Ότι, εάν δεν υπάρχει διάδοχη κατάσταση με το τέλος του μνημονίου, από την 1η Ιανουαρίου οι τράπεζες δεν θα έχουν άνεση στη ρευστότητα και απλά «θα τρώνε από τα έτοιμα».

Βάζουν στο κάδρο τον Αλέξη

Στο πλαίσιο των τακτικών ελιγμών οι κυβερνητικοί εταίροι προσπαθούν να βάλουν στο κάδρο τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρά το γεγονός ότι ουδείς είναι πρόθυμος να βάλει νερό στο κρασί του και να υπάρξει συνεννόηση έστω και στα απλά. Βέβαια, η κυβέρνηση επιμένει και διαρρέει συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Τσίπρα, κάτι που δύσκολα θα γίνει, καθώς η Κουμουνδούρου βγάζει of τον αντιπρόεδρο, υποστηρίζοντας ότι «θεσμικά μπορεί να συναντηθούν και να συζητήσουν ο πρωθυπουργός με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός δεν θέλει να παγιδευτεί σε μια ευθεία διαπραγμάτευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς κάτι τέτοιο εκτιμάται ότι θα ανεβάσει το κύρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και προτιμά να επιμείνει σε προσπάθεια επιμερισμού ευθυνών. Επίσης, εάν τελικά δεχθεί να γίνει η συνάντηση των δύο, θα δείξει αδυναμία έναντι όσων από τη Ν.Δ. υποστηρίζουν ότι πρέπει να υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας, φοβούμενος ακριβώς αυτή την έκβαση μιας συνάντησης με τον Αντώνη Σαμαρά και εμμένοντας στο δόγμα «πρώτα εκλογές, μετά διαπραγματεύσεις», θέλει να απαξιώσει το σενάριο συνάντησης, θέτοντας πρώτος το ζήτημα και τους όρους, προσδιορίζοντας δηλαδή την ατζέντα και το βάθος των συζητήσεων. Μάλιστα, μέσω του Πάνου Σκουρλέτη διαμήνυσε ότι «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συναίνεσης με την κυβέρνηση για το χρέος, συζητάμε μόνο για εκλογές και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας». Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ανοιχτός σε συνάντηση μόνο με τον Αντώνη Σαμαρά και χωρίς την παρουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου. «Δεν έχει νόημα μια τριμερής συνάντηση», δήλωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση εκφράζεται από έναν. «Εάν έχει πρόβλημα να εκφραστεί η κυβέρνηση, εμάς δεν μας αφορά», πρόσθεσε, απορρίπτοντας οποιαδήποτε σκέψη για συμμετοχή και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. «Χρειάζεται συνοδεία ο πρωθυπουργός;» αναρωτήθηκε με νόημα.

Την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον πρωθυπουργό, χωρίς όμως την παρουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου. «Τους τρόμαξε τόσο πολύ ένα δημοσίευμα, που δεν μπορούν να κρύψουν τον φόβο τους απέναντι στην ισχύ των επιχειρημάτων;» ανέφεραν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη. Οι ίδιες πηγές προσέθεταν ότι «ούτως ή άλλως, ο κ. Βενιζέλος ακόμα περιμένει από τον κ. Τσίπρα να ανταποκριθεί στην πρόσκληση που του είχε απευθύνει και είχε αποδεχτεί, την ημέρα εορτασμού της επετείου της Δημοκρατίας στη Βουλή, προκειμένου να συναντηθούν για να τον ενημερώσει για τα εθνικά θέματα».

Το Μαξίμου εμμένει στη συνάντηση των τριών (Σαμαράς-Βενιζέλος-Τσίπρας), με προφανή στόχο να υποκαταστήσει ατύπως μία σύσκεψη αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια. Θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο θα βγάλει εκτός παιχνιδιού τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς και θα δημιουργήσει εσωκομματικά προβλήματα στον Τσίπρα. Πηγή του Μαξίμου, μάλιστα, διέψευσε ότι ο πρωθυπουργός προτίθεται να ζητήσει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι κινήσεις του Βερολίνου

Βέβαια, ο βασικός στόχος του Μαξίμου παραμένει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα, έτσι ώστε να ανοίξει τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, για να έχει τα απαραίτητα όπλα προκειμένου να μπορέσει να μαζέψει τους 180 βουλευτές που χρειάζεται και να εκλεγεί ο διάδοχος του Κάρολου Παπούλια. Ωστόσο, όσο περνούν οι ημέρες και η τρόικα δεν έρχεται, δυσκολεύει η επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, με αποτέλεσμα, όπως όλα δείχνουν, πλέον να φαντάζει πολύ πιθανό το σενάριο, η συμφωνία να καθυστερήσει μέχρι τις αρχές του 2015.

Σημαντικό ρόλο στην καθυστέρηση της άφιξης της τρόικας παίζει το Βερολίνο, το οποίο θέλει να συνεχιστεί η σκληρή εποπτεία στην Ελλάδα και την επόμενη μέρα μετά το μνημόνιο. Πλέον στη Γερμανία υπάρχει το εξής δίλημμα. Από τη μια πλευρά, συνεργάτες της Γερμανίδας καγκελαρίου υποστηρίζουν ότι πρέπει να υπάρξει τελική συμφωνία, τόσο για την προληπτική γραμμή στήριξης, όσο και για την ελάφρυνση του χρέους με την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, καθώς τονίζουν ότι η συμφωνία θα δεσμεύει και την επόμενη κυβέρνηση.

Από την άλλη πλευρά, εκτιμούν ότι εάν τελικά η Ελλάδα οδηγηθεί σε εκλογές στις αρχές του 2015 λόγω της προεδρικής εκλογής και με τα δημοσκοπικά δεδομένα να δείχνουν ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα είναι καλύτερο τη συμφωνία να την κάνουν με τον Αλέξη Τσίπρα, έχοντας ως άσσο στο μανίκι το ασφαλιστικό και τα εργασιακά με σαφή στόχο να πείσουν την Κουμουνδούρου να αναγκαστεί δεχτεί μια σκληρή εποπτεία λόγω της προληπτικής γραμμής και την ελάφρυνση του χρέους. Με άλλα λόγια, το Βερολίνο έχει έτοιμη τη συμφωνία για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας, αλλά το δίλημμα είναι εάν θα τη δώσει σε αυτόν που φεύγει ή σε αυτόν που… έρχεται.

Η κυβέρνηση από τη δική της πλευρά δεν μένει με αμέτοχη των εξελίξεων με τον Αντώνη Σαμαρά να δέχεται εισηγήσεις να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές λίγο πριν από τη συμφωνία με το δίλημμα «συμφωνία-πακέτο για προληπτική γραμμή και ελάφρυνση χρέους, ή εκλογές και με αποτέλεσμα το πρόγραμμα να πάει πίσω και πολιτικοοικονομική αναταραχή στη χώρα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα