Ο γιος του Ερντογάν «έχτισε» μπίζνες με το Ισλαμικό Κράτος

Για μπίζνες με το Ισλαμικό Κράτος κατηγορείται από τα ρωσικά δημοσιεύματα ο γιος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μπιλάλ Ερντογάν.Ο βουτηγμένος από παλιά στα σκάνδαλα υιός του ισλαμιστή προέδρου της γείτονος χώρα θεωρείται ο μεγαλύτερος οικονομικός συνέταιρος των τζιχαντιστών στο παράνομο λαθρεμπόριο- μεταφέροντας πετρέλαιο από τις περιοχές που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και το Ιράκ σε ασιατικές χώρες- τη μεγαλύτερη, μάλιστα, πηγή χρηματοδότησης τους, φαίνεται να στηρίζει αλλά και να συνεργάζεται πολύ στενά με τους δολοφόνους.

Σύμφωνα με τον αμερικανό παρουσιαστή Dave Emory, τουρκικά μέσα ενημέρωσης και πολιτικές ενώσεις που αντιτίθενται στην κυβέρνηση κατηγορούν τον γιο του Ερντογάν ότι χρησιμοποιεί ως «βιτρίνα» το Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας για την στήριξη δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την τρομοκρατία.

Συνέχεια στο θέμα έδωσε το ρωσικό δίκτυο Russia Today, το οποίο επικαλείται αναρτήσεις σε τουρκικά social media στις οποίες εμφανίζονται φωτογραφίες του υιού Ερντογάν να απολαμβάνει το δείπνο του σε εστιατόριο της Κωνσταντινούπολης με φερόμενο ηγέτη του ISIS, που σύμφωνα με κάποιους συμμετείχε στις σφαγές στις πόλεις Homs και Rojava στη Συρία.

«Το Ισλαμικό Κράτος έχει πολλά χρήματα, εκατοντάδες εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια δολάρια από τις αγοραπωλησίες πετρελαίου. Επιπρόσθετα, προστατεύεται από τον στρατό ενός ολόκληρου κράτους. Μπορεί λοιπόν να καταλάβει κανείς γιατί δρουν τόσο βάναυση και με τόσο θράσος και γιατί σκοτώνουν ανθρώπους με τόσο βάρβαρο τρόπο. Γιατί διαπράττουν τρομοκρατικές ενέργειες σε όλο τον κόσμο, ακόμη και στο κέντρο της Ευρώπης», ανέφερε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μετά την γνωστοποίηση της κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους από τις τουρκικές δυνάμεις.

Τα ποσά που φέρεται να κερδίζει το ISIS σε καθημερινή βάση από το λαθρεμπόριο πετρελαίου είναι Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, το ISIS μπορεί να κερδίζει ακόμη και 1 εκατομμύριο δολάρια την ημέρα από τις μπίζνες με τα πετρέλαια.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας», ανέφερε ο D. Cohen, επικεφαλής της υπηρεσίας για την οικονομική κατασκοπεία, «ο ISIS πουλά πετρέλαιο σε πολύ χαμηλές τιμές σε μια σειρά από μεσάζοντες, και Τούρκους, που κατόπιν το μεταφέρουν για να το μεταπουλήσουν. Επίσης, ένα μέρος του πετρελαίου που προέρχεται από το έδαφος δράσης του ISIL πουλήθηκε στους κούρδους στο Ιράκ και μετά στην Τουρκία».

Σύμφωνα με τις καταγγελίες του ρώσου πρωθυπουργού Ντ. Μεντβέντεφ, οι μεσάζοντες στην Τουρκία δεν είναι μόνο επιχειρηματίες, αλλά και αξιωματούχοι της Άγκυρας. Η Τουρκία, σημείωσε ο Μεντβέντεφ, προστατεύει το ISIS λόγω του άμεσου συμφέροντος ορισμένων τούρκων αξιωματούχων που σχετίζεται με την παροχή πετρελαϊκών προϊόντων που προέρχονται από εγκαταστάσεις τις οποίες ελέγχει το ISIS».

Ποιος είναι ο Μπιλάλ Ερντογάν

Ο υιός Ερντογάν πραγματικά δείχνει να είναι βουτηγμένος στα σκάνδαλα. Είχε εμπλακεί στο σχέδιο για μεταβίβαση ακινήτων της Αστυνομικής Ακαδημίας του Ετιλέρ στην ιδιωτική εταιρεία «Βόσπορος 360», μεταβίβαση που θα γινόταν χωρίς κανέναν διαγωνισμό και τελικά το τουρκικό κράτος θα ζημιωνόταν 540 εκατομμύρια δολάρια.

Επίσης, ο Μπιλάλ Ερντογάν φέρεται να συνδέεται και με την υπόθεση κατασκευής κτιρίων στην Κωνσταντινούπολη στα οποία δόθηκε παράνομα οικοδομική άδεια. Ένα απ’ αυτά τα κτίρια παραχωρήθηκε δωρεάν για 25 χρόνια στο ίδρυμα Τουργκέβ, του οποίου ο Μπιλάλ Ερντογάν είναι ιδρυτής και μέλος του διοικητικού του συμβουλίου.

Τον περασμένο μήνα διέρρευσαν στον τουρκικό Τύπο φωτογραφίες του Μπιλάλ Ερντογάν σε συνάντησή του με Σαουδάραβα φερόμενο ως χρηματοδότη της Αλ Κάιντα σε ξενοδοχείο της Κωνσταντινούπολης. Οι φωτογραφίες δείχνουν τον Μπιλάλ μαζί με τον επιχειρηματία Γιασίν αλ Κάντι, τον οποίο οι ΗΠΑ έβαλαν πριν από έναν χρόνο στη μαύρη λίστα με τους χρηματοδότες της Αλ Κάιντα. Ο Κάντι, που επισκέπτεται συχνά την Τουρκία και στη συγκεκριμένη περίπτωση συνοδευόταν από άντρες της ασφαλείας του πρωθυπουργού, συναντήθηκε με τον Μπιλάλ για να συζητήσουν την υπόθεση Ετιλέρ.

Ο Μπιλάλ είναι επίσης ιδρυτής και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Τουργκέβ το οποίο απέκτησε κρατική γη στην περιοχή Φατίχ της Κωνσταντινούπολης σε πολύ καλή τιμή. Λέγεται ότι για να συμβεί αυτό πληρώθηκαν μίζες ύψους 3 εκατ. δολαρίων.

Ο εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης Μουαμάρ Ακά, ο οποίος ερευνά τα σκάνδαλα – και λέγεται ότι ανήκει στους «γκιουλενιστές» -, έχει εκδώσει ένταλμα για τον Μπιλάλ Ερντογάν. Οι αστυνομικοί όμως αρνούνται να τον συλλάβουν, πιθανότατα εκτελώντας εντολές ανωτέρων τους.

Ο τούρκος πρωθυπουργός, που αγωνίζεται για το πολιτικό μέλλον του, προσπαθεί να παρουσιάσει τα σκάνδαλα ως συνωμοσία εναντίον της κυβέρνησής του. Τα ρίχνει όλα σε μια «συμμορία» από «ξένα στοιχεία» που έχει ως στόχο να πλήξει την Τουρκία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα