Ο «Γολγοθάς» των ψηφοδελτίων

Το σημαντικό εμπόδιο του 4% καλείται να υπερπηδήσει ο Αλέξης Τσίπρας. Και όπου 4%, ο παλιός ΣΥΡΙΖΑ που αποτέλεσε τη μαγιά για να δημιουργηθεί το σημερινό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και που σήμερα εναντιώνεται στις επιλογές της ηγεσίας.

 

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

 

Προσωπική υπόθεση του Αλέξη Τσίπρα έχει γίνει η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι συνεργασίες εν όψει των πιθανών εκλογών στα τέλη Ιανουαρίου. Με τους πρωτεργάτες του κόμματος να αντιδρούν στις προθέσεις του προέδρου τους, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλείται να βρει τη φόρμουλα που θα του επιτρέψει να ολοκληρώσει τον σχεδιασμό του χωρίς να τινάξει τα πάντα στον αέρα.

«Να κάνουν κόμμα, να κατέβουν στις εκλογές και αν εκλεγούν τότε να συζητήσουμε κάθε συνεργασία», είναι το μήνυμα που εστάλη στο γραφείο του προέδρου από εκείνους που δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να δουν στα ψηφοδέλτιά τους περιπτώσεις όπως της Θεοδώρας Τζάκρη, της Ραχήλ Μακρή ή του Μάρκου Μπόλαρη.

Παρά το γεγονός πως η ηγεσία του κόμματος έχει αποσαφηνίσει πως σε καμία περίπτωση αυτοί δεν θα αναλάβουν κυβερνητικό πόστο, οι ενάντιοι θυμίζουν την απόφαση του συνεδρίου και τον απαράβατο –για εκείνους– όρο ότι κανείς που έχει ψηφίσει μνημόνιο δεν μπορεί να μπει στα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Το σημαντικότερο πρόβλημα που θα κληθεί να διαχειριστεί ο Αλέξης Τσίπρας είναι η έγκριση που απαιτείται από το κόμμα για τα προτεινόμενα ψηφοδέλτια. Αν μέχρι τότε δεν έχει καταφέρει να μεταπείσει τους αντιρρησίες, τότε κινδυνεύει η όλη προσπάθεια να τιναχθεί στον αέρα ανατρέποντας τους σχεδιασμούς του κόμματος με καταστρεπτικές συνέπειες.

Η ΔΗΜΑΡ

Άλλο ένα μελανό σημείο αποτελεί η συνεργασία με τη Δημοκρατική Αριστερά. Αν και είναι γνωστό στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ πως σε μεγάλο βαθμό εξαρτώνται από το –δημοσκοπικά ανύπαρκτο– κόμμα της Αγίου Κωνσταντίνου, ώστε να πετύχουν στον μέγιστο βαθμό τη συσπείρωση του ευρύτερου χώρου που διεκδικούν, παρ’ όλα αυτά δεν λείπουν και εκείνοι που θυμίζουν τη μεγάλη προδοσία. Αναφέρονται στο γεγονός ότι ο Φώτης Κουβέλης –ο οποίος εκτός απροόπτου προορίζεται για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας– γύρισε την πλάτη του στο κόμμα της Κουμουνδούρου, ενώ και στη συνέχεια εκφράστηκε με υποτιμητικό τρόπο σε επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια, η περίπτωση της ΔΗΜΑΡ αντιμετωπίζεται με πιο διαλλακτικό τρόπο, κάτι που επιτρέπει αισιοδοξία ως προς την έκβαση της προσπάθειας.

 

Η κυβερνώσα Αριστερά

Την ίδια ώρα που στο εσωτερικό του κόμματος η μάχη συνεχίζεται, στον ΣΥΡΙΖΑ υιοθετούν την έννοια της κυβερνώσας Αριστεράς, επιχειρώντας να αλλάξουν την εικόνα προς το εξωτερικό και να δείξουν πως είναι σε θέση να κυβερνήσουν τη χώρα χωρίς να απειλούν τις επενδύσεις. «“Διαπραγμάτευση” σημαίνει ότι θέλουμε συμφωνημένη λύση», είπε συγκεκριμένα ο Αλέξης Τσίπρας στο Reuters, στρογγυλεύοντας τις γωνίες και προσθέτοντας ότι αναμένει μια «σκληρή» στάση από τους εταίρους, αρχικά. «Σχετικά με το χρέος και τη δανειακή σύμβαση που θα επαναδιαπραγματευθούμε, δεν είναι στις προθέσεις μας να προβούμε σε μονομερείς ενέργειες, εκτός αν μας εξαναγκάσουν, παρόλο που πιστεύω ότι κανένας δεν θα μας εξαναγκάσει σε μονομερείς ενέργειες, γιατί  κανείς δεν θα ωφεληθεί από μια τέτοια εξέλιξη στην καρδιά της Ευρώπης».

Συμπλήρωσε βεβαια πως ο ΣΥΡΙΖΑ εάν εκλεγεί θα ακυρώσει τις πολιτικές λιτότητας που συμφωνήθηκαν από την τρέχουσα κυβέρνηση, ενώ δεσμεύθηκε να διατηρήσει την Ελλάδα στο ευρώ. Αναφερόμενος στην Ευρώπη σημείωσε πως θα πρέπει να μειώσει ή να διαγράψει μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους. Δήλωσε ότι τα δάνεια από το ΔΝΤ πρέπει να πληρωθούν, αλλά θα επιδιώξει παράταση της λήξης των δανείων που διακρατούνται από την ΕΚΤ.

Επίσης, απέκλεισε τη συνεργασία με τα συντηρητικά κεντρο-αριστερά κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, ώστε να αποφευχθούν οι εκλογές, δηλώνοντας ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μια ευρύτερη πολιτική συναίνεση μετά τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών.

Πάντως, στην πλατεία Κουμουνδούρου διαπιστώνουν αλλαγή στάσης της διεθνούς κοινότητας και φέρνουν ως παράδειγμα την JP Morgan. Σε ανάλυση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού οίκου JP Morgan για τις εξελίξεις στην Ελλάδα (JP Morgan,  «Greece update and market implications», European RatesStrategy, 10 December 2014) αναφέρεται ότι το πιθανότερο αποτέλεσμα μιας πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Σ’ αυτή την περίπτωση, ο οίκος εκτιμά ως πιθανότερη εκδοχή την ευόδωση των σκληρών διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Σε συνέχεια ήρθε και δημοσίευμα του «Bloomberg», το οποίο καλεί τους δανειστές να διαγράψουν ένα μεγάλο κομμάτι από το χρέος της Ελλάδας ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο.

Σημειώνει πως η λιτότητα στέρησε από επαρκή περίθαλψη τους Έλληνες, μείωσε τις κρατικές δαπάνες στον τομέα της υγείας και της ψυχικής υγείας, αύξησε τις αυτοκτονίες κατά 45%, δεκαπλασίασε τις μολύνσεις με HIV και επανέφερε την ελονοσία μετά από 40 χρόνια.

Όπως επισημαίνεται, ακόμα και τώρα που καταγράφεται πρωτογενές πλεόνασμα τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα κομίζουν πρόσθετη λιτότητα, κάτι που στρέφει πολλούς Έλληνες  προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υπόσχεται να αυξήσεις τις δαπάνες, να αντιστρέψει τις περικοπές στον προϋπολογισμό, αλλά και να παράσχει δωρεάν ρεύμα.

«Οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναγνωρίζουν πως η χώρα δεν θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει το χρέος της που τώρα πλησιάζει το 180% του ΑΕΠ. Και η προοπτική ατελείωτων ετών λιτότητας στην προσπάθεια να ξεχρεώσει, είναι πολιτικό δηλητήριο», σημειώνει χαρακτηριστικά το «Bloomberg», προσθέτοντας πως  «η αναδιάρθρωση χρέους δεν θα ήταν καλή μόνο για την Ευρωζώνη, αλλά παράλληλα θα διαμοίραζε με δίκαιο τρόπο το βάρος».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα