Πέμπτη στην παγκόσμια λίστα για κίνδυνο πτώχευσης η Ελλάδα

Στη διακεκαυμένη ζώνη των χωρών που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο πτώχευσης βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση της S&P Capital IQ για το γ’ τρίμηνο του 2014.

Η χώρα μας είναι στην πέμπτη θέση  παγκοσμίως στην λίστα των χωρών- σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο- με τα κρατικά credits υψηλότερου κινδύνου, ενώ οι πιθανότητες χρεοκοπίας της  μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια ανέρχεται στο 38,7%.

Όπως επισημαίνεται, τα παγκόσμια spreads κινήθηκαν ανοδικά καθώς οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι σε Ρωσία/Ουκρανία, Ιράκ και Νότια Αμερική οδήγησαν σε υψηλότερα επίπεδα τα CDS.

Η χώρα που εμφανίζει τον υψηλότερο κίνδυνο χρεοκοπίας είναι η Βενεζουέλα (δεύτερη θέση), με πιθανότητα 65,8%, ενώ η Αργεντινή, που κατατάσσεται πρώτη στη λίστα των κρατικών credits υψηλότερου κινδύνου έχει ήδη χρεοκοπήσει.

Ακολουθούν στην τρίτη θέση η Ουκρανία με 59%, στην τέταρτη θέση το Πακιστάν (40,1%), στην πέμπτη η Ελλάδα (38,7%), στην έκτη η Κύπρος (27,8%), στην έβδομη το Ελ Σαλβαδόρ (26,3%), στην όγδοη ο Λίβανος (23,4%), στην ένατη το Ιράκ (22,6% και στη δέκατη η Τυνησία (18%).

Αξίζει να σημειωθεί πως στην συγκεκριμένη λίστα, με εξαίρεση την Τυνησία η οποία αποτελεί νέα «είσοδο», οι υπόλοιπες χώρες δεν εμφανίζουν αλλαγή σε σχέση με την προηγούμενη κατάταξη.

Στον αντίποδα, οι δέκα πιο «ασφαλείς» χώρες είναι η Νορβηγία (1,1%), η Σουηδία (1,2%), οι ΗΠΑ (1,5%), η Γερμανία (1,7%), η Βρετανία (1,7%), η Ολλανδία (1,9%), η Δανία (2,1%), η Αυστρία (2,1%), η Φινλανδία (2,3%) και η Ελβετία (2,7%).

Σε αντίθεση με τις χώρες που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο, στην 10άδα των «ασφαλέστερων» χωρών υπάρχουν ανακατατάξεις σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση, αφού η Βρετανία, η Δανία και η Φινλανδία υποχώρησαν κατά μία, μία και δυο θέσεις αντίστοιχα, ενώ κατά μία θέση ανέβηκε η Γερμανία και κατά τρεις θέσεις η Ολλανδία.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα