Παράλληλοι βίοι για τα «δεκάρια» μας

Ο ένας πέρασε κι άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις στην Μπουντεσλίγκα πριν καν κλείσει τα 20 του χρόνια και σήμερα βάζει γκολ με απ’ ευθείας κόρνερ στο Champions League και είναι πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος.

Ο άλλος ανέβασε σχεδόν μόνος του κατηγορία την ΑΕΚ με τα γκολ και τις ασίστ του και όταν τραυματίστηκε η Ένωση σχεδόν.. κατέρρευσε, μέχρι που επανήλθε και ήδη σε 1,5 ματς απέδειξε γιατί είναι ο ηγέτης της!

Αμφότεροι ανήκουν στη νέα γενιά του ελληνικού ποδοσφαίρου και όταν η ΕΠΟ επιτέλους βρει προπονητή, αυτός θα πρέπει να χωρέσει δύο υπέροχα «δεκάρια» στην αντιπροσωπευτική μας ενδεκάδα. Κυρίες και κύριοι, ο Πέτρος Μάνταλος και ο Κώστας Φορτούνης.

Χέρι-χέρι στις συμμετοχές

Η πορεία τους είναι λίγο πολύ κοινή και αυτό διότι είναι σχεδόν συνομήλικοι. Ο λίγο μεγαλύτερος Μάνταλος γεννήθηκε 31 Αυγούστου του 1991, λίγο πριν… ξεκινήσουν τα τρία σερί πρωταθλήματα της τωρινής του ομάδας. Ο Φορτούνης έχει γενέθλια σε λίγες μέρες, καθώς ήρθε στη ζωή στις 16 Οκτώβρη του 1992. Στα 18 τους είχαν αμφότεροι κάνει το ντεμπούτο τους στη Super League. Ο Μάνταλος με τη Skoda Ξάνθη το 2009 και ο Φορτούνης με τον Αστέρα Τρίπολης το 2010.

Την εξέλιξη του Μάνταλου την παρακολουθήσαμε λίγο πιο στενά, διότι δεν έφυγε ποτέ από τη χώρα. Αντίθετα, έμεινε στην Ξάνθη μέχρι το 2014 και σε αυτά τα πέντε χρόνια έπαιξε 80 φορές με τη φανέλα της ακριτικής ομάδας, με κορυφαία την τελευταία του χρονιά όπου σε 30 ματς πέτυχε έξι γκολ και κατά γενική ομολογία ήταν ο άνθρωπος που κράτησε την ομάδα του στην κατηγορία. Η Skoda παρά το ότι ήρθε 16η στη βαθμολογία, είχε την έκτη καλύτερη επίθεση, χάρη στην εξαιρετική παρουσία του Μάνταλου (έπαιζε σαν «οκτάρι» με «δεκάρι» τον Κάλβο) στη μεσαία γραμμή. Αρκετά παραγωγική ήταν και η αμέσως προηγούμενή του χρονιά (όπου αγωνιζόταν σαν «δεκάρι») με πέντε γκολ και οκτώ ασίστ σε 30 ματς όλων των διοργανώσεων. Για πέρσι δεν το συζητάμε! Στην ΑΕΚ της Football League και των δέκα αγώνων στο Κύπελλο είχε συνολικά δέκα γκολ και 15 ασίστ, δηλαδή άμεση συμμετοχή στα 25 από τα συνολικά 52 γκολ που σημείωσε η ΑΕΚ όσο ήταν στο γήπεδο!

Ο Φορτούνης, αντίθετα, μας… άφησε για τρία χρόνια, καθώς πήγε στην Μπουντεσλίγκα και στην Καϊζεσλάουτερν όπου μέτρησε σε τόσο μικρή ηλικία 28 συμμετοχές, σε μία ομάδα, πάντως, που ήρθε τελευταία. Ο Φορτούνης στο δεύτερο γύρο λογιζόταν ως βασικός και μέτρησε συνολικά πέντε ασίστ, σε μία ομάδα που όλα κι όλα πέτυχε 24 γκολ στο πρωτάθλημα!

Την επόμενη χρονιά στη Β΄ Γερμανίας και σε δύο ματς Κυπέλλου ήταν και πάλι αρκετά παραγωγικός με τρία γκολ και τέσσερις ασίστ, ενώ μικρότερη ήταν η συνεισφορά του την τελευταία χρονιά, τη σεζόν 2013-2014, όπου έπαιξε βασικός μόνο πέντε φορές (ολοκλήρωσε μόνο ένα ματς). Πέρσι επέστρεψε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Ολυμπιακού και ολοκλήρωσε φανταστικά τη σεζόν φτάνοντας τα δέκα γκολ και τις πέντε ασίστ, χωρίς όμως να παίξει στα ματς του Champions League. Το δε φετινό του ξεκίνημα είναι απαράμιλλο (πέντε γκολ, τέσσερις ασίστ σε επτά ματς, εκ των οποίων στα δύο έπαιξε μόλις 25 λεπτά!).

Αποτελούν το μέλλον της Εθνικής

Οι αριθμοί τους είναι εξαιρετικοί και παρόμοια επιτεύγματα σε τόσο μικρή ηλικία στην Ελλάδα είχαν μόνο ο Καραπιάλης και ο Τσιάρτας.  Στην Εθνική Ελλάδας ο Κώστας Φορτούνης μετράει ήδη 15 συμμετοχές, ενώ έχει αγωνιστεί 28 φορές με την Ελπίδων και τη Νέων (πέντε γκολ). Ο Μάνταλος έχει λιγότερες (μόλις τρεις, του στοίχισε και ο τραυματισμός), ενώ με τις μικρότερες Εθνικές μετράει 14 ματς (δύο γκολ).

Θα έχει φυσικά ενδιαφέρον τυχόν συνύπαρξή τους στην Εθνική Ελλάδας, ανάλογα φυσικά με τα μυαλά που θα κουβαλά ο επόμενος ομοσπονδιακός προπονητής. Ο αέρινος Κώστας Φορτούνης είναι «δεκάρι», αλλά υπό συνθήκες μπορεί να παίξει και στα άκρα. Ο Μάνταλος, αντίθετα, δεν είναι τόσο αποτελεσματικός στις πτέρυγες, ωστόσο μπορεί να παίξει λίγο πιο πίσω ως «οκτάρι». Θα έχει ενδιαφέρον μία Εθνική Ελλάδας με τους δύο παίκτες μαζί, καθώς το νεαρό της ηλικίας τους και η εντυπωσιακή ευστροφία και προσήλωση που δείχνουν, μετατρέπουν αμφότερους σε εξαιρετικούς αμυντικούς, σε αντίθεση με τους Τσιάρτα και Καραπιάλη που μάρκαραν μόνο με τα μάτια!

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα