Γιατί τα βρόντηξε ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΣΤΕΙΛΕ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΑΝΗΣ

 

Περίπου 10 μήνες πέρασαν από τον περασμένο Φεβρουάριο οπότε και ο Παναγιώτης Δάνης αντικατέστησε στην κεφαλή του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) τον παραιτηθέντα τότε Στέλιο Στασινόπουλο, και ο ειδικός γραμματέας αποτελεί παρελθόν από την υπηρεσία.

Όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες που από το πρωί της Δευτέρας (30/11) είδαν το φώς της δημοσιότητας, ο κ. Δάνης έστειλε την επιστολή με τη παραίτησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με αποδέκτη τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες αιτία της παραίτησής του φέρεται να είναι η πλήρης αντίθεσή του (σ.σ. εκφράζεται και στην επιστολή) στη μεταφορά ελεγκτικών αρμοδιοτήτων του ΣΔΟΕ στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Η αντίδραση Δάνη δεν θα πρέπει, πάντως, να προκαλεί και πολύ μεγάλη έκπληξη. Μόλις πριν από μερικές ημέρες, και συγκεκριμένα στις 19 Νοεμβρίου, το iapopsi.gr είχε αποκαλύψει ότι το ζήτημα της πάταξης μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής μοιάζει να έχει πέσει σε τέλμα εξαιτίας των προβλημάτων που παρουσιάζονται στο «πάντρεμα» του ΣΔΟΕ με ΓΓΔΕ.

Λέγαμε τότε, ότι παρά το ότι η μεταφορά αρμοδιοτήτων από τη μία υπηρεσία στην άλλη αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της Αθήνας, εντούτοις το μόνο χειροπιαστό που υπάρχει είναι μία απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη σύμφωνα με την οποία μεταφέρονται στη ΓΓΔΕ περίπου 4.000 υποθέσεις φοροδιαφυγής (σ.σ. 2.751 επιλεγμένες υποθέσεις συμπεριλαμβανομένης της λίστα Λαγκάρντ και 1.196 υποθέσεις που έχουν επιλεγεί από την Οικονομική Εισαγγελία), με τον ΣΔΟΕ να επικεντρώνεται κυρίως σε υποθέσεις όπλων και ναρκωτικών.

Μάλιστα στο ίδιο ρεπορτάζ γινόταν λόγος και για την «μετακόμιση» στη ΓΓΔΕ περίπου 350 (επί συνόλου 500) υπαλλήλων του ΣΔΟΕ, η οποία πριν καν ξεκινήσει έχει προκαλέσει γκρίνιες και λόγω των κριτηρίων που ορίζει με απόφασή του ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Πιθανότατα, αυτοί να είναι και οι λόγοι που οδήγησαν τον –μέχρι πρότινος– επικεφαλής του ΣΔΟΕ να υποβάλει την παραίτησή του.

Για την ιστορία να πούμε ότι στο βιογραφικό του Παναγιώτη Δάνης ξεχωρίζει η μακρά θητεία του σε θέσεις ευθύνης στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, έχοντας διατελέσει διευθυντής της Υπηρεσίας Ελέγχου Διακίνησης Αγαθών (ΥΠΕΔΑ) μέχρι και τις αρχές του 1997, όταν η υπηρεσία αυτή καταργήθηκε και αντικαταστάθηκε από το νεοσύστατο τότε ΣΔΟΕ.

Είχε συμβάλει μάλιστα στην αποκάλυψη μεγάλων κυκλωμάτων λαθρεμπορίας πετρελαιοειδών στα οποία εμπλέκονταν και τελωνειακοί υπάλληλοι.

Ο κ. Δάνης διετέλεσε επίσης και προϊστάμενος της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής του ΣΔΟΕ την περίοδο 2002-2004, όταν το ΣΔΟΕ προέβη σε αποκαλύψεις μεγάλων κυκλωμάτων φοροδιαφυγής, η δράση των οποίων είχε κοστίσει στο Δημόσιο την απώλεια εσόδων ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα