«Πεθαίνει» το deadline, θα… πεθάνει και η Αργεντινή;

Ώρα μηδέν για την Αργεντινή καθώς η χώρα βρίσκεται μία ανάσα από την χρεοκοπίας για δεύτερη φορά μετά το 2001. Ως γνωστόν εντός ολίγων ωρών –πλέον– εκπνέει η περίοδος χάριτος που έχει η Αργεντινή για την αποπληρωμή των αναδιαρθρωμένων ομολόγων της, την ώρα που τα κερδοσκοπικά hedge funds αρνούνται να δεχτούν «κούρεμα» των απαιτήσεών τους.  Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εφόσον δεν βρεθεί λύση την ύστατη ώρα, η Αργεντινή θα οδηγηθεί σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας!

Μέχρι το βράδυ της Τρίτης (29/7) οι διαφορές του Μπουένος Άιρες με τους δανειστές ήταν αγεφύρωτες, παρά την τετ-α-τετ συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, με τη συμμετοχή Αργεντινών κυβερνητικών αξιωματούχων, εκπροσώπων των δανειστών και του Αμερικανού δικαστικού διαμεσολαβητή Ντάνιελ Πόλακ.

Μια αχτίδα φωτός άρχισε να διαφαίνεται το πρωί της Τετάρτης, όταν σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswire, η Ένωση Τραπεζών της Αργεντινής (Adeba) επεξεργάζεται ένα σχέδιο που προβλέπει την αγορά των νομικών απαιτήσεων και αποπληρωμή των πιστωτών που αρνούνται να ενταχθούν σε haircut και απαιτούν την πλήρη αποπληρωμή των ομολόγων της χώρας από την πτώχευση του 2001.

Αν κάτι τέτοιο επιτευχθεί, τότε τα hedge funds θα πρέπει ως αντάλλαγμα να ζητήσουν από τον Αμερικανό δικαστή Τόμας Γκριέσα να αναστείλει την απόφασή του η οποία απαγορεύει στην Αργεντινή να κάνει πληρωμές στο χρέος που έχει αναδιαρθρώσει εκτός και αν πληρώσει επίσης τα hedge funds που αρνήθηκαν να υπαχθούν στις προτάσεις της χώρας για την αναδιάρθρωση. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την απόφαση του δικαστή Γκριέσα, η Αργεντινή πρέπει να αποπληρώσει στο ακέραιο τα λεγόμενα vulture funds. Τι είναι αυτά τα funds; Κερδοσκοπικά επενδυτικά κεφάλαια που κάνουν την εμφάνισή τους σε χώρες που διέρχονται οικονομική κρίση που αγοράζουν… κοψοχρονιά «κουρεμένα» ομόλογα σε τρέχουσες χαμηλές τιμές, τα διακρατούν μέχρι τη λήξη τους, εισπράττοντας το 100%. Αυτά, λοιπόν, τα vulture funds έχουν στην κατοχή τους περίπου το 7% των ομολόγων της Αργεντινής, αξίας περίπου 1,5 δισ. δολαρίων, ποσό που να το Μπουένος Άιρες δεν πληρώσει θα οδηγηθεί σε επιλεκτική χρεοκοπία.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα