Πιο εθιστικό και από το τσιγάρο το facebook

Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη η συνήθεια είναι η δεύτερη φύση του ανθρώπου («έξις δευτέρα φύσις»). Τι γίνεται όμως όταν αυτή η συνήθεια γίνεται εξάρτηση; Τα αποτελέσματα είναι λίγο πολύ γνωστά όταν μιλάμε για γνώστες εξαρτήσεις όπως αυτή από το αλκοόλ ή τον τζόγο. Υπάρχουν ωστόσο και εθισμοί σε πράγματα που μοιάζουν ακίνδυνα αλλά δεν είναι. Ο λόγος για το facebook, που σύμφωνα με σχετική έρευνα που διεξήγαγε το πανεπιστήμιο του Σικάγο στις ΗΠΑ, ο περιώνυμος ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να γίνει περισσότερο εθιστικός ακόμη και από το κάπνισμα!

Για του λόγου το αληθές υπάρχει και ένα σχετικό βίντεο στο διαδίκτυο (you tube) στο οποίο καταγράφονται τα ανησυχητικά σημάδια που καταδεικνύουν-προειδοποιούν ότι ένα χρήστης είναι πιθανότατα εθισμένος στη χρήση του facebook. Στο συγκεκριμένο βίντεο αναφέρονται τα εξής ενδιαφέροντα ευρήματα:

1] Όσο πιο «εμμονική» είναι η προσκόλληση στο facebook (είτε σερφάροντας συνεχώς, είτε νιώθοντας δυσθυμία όταν δεν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στο προφιλ μας), τόσο πιο πιθανό είναι να νιώσει ο χρήστης δυστυχία για την προσωπική του ζωή.

2] Η παθητική κάθετη ανάγνωση των αναρτήσεων μπορεί να αυξήσει το αίσθημα της μοναξιάς και της απομόνωσης.

3] Η επικοινωνία με πρώην συντρόφους μέσω facebook περιορίζει τόσο την προσωπική ανάπτυξη, όσο και την αισθηματική «ανάρρωση» των χρηστών.

4] Το συνεχές σερφάρισμα στο Facebook είναι ενισχυτικός παράγοντας των διαζυγίων. Ειδικά για το τελευταίο, είναι χαρακτηριστικό ότι το όχι τόσο μακρινό 2011, το Facebook εκτιμήθηκε ότι ήταν η αιτία για το 1/3 των αιτήσεων διαζυγίων που κατατέθηκαν εκείνη τη χρονιά στις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ίδια έρευνα του 2012 που έγινε στο πανεπιστήμιο του Σικάγο, ο μέσος χρήστης του Facebook χρησιμοποιεί τον ιστότοπο για 75 λεπτά κάθε ημέρα, που σημαίνει ότι σε ετήσια βάση ο χρόνο χρήσης ανέρχεται σε 450 ώρες!

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα