Πολιτικές εξελίξεις στη Λετονία: Παραιτήθηκε η πρωθυπουργός, Λαϊμντότα Στραουγιούμα

Πολιτικές εξελίξεις στη Λετονία σηματοδοτεί η παραίτηση της πρωθυπουργού της χώρας,
Λαϊμντότα Στραουγιούμα, έπειτα από πιέσεις που δέχθηκε από το κόμμα της που προσπαθεί να μεταστρέψει ένα κλίμα κατάρρευσης ένα χρόνο αφού ανέβηκε στην εξουσία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Στραουγιούμα –η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός σε κράτος της Βαλτικής- παραιτήθηκε καθώς η δημοτικότητα του κόμματος Ενότητα έπεσε σε χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με τους κυβερνητικούς εταίρους του. Τα κυβερνόντα κόμματα εξακολουθούν να έχουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν νέο πρωθυπουργό.

«Πιστεύω πως υπάρχει ανάγκη για νέες ιδέες, νέα ενέργεια και συνεισφορές, ώστε να συνεχιστεί η δουλειά», ανέφερε η πρώην πρωθυπουργός σε τηλεοπτική συνομιλία και με το Λετονό πρόεδρο Ράιμοντς Βέγιονις.

Η χώρα –η οποία έχει πληθυσμό περίπου δύο εκατ. ανθρώπων και είναι μέλος της ΕΕ, της ευρωζώνης και του ΝΑΤΟ- κλονίζεται από διαμαρτυρίες για τα κυβερνητικά σχέδια που αφορούν στη βιομηχανία ιατρικής φροντίδας και στις αερογραμμές AirBaltic που παρουσιάζουν αδυναμίες.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως το υπουργικό συμβούλιο του οποίου ηγείται η Ενότητα, μειώνει το έλλειμμα του προϋπολογισμού και κατά τη θητεία του η ανάπτυξη έχει αγγίξει υψηλά δύο ετών. Τα κόστη δανεισμού της χώρας έπεσαν σε χαμηλό ρεκόρ φέτος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα