Ποτέ ξανά άλλη Θύρα 7!

Ήταν η 8η μέρα του Φλεβάρη του 1981 και ο Ολυμπιακός υποδεχόταν την ΑΕΚ στο στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης». Η αποβολή του Στέλιου Μανωλά μετατρέπει το ντέρμπι του πρώτου ημιχρόνου σε παράσταση για ένα ρόλο στην επανάληψη και το κοντέρ σταματάει στα έξι γκολ υπέρ των «ερυθρολεύκων», που με τη νίκη τους στην ουσία «κλειδώνουν» το δεύτερο στη σειρά πρωτάθλημα.

Οι εκστασιασμένοι οπαδοί του Ολυμπιακού νιώθουν στο πετσί τους πέραν της χαράς ενός ακόμη διαφαινόμενου πρωταθλήματος, την αίσθηση της εκδίκησης, καθώς τα προηγούμενα χρόνια είχαν υποστεί τη μεγάλη πανωλεθρία στο Κύπελλο από την ΑΕΚ, αλλά και την ταπείνωση της μη συμμετοχής σε μπαράζ πρωταθλήματος κόντρα στην εκπληκτική τότε Ένωση. Όταν, λοιπόν, ο Μάικ Γαλάκος κάνει το 6-0 στο 84’ ο ενθουσιασμός για το σκορ είναι υπέρμετρος και ωθεί πολλούς φίλους του Ολυμπιακού προς την έξοδο προκειμένου να προλάβουν καλή θέση έξω από τα αποδυτήρια του «Γ. Καραϊσκάκης» για να αποθεώσουν τους παίκτες τους και να κοροϊδέψουν τους αντιπάλους, στα τότε αγνά ακόμη χρόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Δυστυχώς, όμως, οι υπεύθυνοι των τουρνικέ στη Θύρα 7 δεν έχουν προετοιμαστεί για το κύμα εξόδου πριν από τη λήξη του ματς και στην πόρτα αρχίζει σιγά-σιγά να δημιουργείται το αδιαχώρητο.

Στρίμωγμα, ποδοπατητά, ασφυξία! 20 φίλοι του Ολυμπιακού και ένας της ΑΕΚ χάνουν τη ζωή τους και 55 ακόμη άνθρωποι τραυματίζονται. Οι παίκτες των δύο ομάδων δεν έχουν καταλάβει τίποτα, αργότερα μαθαίνουν τα νέα και τρέχουν στα νοσοκομεία για συμπαράσταση. Η πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού έχει γραφτεί.

35 χρόνια αργότερα, το παλιό γήπεδο έχει γκρεμιστεί, στη θέση του έχει χτιστεί ένα μοντέρνο, δυστυχώς όμως στην υπόλοιπη Ελλάδα εξακολουθούν να διεξάγονται παιχνίδια σε ακατάλληλα γήπεδα. Από τη μέρα εκείνη κι έπειτα καθιερώθηκε το άνοιγμα των θυρών λίγο μετά την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου και για ένα μικρό διάστημα είχαν καταργηθεί και τα τουρνικέ.

Ο τραγικός κατάλογος των 21 νεκρών:
Παναγιώτης Τουμανίδης (14 ετών)
Κώστας Σκλαβούνης (16 ετών)
Ηλίας Παναγούλης (17 ετών)
Γεράσιμος Αμίτσης (18 ετών)
Γιάννης Κανελλόπουλος (18 ετών)
Σπύρος Λεωνιδάκης (18 ετών)
Γιάννης Σπηλιόπουλος (19 ετών)
Νίκος Φίλος (19 ετών)
Γιάννης Διαλυνάς (20 ετών)
Βασίλης Μάχας (20 ετών)
Ευστράτιος Πούπος (20 ετών)
Μιχάλης Κωστόπουλος (21 ετών)
Ζωγραφούλα Χαϊρατίδου (23 ετών)
Σπύρος Ανδριώτης (24 ετών)
Κώστας Καρανικόλας (26 ετών)
Μιχάλης Μάρκου (27 ετών)
Κώστας Μπίλας (28 ετών)
Αναστάσιος Πιτσόλης (30 ετών)
Αντώνης Κουρουπάκης (34 ετών)
Χρήστος Χατζηγεωργίου (34 ετών)
Δημήτριος Αδαμόπουλος (40 ετών)

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα