«Πράσινο φως» για Νέα Φιλαδέλφεια και Λεωφόρο!

Το πλέον θετικό βήμα για την κατασκευή του γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας και την «ανακαίνιση» της Λεωφόρου Αλεξάνδρας πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης (23/10) στο Συμβούλιο της Περιφέρειας Αττικής.

Στην παρουσίαση του Προϋπολογισμού για το 2015, η Ρένα Δούρου και οι συνεργάτες της συμπεριέλαβαν τα απαιτούμενα κονδύλια τόσο για την κατασκευή του γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια, όσο και για την ανάπλαση της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, καθώς και τα 18 εκατομμύρια για το γήπεδο της Νέας Σμύρνης! Αυτό που διευκρίνισε η νέα περιφερειακή αρχή, με πάσα σαφήνεια και με τον πλέον ενδεικτικό τρόπο, ήταν ότι δεν πρόκειται να δοθεί ούτε ένα ευρώ στα χέρια επιχειρηματία, όπως και ότι θα τηρηθεί ό,τι προβλέπει ο Νόμος, δίχως την παραμικρή παρέκκλιση, ενώ θα υπάρξει και συζήτηση με τους φορείς των κατοίκων των περιοχών που εμπλέκονται.

Κάθε περίπτωση, βέβαια, είναι ξεχωριστή και για το λόγο αυτό θα αντιμετωπιστεί ξεχωριστά και όχι ως σύνολο, ενώ θα τηρηθεί η πλέον τυπική διαδικασία, ακόμη και στις λειτουργίες της Περιφέρειας. Τα «καλά νέα» ανακοίνωσε ο Αντιπεριφερειάρχης, Γιώργος Καραμέρος. Αναλυτικά η ομιλία του προς τους Συμβούλους:

«Καλησπέρα σας. Μπαίνω απ ευθείας στο θέμα… Οι εγγεγραμμένες δαπάνες για αθλητικές εγκαταστάσεις από την Περιφέρειας Αττικής για το επόμενο έτος αφορούν σε 53 έργα συνολικής δαπάνης 105 εκατομμυρίων ευρώ , εκ των οποίων 18 έργα υπερβαίνουν το 1 εκατομμύριο ευρώ.

Σε αυτά τα κονδύλια του προϋπολογισμού για τις αθλητικές εγκαταστάσεις ξεχωρίζουν εκείνα για τη Νέα Φιλαδέλφεια (20 εκατ. ευρώ) τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας (7 εκατ. ευρώ) και τη Νέα Σμύρνη (18 εκατ. ευρώ). Και ξεκινώ μια σύντομη αναδρομή από την ημέρα που αναλάβαμε.

Πριν από περίπου 30 μέρες ήρθε ένα τεφτέρι χωρίς διπλογραφικό σύστημα. «Έτσι τον κάναμε ως τώρα τον προϋπολογισμό» μας είπαν οι υπάλληλοι της Περιφέρειας. Αυτό όπως καταλαβαίνετε θα διορθωθεί μέσα στο 2015, όχι σήμερα και σίγουρα όχι μέσα σε 30 μέρες που έχουμε τη διοίκηση.

Δεν σημαίνει βέβαια ότι την πολιτική προχειρότητα κάποιων θα την πληρώσει ο Αθλητισμός. Είτε πρόκειται για το Πέραμα είτε για τη Νέα Φιλαδέλφεια. Από αύριο κιόλας αφού περάσει το ύψος του προϋπολογισμού θα ξεκινήσουν οι διορθώσεις που πρέπει, αλλά θέλουν χρόνο και πολιτική στόχευση.

Δεν μπόρεσε η προηγούμενη διοίκηση εδώ και δέκα χρόνια (και επί νομαρχίας) να κάνει διπλογραφικό σύστημα στον προϋπολογισμό. Ένα excel ανοίγατε και βάζατε ποσά.

Τα λέω όλα αυτά γιατί μπορεί κάποιοι να επιβιώνουν κάνοντας τον πολιτικό μπακάλη, εμείς όμως ούτε εγγράψαμε μπακαλίστικα στον προϋπολογισμό ούτε σβήνουμε μπακαλίστικα για να κερδίσουμε τις εντυπώσεις

Και θα αναφερθώ συγκεκριμένα στα γήπεδα της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού: Για το μεν γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Ελπίζω να έχετε παρακολουθήσει την αρνητική απόφαση του Ε’ Κλιμακίου (ΣΤ’ Διακοπών) του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με τη σύμβαση των επτά εκατομμυρίων ευρώ. Ο Παναθηναϊκός που είναι ο ωφελούμενος πρόκειται να προχωρήσει σε ένσταση κατά της συγκεκριμένης απόφασης.

Η νέα Περιφερειακή διοίκηση θα είναι εκεί τη στιγμή που πρέπει και επαναλαμβάνουμε και σήμερα εδώ ενώπιον σας την πάγια θέση μας: Η αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων οφείλει να σέβεται το νομικό πλαίσιο, το περιβάλλον, τους πολεοδομικούς κανόνες καθώς και τη βούληση της κοινωνίας των πολιτών.

Θέλω όμως να υπογραμμίσω ότι, με νομικά αδιάβλητο τρόπο, οι ιστορικοί Σύλλογοι πρέπει να αποκτήσουν τις εγκαταστάσεις που ανταποκρίνονται στην ιστορία τους. Αλλά όλα αυτά θα περάσουν από διαβούλευση στις τοπικές κοινωνίες, νομιμότητα, ανταποδοτικότητα στην αυτοδιοίκηση.

Στο γήπεδο της ΑΕΚ τώρα. Ο κόσμος της ΑΕΚ το θέλει. Και εμείς το θέλουμε. Στη Νέα Φιλαδέλφεια, θα γίνει γήπεδο όπου ήταν γήπεδο. Δεν θα τα χαλάσουμε για 2 ή 3 χιλιάδες θέσεις.

Αν και ξέρετε κάτι; Το θέμα δεν κρίνεται σήμερα εδώ. Το γήπεδο αυτό είναι σύνθετη υπόθεση. Ούτως ή άλλως αυτά τα 20 εκατομμύρια ευρώ, αν και όταν δοθούν, δεν θα δοθούν στο χέρι κανενός. Το άλσος δεν θα πειραχθεί. Ενεγράφησαν εξάλλου όπως βλέπετε και 700.000 ευρώ στον προϋπολογισμό για την αναβάθμισή του με ήπιες και οικολογικές παρεμβάσεις

Εμείς αφουγκραζόμαστε τι λέει η κοινωνία της Νέας Φιλαδέλφειας και ο κόσμος της ΑΕΚ. Δεν εναγκαλιζόμαστε όμως κανένα επιχειρηματικό συμφέρον. Δεν τους βάλαμε εμείς εμμέσως στα ψηφοδέλτιά μας κ. Σγουρέ γιατί δεν είμαστε τζάμπα μάγκες. Όσοι μιλάτε για τζάμπα μάγκες το μόνο που κάνετε είναι να μας ντοπάρετε πολιτικά για να συνεχίσουμε. Και φαίνεται πως αυτό το ντοπάρισμα είναι το μόνο που κάποιοι ξέρουν να κάνουν καλά».

Η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, εξήγησε τους λόγους που η διοίκησή της αρνήθηκε αρχικά την ψήφιση του Προϋπολογισμού και παρουσίασε τις προτεραιότητες του προγράμματός της, καθώς και τις αλλαγές που θα γίνουν στον Προϋπολογισμό, βάσει των νέων δεδομένων. Η Ρένα Δούρου ξεκαθάρισε ότι το πλάνο θα προσαρμόζεται ανάλογα τις ανάγκες και ότι μέλημά της είναι η δράση μέσα από την υπεύθυνη πολιτική, την οικονομική αξιοπιστία και την κοινωνική ευαισθησία. Πρώτιστη προτεραιότητα, όπως χαρακτηριστικά είπε, είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που πλήττει τον Έλληνα πολίτη, γεγονός που θα καλυφθεί με επιπλέον 13,1 εκατομμύρια ευρώ. Έκλεισε δε, την ομιλία της, ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς, την ενεργή συμμετοχή των πολιτών της Αττικής και τη συμπαράστασή τους στο μεγάλο έργο που έχει αναλάβει, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα συμφέροντα, οι «Λαιστρυγόνες που καραδοκούν», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε!

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα