Προεδρική κρίση αλλά… μετά τον Αλαφούζο ποιος;

Σε υπόθεση α-λά… Συρία έχει αρχίσει να εξελίσσεται η κατάσταση στον Παναθηναϊκό, με τον Γιάννη Αλαφούζο να αναλαμβάνει τον ρόλο του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και τους οπαδούς να μοιράζονται άλλοι σε… τζιχαντιστές, άλλοι σε… Αμερικανούς που εναντιώνονται στην παρουσία του, και άλλοι σε… Ρώσους που επιθυμούν τη διατήρησή του στην εξουσία. Ο Παναθηναϊκός διέρχεται μία νέα περίοδο κρίσης, διότι το εγχείρημα της λαϊκής βάσης απέτυχε μερικώς. Η ομάδα μπορεί να συντηρήθηκε στη ζωή, μετά την αποχώρηση της οικογένειες Βαρδινογιάννη, αλλά πολύ σύντομα ο Γιάννης Αλαφούζος, που ηγήθηκε αυτής της νέας προσπάθειας, και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι υπάρχει ταβάνι στις προοπτικές και αυτό είναι εξαιρετικά χαμηλό.

Όταν ξεκίνησε η εφαρμογή του μοντέλου της λαϊκής βάσης, είχε δημιουργηθεί η επιτακτική ανάγκη να μείνει ζωντανός ο σύλλογος. Κυριολεκτικά να μείνει ζωντανός. Διότι, αν δεν αναλάμβανε την πρωτοβουλία ο Αλαφούζος, η επόμενη λύση ήταν η παράδοση των μετοχών στο Πρωτοδικείο. Ξεκινώντας λοιπόν αυτήν τη διαδρομή, δύο ήταν οι προϋποθέσεις. Η μία αφορούσε τη μαζική συμμετοχή του κόσμου. Η δεύτερη ήταν η ΠΑΕ να στηρίζεται στα έσοδα της ίδιας της ομάδας.

 

Ο κόσμος γύρισε την πλάτη στην ομάδα

Τι από τα δύο επιτεύχθηκε; Επί της ουσίας δεν «έτρεξε» ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Για την ακρίβεια, το ένα πήγε μέχρι ενός σημείου και το άλλο δούλεψε για δύο σεζόν, αλλά την τρίτη, με ευθύνη και της διοίκησης, ξέφυγε. Στην πραγματικότητα, ο κόσμος του Παναθηναϊκού, η μεγάλη μάζα, γύρισε την πλάτη του στην ομάδα. Ο αρχικός ενθουσιασμός για την αποχώρηση της οικογένειας Βαρδινογιάννη και τη συμμετοχή των οπαδών στα κοινά του συλλόγου, με ένα μοντέλο λειτουργίας τύπου Μπαρτσελόνα, αποτέλεσε δέλεαρ. Αρχικά υπήρξε ικανοποίηση για την προσέλευση, αλλά ακόμη και τότε, πριν από τρία χρόνια, οι φίλαθλοι που έσπευσαν να δηλώσουν το «παρών», ουδέποτε έφτασαν σε αριθμό το απαιτούμενο μέγεθος για να στηριχθεί το όλο εγχείρημα. Κάτι η οικονομική κρίση, κάτι η έλλειψη σχετικής κουλτούρας, αποτέλεσαν τροχοπέδη στην ομαλή εξέλιξη. Λόγου χάρη, πολλοί έλεγαν… «θα δώσω τα λεφτά μου στον Αλαφούζο;». Κάτι που δεν ίσχυε βέβαια, καθώς τα λεφτά δεν πήγαιναν στην τσέπη του προέδρου, αλλά στο ταμείο της ΠΑΕ. Τα επόμενα δύο χρόνια, το επίπεδο συμμετοχής «πάγωσε». Δεν προστέθηκαν νέα μέλη, δεν αυξήθηκε ο αριθμός, δεν στηρίχθηκε η «λαϊκή βάση». Παράλληλα, άρχισαν να αναπτύσσονται άλλα φαινόμενα. Αρχικά στο περυσινό ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, το οποίο διεξήχθη μεν, αλλά κατέληξε σε μεγάλη τιμωρία του Παναθηναϊκού. Ακολούθως με τα προ ολίγων ημερών γεγονότα, τα οποία έβαλαν τον σύλλογο σε νέα περιπέτεια, να δίνει μάχη για την αποφυγή του μηδενισμού και της αφαίρεσης βαθμών, αλλά σε κάθε περίπτωση το ταμείο να επιβαρύνεται με μεγάλο πρόστιμο. Δικαίως ο Γιάννης Αλαφούζος εξέφρασε το παράπονο ότι παλεύει μόνος του. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ήδη έχει πληρώσει πρόστιμα της τάξης του 1.000.000 ευρώ από τις «μαγκιές» των οργανωμένων.

 

Το οικονομικό άνοιγμα του 2015

Τα παραπάνω αφορούν τον κόσμο και τη συμμετοχή-συμπεριφορά του στο όλο εγχείρημα της λαϊκής βάσης. Υπάρχει και το δεύτερο κομμάτι, αυτό της εκ των έσω συντήρησης. Εφόσον δεν υπήρχε ένας βασικός χρηματοδότης-μέτοχος, η ΠΑΕ θα έπρεπε να βγάζει τα έξοδά της. Τα πρώτα δύο χρόνια η ομάδα κατάφερε να καλύψει τόσο τα λειτουργικά της έξοδα, όσο και τις οφειλές από τα προηγούμενα χρόνια της… άνθισης. Το 2015 ωστόσο, η όλη υπόθεση άρχισε να «μπουκώνει». Παρ’ όλα αυτά, ο Γιάννης Αλαφούζος αποφάσισε να κάνει το άνοιγμα, υπολογίζοντας ως δεδομένα τα έσοδα από τη συμμετοχή της ομάδας στους ομίλους του Europa League. Ενέταξε στο δυναμικό της ομάδας τον Μίκαελ Εσιέν, με συμβόλαιο που κοστίζει παραπάνω από 1,5 εκατομμύριο τον χρόνο, προχώρησε σε αυξήσεις στα συμβόλαια ορισμένων παικτών και γενικά ανέβασε το μπάτζετ. Ο διπλός αποκλεισμός από την Ευρώπη και η παταγώδης αποτυχία της μεταγραφής του Εσιέν, ο οποίος δεν έχει αγωνιστεί ούτε ένα λεπτό σε επίσημο ματς, προκάλεσε νέα «μαύρη τρύπα» στον ισολογισμό της εταιρείας. Μία «τρύπα» που δεν υπάρχει τρόπος να καλυφθεί, παρά μόνο με νέο δάνειο, ενώ ήδη η διοίκηση έχει δεσμεύσει τα έσοδα των επόμενων χρόνων από τα διαρκείας για προηγούμενη χρηματοδότησή της.

 

Η κόντρα Αλαφούζου με τους οπαδούς

Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας, προέκυψε και η κόντρα με μερίδα των οργανωμένων οπαδών. Αφορμή αποτέλεσαν οι αποκλεισμοί στην Ευρώπη και ιδιαίτερα η διατήρηση στον πάγκο του Γιάννη Αναστασίου, μετά τον διασυρμό από την Καμπάλα, του Αζερμπαϊτζάν. Οι οπαδοί ζήτησαν στα ίσια από τον Αλαφούζο να απομακρύνει τον Αναστασίου. Εκείνος όμως τους αγνόησε. Από τότε ξεκίνησε η «μουρμούρα» και για τον πρόεδρο. Ο Αλαφούζος μπήκε στο κάδρο της δυσαρέσκειας μίας μερίδας των οργανωμένων, οι οποίοι θέτουν θέμα αντικατάστασής του.

 

Μετά τον Αλαφούζο… ποιος;

Ωστόσο, από το να θέτεις θέμα αντικατάστασης του προέδρου, μέχρι να γίνει με κάθε επισημότητα, υπάρχει τεράστια απόσταση. Στην παρούσα φάση, δεν έχει εμφανιστεί κάποιος άλλος υποψήφιος. Στη Γ.Σ. της Παναθηναϊκής Συμμαχίας θα βγουν πολλά στην επιφάνεια. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Δεν μπορεί να αποκλειστεί κανένα σενάριο. Οι εξελίξεις ίσως να είναι ραγδαίες και μη αναμενόμενες. Το σίγουρο είναι ότι έχει προκύψει… προεδρική κρίση στον Παναθηναϊκό. Το ζητούμενο όμως είναι ένα. Μετά τον Αλαφούζο, ποιος;

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα