Προκαλούν ιλίγγους οι «γαλάζιοι» βαρόνοι

Δεν έχουν περάσει ούτε 20 ημέρες από το κάλεσμα του Αντώνη Σαμαρά για τη μεγάλη Kεντροδεξιά, και ήδη στους κόλπους τής Ν.Δ. έχουν παρατηρηθεί διάφορες κινήσεις. Κινήσεις εν μέσω εκλογικής ετοιμότητας που έχει τεθεί ο «γαλάζιος μηχανισμός» και οι οποίες αποδεικνύουν ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις από τη μεγάλη Kεντροδεξιά που ονειρεύεται ο πρόεδρος του κόμματος.

 

Του Μιχάλη Κωτσάκου

 

Ήδη στο Μαξίμου παρατηρούν με εξαιρετικό ενδιαφέρον όλες τις κινήσεις των ομάδων που κατοικοεδρεύουν στη Ν.Δ. Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, πέραν των πιστών «σαμαρικών», εντός της Ν.Δ. υπάρχουν οι «καραμανλικοί», οι «νεοδελφίνοι», αλλά και οι «βαρόνοι», δηλαδή οι παλιές καραβάνες του κόμματος, που μπορούν με κάποια δήλωση να επηρεάσουν όχι μόνο κεντρικά στελέχη, αλλά οι απόψεις τους να έχουν απήχηση τόσο στα μικρομεσαία στρώματα όσο και τη βάση.

Όπως χαρακτηριστικά λέγεται, στο Μαξίμου καταγράφονται όλες οι κινήσεις και παρεμβάσεις των βασικών παικτών της παράταξης, όχι μόνο των «νεοδελφίνων» (Νίκου Δένδια, Μάκη Βορίδη και Κυριάκου Μητσοτάκη), αλλά και της παλαιάς φρουράς, των «βαρόνων», δηλαδή του Δημήτρη Αβραμόπουλου, της Ντόρας Μπακογιάννη και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Την ίδια στιγμή υπάρχει εκ νέου δυσαρέσκεια, η οποία δεν δημοσιοποιείται, από τις επιφυλάξεις που εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε συνομιλητές του για τη στρατηγική της κυβέρνησης, με επισημάνσεις ότι «το κλίμα που διαμορφώθηκε από την κυβέρνηση για την επικείμενη πρόωρη έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα και οι διαρροές περί φυγής τού ΔΝΤ επιβαρύνθηκε, και αυτό φάνηκε από την αρνητική στάση των αγορών, ενώ ενισχύθηκε και η καχυποψία των εταίρων». Μάλιστα, αυτές οι συνομιλίες είδαν το φως της δημοσιότητας και για πρώτη φορά δεν διαψεύστηκαν από τους κύκλους του πρώην πρωθυπουργού, όπως έχει γίνει πολλάκις στο παρελθόν. Αντίθετα, οι ίδιοι κύκλοι τις δημοσιοποίησαν. Και βέβαια στο Μαξίμου περισσότερο και λιγότερο στη Συγγρού αξιολογούνται αυτές οι επισημάνσεις τού Κ. Καραμανλή.

 

Ο Αβραμόπουλος

Μία ξεχωριστή ενότητα αποτελεί ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο νέος Έλληνας επίτροπος και αντιπρόεδρος της Ν.Δ. είναι πολιτικός της συναίνεσης και των ήπιων τόνων. Γι’ αυτό εξάλλου δέχθηκε την Τρίτη στο Πεντάγωνο τον Αλέξη Τσίπρα. Όμως η συγκεκριμένη συνάντηση προκάλεσε σεισμικές δονήσεις, όχι μόνο στο Μαξίμου, αλλά και σε αυτούς που ακολουθούν κατά γράμμα τις εντολές του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος. «Τι νόημα έχει να συναντηθεί με τον Τσίπρα που τορπιλίζει την εθνική συνεννόηση;» ήταν το ερώτημα που έθετε ανώτερη κυβερνητική πηγή, ενώ δεν έλειψαν και τα καρφιά ότι «ο Δ. Αβραμόπουλος επιθυμεί να κάνει προσωπική πολιτική».

Η επιλογή Αβραμόπουλου να κινηθεί θεσμικά και στο πλαίσιο της εθνικής συνεννόησης και συναίνεσης και να συναντηθεί και κατ’ ιδίαν με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είχε προηγηθεί η ενημέρωση διάρκειας περίπου δυόμισι ωρών από τη στρατιωτική ηγεσία, θεωρήθηκε κτύπημα από το πρωθυπουργικό γραφείο. Ειδικά, όταν ο πρωθυπουργός επί 2,5 χρόνια δεν έχει συναντηθεί με τον Αλ. Τσίπρα, μη αναγνωρίζοντας, όπως λένε και από την Κουμουνδούρου, τον θεσμικό ρόλο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η απόφαση του Δ. Αβραμόπουλου δεν ήταν η πρώτη φορά που προκάλεσε ενόχληση, αφού είχε προηγηθεί σχετικά πρόσφατα η τοποθέτηση του νέου επιτρόπου που δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός μεγάλου συνασπισμού Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ, αν και στη συνέχεια –και πάλι μετά την οργή του Μαξίμου– διευκρίνισε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα με τα σημερινά δεδομένα.

Κι ενώ την ίδια ώρα γίνονται διάφορα παρασκηνιακά και συντελούνται διεργασίες και καταγράφονται διάφορες ενδιαφέρουσες συναντήσεις, όλοι τονίζουν πως οι συγκεκριμένες κινήσεις δεν έχουν στόχο τη στρατηγική αμφισβήτησης του Αντ. Σαμαρά. Όμως, όποια δικαιολογία και εάν χρησιμοποιείται, η κάθε συνάντηση και η κάθε κίνηση κρύβει πολλά. Το σίγουρο είναι ότι δίχως μία εκλογική ήττα δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο κάποιος να βγει και να πει ότι δεν συμφωνεί με τη στρατηγική του πρωθυπουργού. Όπως τονίζεται από διάφορους κύκλους, «ο καθένας λαμβάνει θέση για το αύριο της παράταξης». Και φυσικά, σε αυτές τις συναντήσεις δεν λείπουν και τα σχέδια επί χάρτου. Είτε σε ενδεχόμενο νίκης τής Ν.Δ. στις επόμενες εθνικές εκλογές, είτε σε περίπτωση ήττας.

 

Οι άλλοι «βαρόνοι»

Παρά την προσπάθεια του Μαξίμου να χαμηλώσουν οι τόνοι, έχουν ενδιαφέρον και οι κινήσεις των άλλων δύο βαρόνων, της Ντόρας Μπακογιάννη και του Ευάγγελου Μεϊμαράκη.

Η βουλευτής έχει γίνει ουσιαστικά «σταυροφόρος» κατά του ΕΝΦΙΑ, ενώ τελευταία επέλεξε να ρίξει άλλη μια ρουκέτα στο πρωθυπουργικό γραφείο, λέγοντας ότι είναι δύσκολο να βρεθούν οι 180 βουλευτές, αφήνοντας αιχμές και για την τακτική του πρωθυπουργού για ακραία πόλωση με τον ΣΥΡΙΖΑ, αν και επέκρινε και την αξιωματική αντιπολίτευση για ανευθυνότητα.

Οι αιχμές της όμως είναι συνεχείς και πλέον στοχεύει ευθέως στην καρδιά του πρωθυπουργικού επιτελείου. Δεν είναι τυχαίο ότι τονίζει σε κάθε ευκαιρία πως «η κυβέρνηση δεν πρέπει να παρασυρθεί από τον λαϊκισμό», σημειώνοντας ότι «τακτικές τύπου “σχίζω τα μνημόνια” είναι καταστροφικές». Η Ντ. Μπακογιάννη δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα ότι υπό προϋποθέσεις, εάν προκύψει θέμα, θα διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία τής Ν.Δ. Γι’ αυτό και έχει ενισχύσει την τελευταία περίοδο τις επαφές της στην Κ.Ο. τής Ν.Δ., ενώ οι σχέσεις της με τον πρωθυπουργό είναι πολύ κακές μετά και το άδειασμα του Αντ. Σαμαρά στο θέμα της επιλογής του νέου επιτρόπου της Ε.Ε.

Με ενδιαφέρον παρακολουθούν και τις κινήσεις του προέδρου της Βουλής που κινείται με βάση το μέλλον και όσοι τον ξέρουν λένε πως, σε περίπτωση που τεθεί θέμα ηγεσίας μετά από εκλογική ήττα, θα επιδιώξει να μπει στη μάχη για να ηγηθεί της Ν.Δ. Ο Ευ. Μεϊμαράκης, αν και έχει θεσμικό ρόλο, άρχισε και πάλι να κινείται στο κομματικό σύστημα με ομιλίες στην επαρχία, ενώ προ ημερών ενόχλησε το Μέγαρο Μαξίμου μια επισήμανσή του που ήρθε σε ευθεία σύγκρουση με τα όσα υποστηρίζει ο πρωθυπουργός.

«Είναι φυσιολογικό στη δημοκρατία και η άλλη άποψη, ότι δεν πρέπει να εκλέξει η παρούσα Βουλή Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε σε νέα Βουλή. Κι αυτή έχει τη δημοκρατική της υπόσταση και νομιμοποίηση», είπε και προκλήθηκε ένταση στο Μαξίμου που κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκινητή της πολιτικής αστάθειας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα