Προσπάθεια να πείσουν τον κόσμο

Αλλαγή τακτικής στο Μαξίμου μετά την σφοδρή αντίδραση των αγορών στο ενδεχόμενο να απεγκλωβιστεί η Ελλάδα μία ώρα νωρίτερα από το ΔΝΤ. Έτσι στο πρωθυπουργικό περιβάλλον ετοιμάζουν ένα νέο σχέδιο, το οποίο και θα αντικαταστήσει όλα όσα έλεγαν οι συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά ότι «στο τέλος του χρόνου τελειώνουν τα μνημόνια και η τρόικα».

Η άρνηση των αγορών και των θεσμικών εταίρων να δεχθούν το ελληνικό σχέδιο και να υπαγορεύσουν στην ελληνική κυβέρνηση την πιστοληπτική γραμμή υποστήριξης που επί της ουσίας είναι ένα μνημόνιο light, το οποίο θα παρακολουθεί και το ΔΝΤ που προφανώς δεν αποχωρεί από την Ελλάδα και άρα από την Ε.Ε. στην παρούσα φάση, επέφερε καίριο πολιτικό πλήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό, παραδοχή που γίνεται και στον στενό πυρήνα της κυβέρνησης και πλέον αναζητούνται κινήσεις για να αλλάξει η αρνητική εικόνα στην κοινωνία.

Ο πρωθυπουργός που αναγνωρίζει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην κοινωνική βάση, θεωρεί διαχειρίσιμη την κατάσταση και τονίζει ότι από εδώ και μπρος στόχος της κυβέρνησης είναι η ανακούφιση των πολιτών με «όπλο» τις θετικές επιδόσεις, όπως λέει, της οικονομίας.

Όχι άλλο μνημόνιο

Αυτό όμως που τον απασχολεί είναι να πεισθεί η κοινή γνώμη ότι δεν υφίσταται νέο μνημόνιο, νέο πρόγραμμα και άρα και νέα δημοσιονομικά μέτρα και θα δοθεί μάχη, επικοινωνιακή και πολιτική, να περάσει η άποψη πως θα υπάρξουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ώσπου όμως να περάσει η κυβερνητική επιχειρηματολογία  στην κοινωνία ότι δεν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα και πρόκειται για «δίχτυ ασφαλείας» θα απαιτηθεί  μεγάλη προσπάθεια, όπως παραδέχονται και κορυφαίοι παράγοντες της ΝΔ.

«Σηκώσαμε για μια ακόμη φορά ψηλά τον πήχη και περάσαμε από κάτω. Καλλιεργήσαμε προσδοκίες και διαψευσθήκαμε…» τονίζουν μεταξύ άλλων διάφορα κεντρικά στελέχη της κυβέρνησης που είναι πολύ επιφυλακτικοί για τον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει επικοινωνιακή αντεπίθεση να πείσει ότι δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο, στα υψηλά κλιμάκια επικρατεί επιφυλακτικότητα αν θα βελτιωθεί το κλίμα. Και αυτό διότι, όπως αναφέρουν αρκετοί βουλευτές, «η ζημιά που έχει γίνει είναι πάρα πολύ μεγάλη».

Στην Κύπρο

Στο μεταξύ οριστικοποιήθηκε για τις 7 Νοεμβρίου η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, στην Κύπρο. Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι ο κ. Σαμαράς θα βρίσκεται στη Λευκωσία για σκοπούς συντονισμού των ενεργειών, ενόψει της συνάντησης κορυφής του Καΐρου, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη και τις τελευταίες εξελίξεις, μετά την έκδοση της τουρκικής οδηγίας προς ναυτιλλόμενους.

Σε ερώτηση κατά πόσο με την τριμερή Σύνοδο Κορυφής στην Αίγυπτο οριστικοποιείται ουσιαστικά η συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου στον ενεργειακό τομέα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι πρόκειται για πολύ σημαντική συνάντηση, από την οποία αναμένεται να προκύψουν κάποια συμπεράσματα.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα