Πώς θα γίνει ο συμψηφισμός επιστροφών με τον ΕΝΦΙΑ

Μόνο στην εφορία και μόνο με αίτηση θα μπορεί να γίνει συμψηφισμός επιστροφής φόρου και ΕΝΦΙΑ και αφορά τους φορολογούμενους που δικαιούνται επιστροφή χρημάτων από το κράτος αφού η αυτόματη διαδικασία που περίμεναν κάποιοι, μάλλον αποτελεί όνειρο απατηλό. Ο λόγος είναι ότι θα πρέπει πρώτα να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ και μετά να πάρει την επιστροφή φόρου από τη διαφορά που πιθανόν να προκύψει.

Στην αντίθετη περίπτωση κινδυνεύουν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ περιμένοντας την επιστροφή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία επιστροφή φόρου δικαιούνται φέτος περισσότεροι από ένα εκατομμύριο φορολογούμενοι, ενώ στις αρχές Αυγούστου το υπουργείο Οικονομικών χρωστούσε περίπου 1 δισ. ευρώ σε εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφών ΦΠΑ.
Με βάση τα παραπάνω στο ΥΠΟΙΚ έχουν υπολογίσει πως αν γινόταν αυτεπάγγελτα ο συμψηφισμών χρεών και απαιτήσεων, σχεδόν το ένα τρίτο του ΕΝΦΙΑ θα έμπαινε αυτόματα στα ταμεία του Δημοσίου.

Ωστόσο το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι αν ο φορολογούμενος που δικαιούται επιστροφής πρέπει να πάει στην εφορία να ζητήσει συμψηφισμό;

Η απάντηση είναι «ναι» παρά το γεγονός ότι ο αυτεπάγγελτος συμψηφισμός προβλέπεται στο νόμο και τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Κυρίως γιατί η υποβολή αίτησης από το φορολογούμενο επισπεύδει τη διαδικασία.

Ωστόσο ο φορολογούμενος πρέπει να γνωρίζει πως αν η επιστροφή είναι μικρότερη του ΕΝΦΙΑ το εναπομείναν ποσό του φόρου θα πρέπει να πληρωθεί εφάπαξ και δεν μπορεί να σπάσει στις γνωστές πέντε δόσεις.

Αν τώρα ο φορολογούμενος δεν υποβάλλει αίτηση συμψηφισμού στην εφορία του, το πιο πιθανό είναι μέχρι τέλος του Σεπτέμβρη να μην έχει λάβει την επιστροφή του φόρου, αλλά να αναγκαστεί να πληρώσει την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Κι αυτό διότι η βεβαίωση οφειλών (π.χ. ΕΝΦΙΑ), ακόμη και μη ληξιπρόθεσμων) μπλοκάρει τις επιστροφές φόρου εισοδήματος.

Ποιες οφειλές συμψηφίζονται

Η διαδικασία αυτεπάγγελτων συμψηφισμών περιγράφεται σε εγκύκλιο του 2012, από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Παντελή Οικονόμου.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο σε συμψηφισμό υπόκεινται:

α) Οι βεβαιωμένες οφειλές, είτε είναι ληξιπρόθεσμες είτε όχι.

β) Οι βεβαιωμένες οφειλές που τελούν σε δικαστική ή διοικητική αναστολή.

γ) Οι βεβαιωμένες οφειλές που για οποιονδήποτε λόγο καταβάλλονται τμηματικά (είτε με διευκόλυνση τμηματικής καταβολής, είτε με νομοθετική ρύθμιση, είτε με διοικητική πράξη).

δ) Οι παραγεγραμμένες οφειλές, οι οποίες αντιτάσσονται σε συμψηφισμό για μία τριετία από τη συμπλήρωση της παραγραφής τους. Σε περίπτωση που εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος έχει συντελεστεί η διαγραφή των οφειλών, λόγω παραγραφής, αυτές αναβιώνουν προς τούτο κατά τις διατάξεις του άρθρου 119 Π.Δ 16/1989 «Κανονισμός Λειτουργίας των Δ.Ο.Υ.»

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα