Ριζικές ανατροπές σε εφορίες και τελωνεία

Ριζικές ανατροπές έρχονται σε εφορίες και τελωνεία, σύμφωνα με το σχέδιο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών. Στόχος να περιοριστούν οι ύποπτες συναλλαγές μεταξύ εφοριακών και φορολογουμένων στις εφορίες, και να μετατραπούν τα τελωνεία σε πραγματικούς «αστακού» με πλήρες προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό για την πάταξη του λαθρεμπορίου.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ήδη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης έχει έτοιμο ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανασυγκρότηση των εφοριών και των τελωνείων, με τελικό στόχο την αύξηση των εσόδων του δημοσίου τόσο από τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών όσο και την αύξηση της εισπραξιμότητας φόρων και δασμών.

Για τις εφορίες το σχέδιο προβλέπει την μείωση του προσωπικού κατά περίπου 6.000 υπαλλήλους, με την πλήρη ηλεκτρονικοποίηση όλων των υπηρεσιών προς τους φορολογούμενους μέσω τoy TAXIS. H κυβέρνηση θέλει όλες οι συναλλαγές να γίνονται ηλεκτρονικά ώστε να περιοριστεί στο ελάχιστο η άμεση επαφή μεταξύ φορολογουμένων και εφοριακών υπαλλήλων, που δίνει ευκαιρίες παράνομων συνδιαλλαγών.

Για υποθέσεις που είναι αναγκαία η φυσική παρουσία του πολίτη, στις εφορίες θα υπάρξει, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες ένας τηλεφωνικός αριθμός για το κλείσιμο ραντεβού με τον Έφορο.

Για τα τελωνεία το σχέδιο προβλέπει την ενίσχυση τους με προσωπικό, αρχικά με τους 6.000 εφοριακούς που θα φύγουν από τις εφορίες και στη συνέχεια και με μετακινήσεις υπαλλήλων.

Η κυβέρνηση θέλει τα τελωνεία «αστακούς» για να ελέγξει το φαινόμενο της λαθρεμπορίας που υπάρχει σε μία ευρεία γκάμα προϊόντων, όπως είναι τα καύσιμα, ο καπνός, το αλκοόλ.

Ήδη προχωρούν και οι παραγγελίες για την προμήθεια ειδικών αυτοκινούμενων σκάνερ που έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν με ευκρίνεια οτιδήποτε μπορεί να κρύβει το οποιοδήποτε όχημα ή κοντέινερ, ή που μπορεί να φέρει επάνω του ένας άνθρωπος.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο το δημόσιο αναμένεται να ανακτήσει ένα σημαντικό μέρος από τους μέχρι σήμερα διαφυγόντες δασμούς και φόρους που ανέρχονται σε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων έχει ζητήσει την προμήθεια 14 τέτοιων μηχανημάτων, εκ των οποίων τα 10 θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν στα τελωνεία των συνοριακών διαβάσεων της χώρας, ιδιαίτερα στα ανατολικά και βόρεια σύνορά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα