Τρέμουν στην ιδέα νέων μέτρων

«Πάει, πέρασε κι αυτό», μονολογούσε με ανακούφιση συνεργάτης του πρωθυπουργού στη Βουλή τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης και αφού νωρίτερα είχε ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο δίχως απώλειες.

Αυτό το αίσθημα της ανακούφισης κυριαρχούσε την Πέμπτη στο Μαξίμου, παρά το γεγονός ότι όλοι ήταν σε αναμμένα κάρβουνα, λόγω της επίσκεψης Σόιμπλε. Και φυσικά δεν ήθελαν να πάρουν θέση για τα τεκταινόμενα στη Βουλή. Εξάλλου, όπως λένε άνθρωποι που είναι συχνοί συνομιλητές του πρωθυπουργού, επιμένουν πως «το πολυνομοσχέδιο ήταν ένας ακόμη κάβος. Το ταξίδι μέχρι το απάνεμο λιμάνι είναι μακρύ κι επίπονο».

Ήδη στο Μαξίμου σχεδιάζουν την επόμενη ημέρα, η οποία κάθε άλλο παρά εύκολη μπορεί να θεωρηθεί. Κι αυτό διότι υπάρχουν πολλά ανοικτά ζητήματα. Κατ’ αρχάς με το πολυνομοσχέδιο εξασφαλίστηκε η δόση, η οποία όπως είναι γνωστό θα έρθει σε… δόσεις! Όμως όλα όσα ψηφίστηκαν πρέπει να αρχίσουν να υλοποιούνται με γοργούς ρυθμούς, ώστε το φθινόπωρο κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με την τρόικα για τον προϋπολογισμό του 2014 να αποφύγουμε νέα μέτρα, κάτι που ξορκίζουν στο Μαξίμου όπως ο διάολος το λιβάνι.

Εξάλλου και τα μηνύματα που έλαβαν στο πρωθυπουργικό γραφείο είναι ότι η πλειοψηφία της Κ.Ο. της Ν.Δ. δεν αντέχει να ψηφίσει νέα επώδυνα μέτρα, που αυτή τη φορά θα αγγίξουν μισθούς και συντάξεις, εάν συνεχιστεί η υστέρηση εσόδων.

Βέβαια, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, υπήρξαν πολλά περιστατικά που ακόμη δεν έχουν αξιολογηθεί λόγω Σόιμπλε από το Μαξίμου. Ή πιο σωστά δεν υπάρχει επίσημη θέση σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση. Όντως έγινε αντικείμενο συζήτησης η επιθετική διάθεση που έδειξαν οι περισσότεροι βουλευτές της Ν.Δ. κατά του Γιάννη Στουρνάρα, όπως και το ότι αρκετοί επισκέφθηκαν το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Η κριτική
Φυσικά, δεν πέρασε απαρατήρητη η κριτική που ασκήθηκε από αρκετούς βουλευτές, όπως και οι επιφυλάξεις σε κοινοβουλευτικό και κομματικό επίπεδο για την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική. Ο Νικήτας Κακλαμάνης και η Ντόρα Μπακογιάννη ήταν οι πρωταγωνιστές στην κριτική, όμως τις τοποθετήσεις των δύο βουλευτών επιδοκίμασαν οι περισσότεροι «γαλάζιοι» βουλευτές, οι οποίοι πλέον δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το πού πηγαίνει το σκάφος. Σύμφωνα με μία εκτίμηση, είναι μία προειδοποίηση προς την ηγεσία της κυβέρνησης να μη φέρει δημοσιονομικά μέτρα το φθινόπωρο. Οι βουλευτές είναι ανήσυχοι από την εξέλιξη του δημοσιονομικού προγράμματος και εκφράζουν αμφιβολίες για το αν αυτό θα βγει. Φυσικά, όλοι συμφωνούν ότι αν η κυβέρνηση αναγκαστεί να φέρει εισπρακτικά μέτρα, δεν θα περάσουν και θα πέσει.

Βέβαια τόσο ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, όσο και ο αντιπρόεδρος, Ευάγγελος Βενιζέλος, έχουν διαβεβαιώσει τους πάντες ότι δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα, διότι δεν τα αντέχει η κοινωνία. Όμως ουδείς μπορεί να… ορκιστεί ότι δεν θα τα ζητήσει η τρόικα το φθινόπωρο.

Κατά Στουρνάρα…
Ίσως αυτό που προβλημάτισε περισσότερο ήταν η αντίδραση των βουλευτών της Ν.Δ. κατά του Γ. Στουρνάρα, η οποία φάνηκε πιο μαζική στο θέμα των αποζημιώσεων της ΕΡΤ. Ο υπουργός Οικονομικών, αν και είναι προσωπική επιλογή του Αντ. Σαμαρά, εν τούτοις δεν έχει συμπάθειες στη «γαλάζια» παράταξη. Έτσι, λοιπόν, μπορεί να δικαιολογηθεί εν μέρει το τελεσίγραφο των βουλευτών της Ν.Δ. (που δεν αποτελούν ομογενοποιημένη ομάδα, αλλά έχουν ετερόκλητες απόψεις  για πολλά θέματα) και το οποίο ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά του Μαξίμου και τελικά ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η διάταξη αποσύρεται προσωρινά, θα επαναδιατυπωθεί και θα κατατεθεί στη Βουλή από τον αρμόδιο υπουργό.

Η απόσυρση της διάταξης έγινε δεκτή σχεδόν με πανηγυρισμούς στους διαδρόμους από τους βουλευτές της Ν.Δ., που θεωρούσαν ότι πέτυχαν σπουδαία νίκη. Έλεγαν μάλιστα ότι δεν θα διστάσουν να κινηθούν με ανάλογη διάθεση και αποφασιστικότητα και στο μέλλον.

Πάντως όπως έλεγε εκ των πρωταγωνιστών στο να συγκεντρώσει υπογραφές, ο Δάνης Τζαμτζής, «η κίνηση των βουλευτών σε καμία περίπτωση δεν συνιστά αμφισβήτηση της ηγεσίας υπό τον Αντ. Σαμαρά», αλλά όπως και να το κάνουμε στέλνει πολλαπλά μηνύματα στο Μαξίμου, ότι από εδώ και στο εξής θα πρέπει να υπάρχει από τους υπουργούς ουσιαστική διάθεση για συνεργασία, συζήτηση και διαβούλευση επί των νομοσχεδίων.

Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, σχεδόν τονίζουν ότι πλέον για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό της Ν.Δ. έχει σημαντικό μερίδιο ευθύνης και τμήμα των συνεργατών του πρωθυπουργού, ενώ ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι τα εσωκομματικά και ενδοκυβερνητικά «καρφώματα» κυριαρχούν περίπου τρεις εβδομάδες μετά τον ανασχηματισμό.

Η πλειονότητα των βουλευτών επισημαίνει ότι υπάρχει δυσφορία για τμήμα της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής και όλοι αναμένουν και άλλες διορθωτικές κινήσεις και επιμένουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς πρέπει να κάνει «γενναίες κινήσεις» στην αλλαγή προσώπων, ακόμη και στο επιτελείο του. Παράλληλα, λένε ότι οι πρωτοβουλίες δεν πρέπει να περιοριστούν στον ανασχηματισμό που έγινε, αλλά υπάρχει η ανάγκη παραγωγής πολιτικής, καθώς και να γίνει πιο αποτελεσματική η κυβέρνηση.

Η σημασία του διαγγέλματος
Ίσως γι’ αυτό ο πρωθυπουργός, ο οποίος φυσικά έχει τα δικά του αισθητήρια και αφουγκράζεται την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, απηύθυνε το διάγγελμα με την ευκαιρία της μείωσης στο ΦΠΑ της εστίασης. Ο Αντ. Σαμαράς θέλησε αφενός να πιστωθεί την επιτυχία της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση και με βάση αυτό να αποκαταστήσει και να επαναφέρει το «success story».

Ο πρωθυπουργός επεχείρησε να απαντήσει στη γενικότερη ανησυχία και υποστήριξε ότι τα θετικά της τελευταίας διαπραγμάτευσης με την τρόικα είναι αποτέλεσμα της επίτευξης των στόχων. Ο πρωθυπουργός επιμένει ότι από πέρυσι έχει αλλάξει η διεθνής εικόνα της χώρας, αλλά αντιπαρέρχεται ότι επί των ημερών του έχει επιδεινωθεί το βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Σημείωσε βέβαια ότι «η ανηφόρα συνεχίζεται, αλλά ότι το τέλος είναι κοντά  και σύντομα έρχονται καλύτερες ημέρες για τον λαό».

Το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να δημιουργήσει κλίμα αισιοδοξίας και προσμονής στην κοινωνία, καθώς αγωνιά για το πώς θα αντιδράσουν οι πολίτες από τον Σεπτέμβριο, όταν θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα παλαιότερα και νεότερα φορολογικά μέτρα.

Η κυβέρνηση στο εξής για να αποφύγει τις γκρίνιες, αλλά και τις συνάξεις βουλευτών, έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην επίσκεψη του Βόλφρανγκ Σόιμπλε, αλλά και στην επικείμενη άφιξη του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λου (αύριο Κυριακή), που θα είναι η πρόβα-τζενεράλε πριν από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Ομπάμα τον Λευκό Οίκο, στις 8 Αυγούστου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα