Σε καθεστώς πτώχευσης (ξανά) η Αργεντινή

Η Αργεντινή κατάρρευσε. Η χώρα με την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Λ. Αμερικής ζει ξανά, μετά από 12 χρόνια τον ίδιο εφιάλτη, αυτό της χρεοκοπίας και τη στάση πληρωμών.  Οι συνομιλίες στη Νέα Υόρκη για τη ρύθμιση του χρέους της μεταξύ αντιπροσωπείας της χώρας αυτής υπό τον υπουργό των Οικονομικών Αξελ Κισίλοφ και των πιστωτών,  έπεσαν οριστικά στο κενό και τερματίστηκαν χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία.

 Στις 07:00 το πρωί της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας, μεσάνυχτα τοπική) έληξε η διορία για να υπάρξει συμφωνία για τη ρύθμιση του χρέους της Αργεντινής ανάμεσα στην αντιπροσωπεία της χώρας, με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Άξελ Κισίλοφ, και τους πιστωτές. Οι δύο πλευρές -παρά τις μαραθώνιες συνομιλίες- εμφανίστηκαν αμετακίνητες στις θέσεις τους. Τα funds απαιτούσαν την εφαρμογή της δικαστικής απόφασης που τους δικαίωσε, το Μπουένος Αϊρες πρότεινε «κουρεμένη» πληρωμή, όπως συνέβη και με τους υπόλοιπους κατόχους ομολόγων.

«Οι απρόθυμοι απέρριψαν την πρόταση μας. Δεν συμφώνησαν τα όρνια»!.

Οι πρώτες δηλώσεις του  Άξελ Κούσιλοφ μετά την τελευταία άκαρπη προσπάθεια για να βρεθεί λύση έστω και την ύστατη στιγμή , περιγράφουν με τον πλέον δραματικό τρόπο την κατάσταση στην οποία περιέρχεται πλέον η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής. «Οι απρόθυμοι απέρριψαν την πρόταση μας. Δεν συμφώνησαν τα όρνια»!.

Ο ίδιος ωστόσο έσπευσε να τονίζει πως η χώρα του δεν έχει αθετήσει τους όρους τους χρέους της, επαναλαμβάνοντας ότι έχει αποστείλει τις απαιτούμενες πληρωμές στα μέλη της διοίκησης των τραπεζών.

Χωρίς την επίτευξη την πολυπόθητης συμφωνίας η Αργεντινή βρίσκεται πλέον σε αδυναμία πληρωμής των ομολόγων, αφού ο δικαστικός διαμεσολαβητής στην υπόθεση χρέους της χώρας έχει διατάξει τα μέλη της διοίκησης των τραπεζών να μην μεταβιβάσουν τις πληρωμές στους άλλους πιστωτές της Αργεντινής.

 Πτώχευση για 539 εκατομμυρίων ευρώ

Συγκεκριμένα, η Αργεντινή κηρύσσει πλέον πτώχευση για ένα ποσό που θεωρείται πολύ μικρό για κράτος, ύψους μόλις 539 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα έπρεπε να πληρώσει το αργότερο μέχρι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, ώρα Νέας Υόρκης, στους πιστωτές της που είχαν συμφωνήσει στο κούρεμα των ομολόγων της τα οποία διακρατούσαν κατά 70% μετά την οικονομική κρίση του 2001.

Όμως, ο αμερικανός δικαστής Τόμας Γκρίζα έχει μπλοκάρει την καταβολή του ποσού αυτού, διατάζοντας τη χώρα να καταβάλει πρώτα ποσό 1,3 δισ. δολαρίων στα κερδοσκοπικά κεφάλαια NML και Aurelious τα οποία την εποχή εκείνη είχαν αρνηθεί την απομείωση χρέους.

«Οι πολίτες θα είναι το πραγματικό και απόλυτο θύμα»

Ο Αμερικανός δικαστικός διαμεσολαβητής στην υπόθεση χρέους της Αργεντινής, Ντάνιελ Πόλακ, δήλωσε ότι δεν επετεύχθη συμφωνία την Τετάρτη και «η Δημοκρατία της Αργεντινής σύντομα θα βρίσκεται σε επικείμενη αδυναμία πληρωμής».

Ο Πόλακ πρόσθεσε ότι η αδυναμία πληρωμής «δεν αποτελεί μία απλή ‘τεχνική’ κατάσταση, αλλά ένα αληθινό και οδυνηρό γεγονός που θα έχει επιπτώσεις στους ανθρώπους», συμπεριλαμβανομένων των πολιτών της Αργεντινής, των ομολογιούχων και των πιστωτών.

«Οι πολίτες της Αργεντινής θα είναι το πραγματικό και απόλυτο θύμα», είπε. «Οι πλήρεις συνέπειες της αθέτησης δεν είναι προβλέψιμες, αλλά σίγουρα δεν είναι θετικές», τόνισε.

 Υποβαθμίστηκε σε SelectiveDefault από την S&P

Νωρίτερα σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Αργεντινής σε επιλεκτική χρεοκοπία (SD- Selectivedefault), από «CCC-» πριν, προχώρησε η S&P.

Ο διεθνής οίκος προέβη στην υποβάθμιση καθώς η χώρα δεν αποπλήρωσε τόκους συνολικού ύψους 539 εκατ. δολαρίων. Η S&P δεν μετέβαλε την αξιολόγηση «CCC+» σε τοπικό νόμισμα της Αργεντινής. Ανέφερε ότι το rating της χώρας θα παραμείνει αμετάβλητο αν δεν επιλυθεί το ζήτημα της αποπληρωμής των υποχρεώσεων της χώρας.

Θα επιδεινωθεί η οικονομική ύφεση

Ακόμη και μία σύντομη χρεοκοπία θα αυξήσει το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων, θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στο νόμισμα της χώρας (πέσο), θα εξαντλήσει τα μειωμένα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας και θα τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό της χώρας που είναι από τους υψηλότερους στον κόσμο, αναφέρει το Ρόιτερς.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα