Στα μαλακά οι καταχραστές

 Τέλος τα ισόβια για τους καταχραστές δημοσίου χρήματος; Αυτό θα συμβεί αν υιοθετηθεί η πρόταση της ειδικής επιτροπής του υπουργείου Δικαιοσύνης για κατάργηση της επιβαρυντικής διάταξης του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου με παράλληλη εισαγωγή στον νέο ποινικό κώδικα διατάξεων κατά της διαφθοράς με ποινές κάθειρξης που φτάνουν στα 20 έτη σε συνδυασμό με χρηματικές ποινές.

Ρεπορτάζ: Καίτη Καλογήρου

Πάντως, η αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης σε άρθρο τού νέου Ποινικού Κώδικα αναφέρει ρητά ότι «καταργείται ο νόμος 1608 του 1950», με τον οποίο πιάνουν «ταβάνι» οι ποινές για τους καταχραστές του δημοσίου χρήματος.

Ο επίμαχος νόμος, με βάση τον οποίο έχουν παραπεμφθεί σε δίκη και καταδικασθεί –τα τελευταία χρόνια– σε ισόβια κάθειρξη πολλοί από τους εμπλεκομένους στα μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα που ταλάνισαν τη χώρα, προβλέπει συγκεκριμένα ποινή ισόβιας κάθειρξης σε όσους έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις διασπάθισης δημόσιου χρήματος που υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ.

Και δεν είναι μόνο ότι «σπάνε» τα ισόβια με την κατάργηση της εν λόγω διάταξης.

Αν αυτή η πρόταση περάσει, πέφτει και ο χρόνος παραγραφής των συγκεκριμένων υποθέσεων από τα είκοσι στα δεκαπέντε χρόνια.

Με δεδομένους τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους κινούνται οι διωκτικές αρχές, ειδικά στην αποκάλυψη τέτοιων υποθέσεων αλλά κυρίως στο «δέσιμο» των ενοχοποιητικών στοιχείων, αλλά και τους ρυθμούς χελώνας με τους οποίους κινείται η ελληνική Δικαιοσύνη, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι πολλά παλαιότερα οικονομικά σκάνδαλα που δυστυχώς δεν έχουν ακόμα δικαστεί τελεσίδικα κινδυνεύουν με παραγραφή που συνεπάγεται την ατιμωρησία των κάθε λογής μιζαδόρων της νεοελληνικής πραγματικότητας.

Από την άλλη, μέλη της αρμόδιας επιτροπής, υπό τον επίτιμο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Μαρκή, υπεραμύνονται της κατάργησης της επίμαχης διάταξης προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι τα οικονομικά εγκλήματα δεν μπορεί να τιμωρούνται με ίδιες ή και αυστηρότερες πολλές φορές ποινές με τα εγκλήματα κατά της ανθρώπινης ζωής.

Γι’ αυτό και εισάγονται διατάξεις αντιμετώπισης της διαφθοράς που προβλέπουν μεγάλες χρηματικές ποινές για τους κρατικούς λειτουργούς οι οποίοι δωροδοκούνται και ποινές κάθειρξης έως 20 χρόνια.

Σε ό,τι αφορά τη χρονική συρρίκνωση της παραγραφής τους υποστηρίζουν ότι είναι στο χέρι της Δικαιοσύνης να προβαίνει σε… ταχύτερη εκκαθάριση αυτών των σοβαρών υποθέσεων ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος ατιμωρησίας από τη 15ετή παραγραφή.

Όλες οι άλλες αλλαγές

Συγκεκριμένα, στον νέο Κώδικα αναμένεται να εισαχθούν και μια σειρά από καινοτόμες, ευεργετικές για συγκεκριμένες κατηγορίες κατηγορουμένων, διατάξεις. Όπως είναι ο κατ’ οίκον περιορισμός, η ηλεκτρονική επιτήρηση (το περιβόητο βραχιολάκι) και η κοινωφελής εργασία που ισχύει εδώ και χρόνια σε άλλα πιο προηγμένα –και σε νομικό επίπεδο– κράτη.

Συγκεκριμένα, θα προβλέπεται:

– Κατ’ οίκον έκτιση της ποινής ή του υπολοίπου της από εκείνους που έχουν καταδικαστεί με ποινές έως 10 ετών και έχουν υπερβεί το 75ο έτος της ηλικίας τους. Η ίδια πρόβλεψη υπάρχει και για μητέρες ανήλικων, μικρότερων των πέντε χρόνων. Σε όλες τις περιπτώσεις αποφασίζει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών. Η ευεργετική αυτή διάταξη αφορά, και χωρίς τις προϋποθέσεις που ορίζονται, τους τετραπληγικούς, τους πάσχοντες από AIDS, από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και υποβάλλονται σε τακτική αιμοκάθαρση, ανθεκτική φυματίωση, κίρρωση του ήπατος, αναπηρία τουλάχιστον 67%, κ.λπ.

– Κοινωφελής εργασία –χωρίς αμοιβή– για όσους έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση έως 5 ετών. Ο δικαστής θα ορίζει πόσες ώρες μέσα σε ένα χρόνο θα πρέπει ο καταδικασθείς να ασχολείται με την κοινωφελή εργασία του, έχοντας να επιλέξει από 100 ώρες το ελάχιστον, έως 240 ώρες το μέγιστο.

– Ηλεκτρονική επιτήρηση για τους ανήλικους που έχουν καταδικασθεί για ελαφρά εγκλήματα. Στο επίμαχο άρθρο προβλέπεται ότι όσοι καταδικάστηκαν σε ποινή στερητική της ελευθερίας μπορούν να ζητήσουν να απολυθούν υπό τον όρο τού κατ’ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση, εφόσον έχουν εκτίσει τα 2/5 της ποινής κάθειρξης και τουλάχιστον 14 χρόνια αν πρόκειται για ισόβια.

Οι διατάξεις αυτές δεν εφαρμόζονται για περιπτώσεις αδικημάτων εσχάτης προδοσίας,

εγκληματικής οργάνωσης, τρομοκρατικών πράξεων, βιασμού, κατάχρησης σε ασέλγεια, κακουργηματικής πορνογραφίας, μαστροπείας, εμπορίας ανθρώπων κ.λπ.

– Φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματικές ποινές για πράξεις βίας κατά γραφείων πολιτικών κομμάτων.

– Ποινές φυλάκισης και χρηματικές ποινές από 5.000 έως 50.000 ευρώ για δωροληψία δημοσίων υπαλλήλων.

– Κάθειρξη και χρηματικές ποινές από 15.000 έως 150.000 ευρώ για δωροδοκία δημοσίων λειτουργών (από δήμαρχο έως πρωθυπουργό).

– Με φυλάκιση έως πέντε χρόνια και χρηματική ποινή αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα τιμωρούνται και οι διευθυντές επιχειρήσεων ή πρόσωπα που έχουν εξουσία λήψης αποφάσεων ή ελέγχου σε επιχειρήσεις σε περίπτωση που εν γνώσει τους δεν εμποδίζουν πρόσωπο που τελεί υπό τις εντολές τους να διαπράξει το αδίκημα της δωροδοκίας προς όφελος της επιχείρησης.

– Εισάγεται ακόμα μια σημαντική αλλαγή στον χαρακτηρισμό της εγκληματικής οργάνωσης για να αποφεύγονται οι υπερβολές, και συγκεκριμένα εισάγεται ως προϋπόθεση και ο προσπορισμός οικονομικού οφέλους.

Η διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης αποτελεί επιβαρυντική περίσταση.

Ο νέος Ποινικός Κώδικας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τούς αμέσως επόμενους μήνες και πρέπει να ψηφιστεί από την Ολομέλεια του Σώματος ως Κώδικας.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα