Στενός κορσές η τρόικα

Όποιος θεωρεί ότι λόγω των διαδικασιών για την προεδρική εκλογή η τρόικα θα μας αφήσει να ηρεμήσουμε πλανάται πλάνην οικτρά. Το αντίθετο θα λέγαμε. Οι εκπρόσωποι των δανειστών όχι μόνο δεν απέχουν, αλλά ετοιμάζονται για κάθοδο στην Αθήνα τις πρώτες ημέρες του νέου χρόνου, είτε έχει εκλεγεί νέος Πρόεδρος, είτε η χώρα θα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο. Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζεται ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης. Ή πιο σωστά έτσι τον έχουν ενημερώσει οι πιστωτές.

 

Του Αλέξανδρου Μιχαήλ

 

Όποια κι εάν είναι, εξάλλου, η κατάσταση στη χώρα το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου θα πρέπει να επικυρώσει τη συμφωνία για την είσοδο της Ελλάδας στη γραμμή της πιστοληπτικής στήριξης. Για να φθάσουμε ως εκεί θα πρέπει η Βουλή να έχει εκλέξει τον Σταύρο Δήμα από την μία και εν συνεχεία να ψηφιστούν τα μέτρα που περιλαμβάνονται στα email που έχουν ανταλλάξει οι δύο πλευρές.

Υπό τη δαμόκλειο σπάθη της δίμηνης παράτασης «το πολύ έως το τέλος Φεβρουαρίου» η  κυβέρνηση επείγεται –εφόσον περάσει το σκόπελο της Προεδρικής εκλογής– να ξεκινήσει έναν νέο πολιτικό μαραθώνιο: να πείσει τους Βουλευτές να ψηφίσουν τα «προαπαιτούμενα μέτρα» που θα καλύψουν ένα δημοσιονομικό κενό 2,6 δισ. ευρώ περίπου που ζητούν οι δανειστές για το 2015. Τα τεχνικά κλιμάκια έχουν κάνει τον απαιτούμενο έλεγχο στο Γενικό Λογιστήριο και είναι έτοιμα για την διαπραγμάτευση.

Φυσικά όλα αυτά ισχύουν μόνο στην περίπτωση που έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αλλά κι εκεί τα πράγματα δεν είναι απλά. Και αυτό διότι οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας θα πρέπει να ψηφίσουν επώδυνα μέτρα, όπως η αύξηση του ΦΠΑ στη διανυκτέρευση στο 13% μέχρι νέες πιέσεις που αποκαλύφθηκαν  – επιβεβαιώθηκαν στην τελευταία αλληλογραφία προς κοινοβούλια της Ε.Ε. και περιλαμβάνουν δύο στάδια αλλαγών στο πτωχευτικό, θέσπιση από τώρα των «δυνητικών» μέτρων του 2015, όπως είναι η έκτακτη εισφορά, αλλά και φόροι πολυτελείας σε καπνό ποτά.
Να υπενθυμίσουμε ότι η τρόικα, από την πλευρά της επιμένει ότι χρειάζονται μέτρα για να καλυφθεί το κενό του 2015 και ότι δεν επαρκεί ο διπλασιασμός του συντελεστή ΦΠΑ των ξενοδοχείων από το 6,5% στο 13%. Έτσι, ζητά άρση της μείωσης κατά 30% της εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ που ισχύσει σήμερα στις νησιωτικές περιοχές.

 

Οι εξελίξεις
Με εκλογή προέδρου ή όχι, οι αριθμοί δείχνουν ότι όλα όσα θα κρίνουν την πορεία των εξελίξεων θα γίνουν μέσα στο 2015. Μία προσεκτική ματιά στο χρονοδιάγραμμα λήξεων του ελληνικού χρέους δείχνει καθαρά ότι στον επόμενο χρόνο, που αρχίζει τρείς ημέρες μετά την τελευταία ψηφοφορία για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, κρίνεται η υπόθεση του ελληνικού δημόσιου και ιδιωτικού χρέους.
Το σύνολο των υποχρεώσεων σε τόκους και χρεολύσια αγγίζει τα 22 – 23 δισ. ευρώ, ήτοι κάτι περισσότερο από το 12% – 13% του ΑΕΠ.
Οι υποχρεώσεις αυτές -σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους-αφορούν σε πληρωμές σε ομόλογα που κατέχουν κεντρικές τράπεζες (1,5 δισ. ευρώ) και ΕΚΤ (5,1 δισ. ευρώ) σε δόσεις του δανείου από το ΔΝΤ (8,2 δισ. ευρώ) που λήγουν μέσα στο χρόνο, κάποια άλλα μικρότερα ποσά από ομόλογα που λήγουν και τόκους (5,5 δισ. ευρώ). Σ΄ αυτά δεν υπολογίζονται τα 15 δισ. ευρώ που είναι πάνω κάτω το όριο των εντόκων γραμματίων που ανακυκλώνονται μέσα στο χρόνο από το Υπ. Οικονομικών.
Για να εξυπηρετηθούν αυτά τα ποσά θα υπάρχουν διαθέσιμα όταν θα εκταμιευθούν, τα 1,8 δισ. ευρώ της τελευταίας δόσης από το δάνειο του EFSF και άλλα 7,1 δισ. ευρώ από τις δύο δόσεις του ΔΝΤ που θα έπρεπε να έχουν εκταμιευθεί με την ολοκλήρωση της 6ης αξιολόγησης, η οποία είναι ακόμα σε εκκρεμότητα.
Με άλλα λόγια υπάρχει ένα κενό 22 – 23 δισ. ευρώ που θα μπορούσε να καλυφθεί εν μέρει από τις εκταμιεύσεις των δανείων του EFSF και του ΔΝΤ και λείπουν άλλα 12 – 13 δισ. ευρώ για να καλυφθούν με τρόπους που ακόμα δεν είναι σαφές από το που θα συγκεντρωθούν.  Μένει βέβαια η απόφαση για την πιστωτική γραμμή του ECCL με τα λεφτά του ΤΧΣ.
Το ΔΝΤ από την πλευρά του εντοπίζει ότι υπάρχει και ένα επιπλέον κενό στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, γιατί κατά τις εκτιμήσεις τους τα «νούμερα» του προϋπολογισμού για το 2015 δεν βγαίνουν και λείπουν περί τα 1,8 έως και 2,5 δισ. ευρώ ανάλογα το σενάριο που θα υιοθετηθεί.
Όποιος, λοιπόν και αν κυβερνά το 2015 οι αριθμοί αυτοί θα είναι μπροστά του και θα δοκιμάσουν τις αντοχές της πολιτικής που θα επιχειρήσει να εφαρμόσει ό,τι και αν λέει ή δεν λέει αυτή τη στιγμή.
Απαιτούν την εφαρμογή όλων των ελληνικών δεσμεύσεων

Την 100% εφαρμογή των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η κυβέρνηση με το δεύτερο μνημόνιο το 2012 απαιτούν οι δανειστές στο έγγραφο που έστειλαν ως συνοδευτικό υλικό στο αίτημα της χώρας για δίμηνη παράταση του μνημονίου. Μεταξύ άλλων, ζητείται ανεξάρτητος οργανισμός για φόρους και έσοδα, στα πρότυπα του αμερικάνικου IRS.

Στο έγγραφο τίθενται όλα τα ανοιχτά ζητήματα (συμπληρωματικά μέτρα για τον προϋπολογισμό του 2015, αυξήσεις στο ΦΠΑ, αλλαγή στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις, σταδιακή κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, απελευθέρωση κλειστών αγορών, μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη και το πτωχευτικό δίκαιο) και για πρώτη φορά θίγεται το ζήτημα ανεξάρτητου οργανισμού για τους φόρους με ανεξάρτητη δομή και διοικητικό συμβούλιο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι με το αίτημα αυτό, οι δανειστές θέλουν να καταστήσουν γνωστές τις ενστάσεις τους για την λειτουργία της «ανεξάρτητης» Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και την αποτελεσματικότητα της διοίκησης του υπουργείου Οικονομικών στο σκέλος των εσόδων.

Σημειώνεται επίσης ότι υπάρχει συμφωνία επί της αρχής για την ίδρυση Οργανισμού Διαχείρισης των Φορολογικών Εσόδων με την κατάλληλη αυτονομία από το ΥΠΟΙΚ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα