«Στημένοι» αγώνες και «στημένες» διατάξεις

Υποθέσεις στημένων αγώνων φτάνουν καθημερινώς στα γραφεία της ΕΠΟ με ταχύτατους ρυθμούς, αλλά ουδείς ταράζεται στην Ομοσπονδία. Η πονηρή διάταξη που πρόσθεσε πριν από μήνες έχει απεγκλωβίσει τους «ύποπτους» που αποδεικνύονται –χάρη στη διάταξη- αθώες περιστερές, καθώς μόνο αν τρεις παίκτες από κάθε ομάδα βρίσκονται εμπλεκόμενη, θεωρεί η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία προσυνεννοημένο ένα παιχνίδι!

Μιλάμε για παγκόσμια αποκλειστικότητα και με απόλυτα… ελληνική πατέντα. Απλά εμπνεύστηκε μία διάταξη βάσει της οποίας για να ελεγχθεί και να τιμωρηθεί, εφόσον κριθεί ένοχη, μία ομάδα για συμμετοχή σε στημένο παιχνίδι και παράνομο στοίχημα, θα πρέπει να κατηγορούνται τουλάχιστον τρεις παίκτες της! Πρόκειται για σαφή παραβίαση του καταστατικού της UEFA, στο οποίο υποτίθεται πως έχει εναρμονιστεί το καταστατικό και της ελληνικής Ομοσπονδίας. Και όντως έχει εναρμονιστεί, αλλά λόγω των… αναγκών που προέκυψαν από τις τελευταίες εξελίξεις η ΕΠΟ έβαλε τη… δική της πινελιά, προσθέτοντας τις… απαραίτητες διατάξεις, ώστε να μην τιμωρείται ΚΑΜΙΑ ομάδα, έστω και αν τα δείγματα είναι κάτι παραπάνω από εμφανή.

Για τον λόγο αυτό, ενώ η UEFA στέλνει λίστες ολόκληρες με ύποπτα παιχνίδια ελληνικών ομάδων, κανείς δεν έχει ελεγχθεί επί της ουσίας και κανένας, βεβαίως, δεν έχει τιμωρηθεί. Οι δε απαλλακτικές αποφάσεις από την Πρωτοβάθμια Πειθαρχική Επιτροπή βγαίνουν με συνοπτικές διαδικασίες, καθώς γι’ αυτό φρόντισε η Ελληνική Ομοσπονδία, προβλέποντας την ύπαρξη τριών παικτών στο «κατηγορητήριο». Επί της ουσίας, δηλαδή, η Λίγκα καλείται να κρίνει τα… μέλη της αν παρανομούν σε επίπεδο στοιχήματος, εφαρμόζοντας τη διάταξη που έχει προβλέψει η ΕΠΟ, βάσει της οποίας στο κείμενο της κατηγορίας θα πρέπει να αναφέρονται ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ τρεις ποδοσφαιριστές της ίδιας ομάδας! Εκπληκτικά πράγματα! Αν δηλαδή σε ένα παιχνίδι κατηγορηθούν και οι δύο ομάδες και εμπλέκονται δύο παίκτες από την κάθε μία, η υπόθεση απαλλάσσεται και διαγράφεται!

Μέσα στο 2015 –και μόνο– έχουν καταγραφεί έξι απαλλακτικές αποφάσεις της Πειθαρχικής Επιτροπής για τον ίδιο λόγο και με τις ίδιες συνοπτικές διαδικασίες. Πιο συγκεκριμένα, στις 12 Φεβρουαρίου απαλλάχθηκαν η ΠΑΕ Πανθρακικός και η ΠΑΕ ΑΟ Κασσιόπη (Κέρκυρα). Στις 26 Φεβρουαρίου απαλλάχθηκε η ΠΑΕ Λεβαδειακός. Στις 19 Μαρτίου απαλλάχθηκαν η ΠΑΕ ΑΕΛ Καλλονή και η ΠΑΕ Βέροια. Στις 7 Απριλίου απαλλάχθηκε για δεύτερη φορά η ΠΑΕ Βέροια!

Η δράση της UEFA και οι… ψίθυροι στα αυτιά του Πλατινί!

Την ίδια στιγμή, η UEFA εντείνει τις προσπάθειές της να ελέγξει το φαινόμενο και να αποτρέψει τις ομάδες από τη συμμετοχή τους στο παράνομο στοίχημα, άρα και στο στήσιμο αγώνων. Πρόσφατα ανακοινώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία καινοτόμες δράσεις και ενέργειες, προκειμένου να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο και να τεθούν στη διάθεση των ελεγκτικών οργάνων όλα τα μέσα που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία.

Η πρώτη καινοτομία αφορά τη χρήση hi-tech συσκευών, ήτοι κινητά τηλέφωνα και tablets, με εφαρμογές για όλα τα νέα είδη που κυκλοφορούν στην αγορά, και μάλιστα διαθέσιμα σε εφτά γλώσσες. Η δεύτερη καινοτομία αφορά τη λειτουργία πλατφόρμας υποδοχής καταγγελιών. Η πλατφόρμα είναι ανοιχτή ακόμη και σε πρόσωπα που δεν είναι αξιωματούχοι του ποδοσφαίρου, αλλά επιθυμούν να γνωστοποιήσουν στην UEFA μια αξιόπιστη πληροφορία. Μέχρι πρότινος, μπορούσαν να προβούν σε καταγγελίες όσοι συμμετείχαν στον χώρο, δηλαδή διαιτητές, παρατηρητές, παράγοντες και πάει λέγοντας. Η τρίτη καινοτομία είναι η ηλεκτρονική εκπαίδευση (e-Learning), που αποτελεί ένα διαδραστικό εργαλείο το οποίο απευθύνεται ως επί το πλείστον στους νεαρότερους ποδοσφαιριστές που μετέχουν στις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις. Εδώ περιλαμβάνονται περιπτώσεις χειραγώγησης αγώνων που έχουν επιβεβαιωθεί σε εθνικά πρωταθλήματα και οι ποδοσφαιριστές καλούνται να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτήσεων.

Η UEFA έχει καθιερώσει ένα πλαίσιο το οποίο περιλαμβάνει έξι μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου και πιο συγκεκριμένα:

α) Το Σύστημα Ανίχνευσης Στοιχηματικής Απάτης το οποίο παρακολουθεί περίπου 32.000 παιχνίδια ανά σεζόν σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Επικεντρώνεται στην «αφύσικη στοιχηματική ροή» πριν από τους αγώνες και κατά τη διάρκειά τους, όντας «συμβεβλημένο» με τα μεγαλύτερα στοιχηματικά γραφεία της Ευρώπης και της Ασίας.

β) Πειθαρχικά μέτρα τα οποία επικαιροποιήθηκαν τον Μάρτιο του 2014 και ζητήθηκε να υιοθετηθούν από τις ομοσπονδίες – μέλη της UEFA.

γ) Τη δημιουργία του δικτύου των υπεύθυνων ακεραιότητας (integrity officers) σε κάθε εθνική ομοσπονδία, με σκοπό τη συνεργασία με τις κρατικές αρχές, τη λειτουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την παρακολούθηση των πειθαρχικών διαδικασιών.

δ) Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε ποδοσφαιριστές, διαιτητές και προπονητές.

ε) Την υπογραφή, εντός του 2014, μνημονίου συνεργασίας με τη EUROPOL.

στ) Τη δημιουργία ομάδας πειθαρχικών επιθεωρητών, οι οποίοι αξιολογούν και διερευνούν τις καταγγελίες που φτάνουν στην UEFA.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα