Καθημερινή ενημέρωση

Στη Λιθουανία ο Αντώνης Σαμαράς

Στο Βίλνιους της Λιθουανίας βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να μετάσχει στην Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. και των χωρών της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης.

Στο περιθώριο της Συνόδου ο Πρωθυπουργός θα έχει τη δυνατότητα να συναντηθεί με τους ηγέτες και τους αξιωματούχους της Ε.Ε..

Η Σύνοδος ήταν προγραμματισμένη από καιρό, προκειμένου να υπογραφεί η συμφωνία σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση- πρόκειται για ένα κείμενο 900 σελίδων που συνιστά ένα είδος δεσμευτικής σχέσης. Τα δεδομένα, όμως, ανατράπηκαν την περασμένη εβδομάδα, όταν ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανούκοβιτς δήλωσε ότι η υπογραφή της συμφωνίας αναβάλλεται επ’ αόριστον.

Στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι ο κ. Γιανούκοβιτς υπέκυψε στις πιέσεις του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος δεν επιθυμεί τη σύνδεση της Ουκρανίας με την Ε.Ε.. Προτείνει μία δεσμευτική σχέση με τη Ρωσία, η οποία όμως έχει τον όρο να μην έχει η Ουκρανία αντίστοιχες σχέσεις με την Ε.Ε.. Σύμφωνα με πληροφορίες, η στροφή του κ. Γιανούκοβιτς έγινε μετά από μυστική συνάντησή του με τον κ. Πούτιν, την οποία πάντως η Μόσχα διέψευσε.

Στην Ανατολική Εταιρική Σχέση μετέχουν εκτός της Ουκρανίας, η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, η Γεωργία, η Μολδαβία και η Λευκορωσία.

Μετά τη στροφή τού κ. Γιανούκοβιτς, υπήρξε η σκέψη στις Βρυξέλλες να ματαιωθεί η Σύνοδος Κορυφής. Τελικά όμως η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί κανονικά σήμερα και αύριο και το «παρών» θα δώσουν και οι Άγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ.

Στις εργασίες αναμένεται να προσέλθει και ο κ. Γιανούκοβιτς, ωστόσο το ενδεχόμενο να μεταβάλει τη στάση του έχει αποκλειστεί. Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα ζητήσουν από τον κ. Γιανούκοβιτς να αποφυλακίσει την προκάτοχό του, κ. Τιμοσένκο -η οποία είχε προωθήσει τη στροφή στη Δύση- και η οποία τώρα κρατείται, με αποτέλεσμα να είναι ακέφαλη η αντιπολίτευση.

Στο συγκεκριμένο θέμα, η θέση της ελληνικής κυβέρνησης ταυτίζεται με την ευρωπαϊκή και η Αθήνα είναι υπέρ της πιο στενής σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ε.Ε., όταν μάλιστα, η Ευρώπη δεν βάζει όρο για την αποκλειστική σχέση.

Διαβάστε επίσης