Στο εδώλιο η «αμαρτωλή» διοίκηση της ΔΕΠΑΝΟΜ

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθίσουν στα μέσα Νοεμβρίου πρώην μέλη της διοίκησης της Δημόσιας Επιχείρησης Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων (ΔΕΠΑΝΟΜ), προκειμένου να δικαστούν για απιστία σε βάρος του Δημοσίου και παράβαση καθήκοντος, αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα, που αφορούν σε υπερκοστολογήσεις έργων κατασκευής και ανέγερσης δημόσιων νοσοκομείων!

 

Της Αγγελικής Κοσμοπούλου

 

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Α» πρόκειται για συνολικά 11 κατηγορουμένους, με πρώτους στη σχετική λίστα τον Χρ. Στάντζο και Χ. Λαμπρόπουλο, πρώην διευθυντικά στελέχη της ΔΕΠΑΝΟΜ Α.Ε., στα οποία «χρεώνεται» και η λήψη των επίμαχων αποφάσεων περί υπερκοστολόγησης των έργων. Η υπόθεση εκφωνήθηκε στις 29 Οκτωβρίου, αλλά η δίκη διεκόπη για τις 19 Νοεμβρίου, οπότε και αναμένεται να ξεκινήσει κανονικά.

Και οι 11 παραπέμπονται σε δίκη με βούλευμα του συμβουλίου Εφετών (1386/2014) 94 σελίδων. Πρόκειται για βούλευμα-καταπέλτη, στο οποίο περιγράφεται όλη η «μεθοδολογία» που ακολούθησαν οι κατηγορούμενοι, ώστε να πετύχουν την υπερκοστολόγηση των έργων και σε βάρος του Δημοσίου να «ωφεληθούν οι ίδιοι», όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν οι δικαστές.

Αντιπροσωπευτικό των όσων έλαβαν χώρα στα… πάρτι της υπερκοστολόγησης των δημόσιων νοσοκομείων, είναι το εξής απόσπασμα από το ογκώδες παραπεμπτικό βούλευμα, το οποίο αφορά έργα (βοηθητικούς χώρους κ.ά.) στο Γενικό Νοσοκομείου Αθηνών «Ιπποκράτειο». Αναφέρουν τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου στο βούλευμα που εξέδωσαν:

«Οι κατηγορούμενοι με σκοπό διά της υπερκοστολόγησης του έργου να ωφεληθούν οι ίδιοι και άλλοι συμμέτοχοι ελαττώνοντας την εταιρική και δημόσια περιουσία με πρόθεση ανέθεσαν στον Ι.Σ., αρχιτέκτονα μηχανικό και τον Λ.Μ. μηχανολόγο μηχανικό, υπαλλήλους της εταιρείας να συντάξουν τη μελέτη των εργασιών, υπερκοστολογώντας αυτές…»

Η συγκεκριμένη υπόθεση αποτελεί μια από τις δικογραφίες που εκκρεμεί στα συρτάρια της Δικαιοσύνης, καθώς η δικαστική έρευνα έχει εστιάσει σε σχεδόν όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα που περιλαμβάνονται σε «λίστα» με 22 έργα, τα οποία την περίοδο 2004-2009 χαρακτηρίστηκαν ως «ειδικής φύσεως», υπερκοστολογήθηκαν και τέλος δόθηκαν προς υλοποίηση με απευθείας ανάθεση. Σκοπός των ερευνών ήταν να αποδοθούν ποινικές ευθύνες σε όλους όσοι ευθύνονται για τη ζημία εκατομμυρίων ευρώ που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο από υπερκοστολογήσεις των έργων.

 

Κι άλλη δίκη

Στο πνεύμα αυτό, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Α», ακολουθεί και άλλη δίκη για τα έργα που έγιναν και τις αποφάσεις που ελήφθησαν από τη ΔΕΠΑΝΟΜ αναφορικά με το έργο ανέγερσης του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης που ξεκίνησε το 1997. Μάλιστα, στους κατηγορουμένους για τη δικογραφία αυτή, μετά τις απολογίες τους στον ανακριτή κατά της Διαφθοράς –και νυν προϊστάμενο του Πρωτοδικείου της Αθήνας–, Σπύρο Γεωργουλέα, επιβλήθηκαν η υποχρέωση καταβολής εγγυοδοσίας αλλά και ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Πλέον, η δικογραφία βρίσκεται στο στάδιο έκδοσης βουλεύματος από το αρμόδιο συμβούλιο Εφετών.

Τα ονόματα διευθυντικών στελεχών του Δ.Σ. της ΔΕΠΑΝΟΜ «φιγουράρουν» και σε αυτή τη δικογραφία. Σύμφωνα με πληροφορίες και σε αυτό το έργο διαπιστώθηκαν σοβαρές οικονομικές παρατυπίες κατά την παραλαβή του από τη ΔΕΠΑΝΟΜ μετά το 2004.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔΕΠΑΝΟΜ Α.Ε. είναι εποπτευόμενος φορέας από το υπουργείο Υγείας είχε την ευθύνη για τη μελέτη, την κατασκευή και τη συντήρηση όλων των μονάδων υγείας του ΕΣΥ. Ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος του Διοικητικού Συμβουλίου ορίζεται με απόφαση του εκάστοτε υπουργού Υγείας. Η ΔΕΠΑΝΟΜ ιδρύθηκε το 1983 και από το 1999 είναι ανώνυμη εταιρεία. Από το 2010 βρίσκεται σε «τροχιά» συγχώνευσης με τις ομόλογές της εταιρείες στα υπουργεία Δικαιοσύνης (ΘΕΜΙΣ Κατασκευαστική Α.Ε.) και Παιδείας (Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων).

Οι έρευνες

Για την υπόθεση είχαν προηγηθεί εκτενείς έρευνες από ανακριτές κατά της Διαφθοράς. Ειδικότερα, στο «μικροσκόπιο» των ανακριτών Διαφθοράς έχουν μπει από το 2010 πρώην στελέχη της ΔΕΠΑΝΟΜ, που όπως προκύπτει φέρουν και το μεγαλύτερο βάρος των ποινικών ευθυνών, δεδομένου ότι τυχόν ευθύνες πολιτικών προσώπων, βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, έχουν παραγραφεί!

Αξίζει να αναφερθεί ότι μια από τις υποθέσεις που έχουν εξεταστεί από τους ανακριτές κατά της διαφθοράς –πρόκειται για δικαστικούς λειτουργούς οι οποίοι έχουν ορισθεί για να εκκαθαρίσουν υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος με πολιτικές απολήξεις– είναι αυτή που αφορά στην κατασκευή των χειρουργείων καρδιάς του Ιπποκράτειου νοσοκομείου, στην Αθήνα.

Στην υπόθεση αυτή η παρέμβαση της Δικαιοσύνης ήταν αυτεπάγγελτη. Βάσει στοιχείων που συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο των ερευνών προέκυψε πως η δαπάνη για την εκτέλεση του έργου της κατασκευής των χειρουργείων στο Ιπποκράτειο, σχεδόν τριπλασιάστηκε με συνοπτικές διαδικασίες. Συγκεκριμένα, υπουργική απόφαση με ημερομηνία 24/1/2008 αρχικά όριζε τη δαπάνη του έργου σε 478.111 ευρώ, αλλά μέσα σε διάστημα έξι μηνών ακολούθησε νέα υπουργική απόφαση που «φούσκωνε» τον προϋπολογισμό του έργου, ανεβάζοντάς τον σε 1.200.000 ευρώ. Προηγουμένως το έργο είχε «βαπτιστεί» σε «έργο ειδικής φύσεως», ορισμός που βάσει της νομοθεσίας άνοιγε τον δρόμο για την απευθείας ανάθεσή του. Μάλιστα, στο πλαίσιο της ανάκρισης, διατάχθηκε η διενέργεια πραγματογνωμοσύνης προκειμένου να διαπιστωθεί το εύλογο κόστος του έργου. Μηχανικοί που διενήργησαν τις πραγματογνωμοσύνες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η ποιότητα των εργασιών σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί τόσο υψηλό κόστος.

Στη μακρά «λίστα» με τα έργα της «αμαρτωλής ΔΕΠΑΝΟΜ» (σ.σ. όπως την είχε χαρακτηρίσει στο Κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο του 2008 και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης) περιλαμβάνονται και έργα στο νοσοκομείο «Σωτηρία». Σύμφωνα με τα στοιχεία που βρίσκονται στη Δικαιοσύνη, για μια επέκταση και ανακαίνιση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και τη δημιουργία Μονάδας Αναπνευστικής Ανεπάρκειας η δαπάνη έφτασε τα 6 εκατ. ευρώ!

Στη Σαντορίνη, η μελέτη για την κατασκευή και την ανέγερση του νοσοκομείου κοστολογήθηκαν 13,9 εκατ. ευρώ. Και σε αυτή την περίπτωση το έργο χαρακτηρίστηκε ως «ειδικής φύσεως» και παρά το υψηλό κόστος του η ΔΕΠΑΝΟΜ δεν προχώρησε σε ανοιχτό διεθνή δημόσιο διαγωνισμό. Σημειώνεται ότι το νοσοκομείο αποπερατώθηκε το 2011, αλλά δεν λειτούργησε ποτέ. Τέλος, στη Χαλκίδα, ο προϋπολογισμός ανέγερσης νέου νοσοκομείου της πόλης ανήλθε σε 68,9 εκατ. ευρώ, με τα στοιχεία για το κόστος του έργου να αποτελούν μια ακόμη «γκρίζα ζώνη».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα