Σχέδιο επενδύσεων 315 δισ. € από Γιούνκερ

Τους βασικούς άξονες του επενδυτικού του σχεδίου για την τόνωση της ανάπτυξης στην Ε.Ε. παρουσίασε ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.  Το σχέδιο προβλέπει να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια αυτά για να παρακινηθούν ιδιώτες επενδυτές να κάνουν τοποθετήσεις σε σχέδια τα οποία σήμερα θεωρείται ότι ενέχουν υψηλό βαθμό οικονομικού κινδύνου.

Στόχος του πρόεδρου της Κομισιόν είναι να «ξυπνήσει» την Ευρώπη  από τον λήθαργο της αδράνειας, χρηματοδοτώντας την υλοποίηση μεγάλων πρότζεκτ σε πολλές χώρες, με ό,τι θετικό θα συνεπάγεται φυσικά μια τέτοια εξέλιξη συνολικά για την ανάκαμψη των εθνικών οικονομιών (τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την τόνωση της ανάπτυξης κ.ά.).

Το σχέδιο Γιούνκερ, για το οποίο απαιτείται η έγκριση των εθνικών κυβερνήσεων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή στα μέσα του 2015 και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μπορεί να δημιουργήσει έως και 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας.

 «Η Ευρώπη χρειάζεται μία ώθηση και η Κομισιόν κάνει το άλμα που απαιτείται»

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ο κ. Γιούνκερ είπε: «Η Ευρώπη χρειάζεται μία ώθηση και σήμερα η Κομισιόν κάνει το άλμα που απαιτείται». Απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε το σχέδιό του, ο κ. Γιούνκερ υποστήριξε ότι «δεν μετακινούμε γύρω-γύρω τα χρήματα». Τόνισε όμως: «Δεν έχουμε και πιεστήριο που να τυπώνει χρήματα. Χρειάζεται να προσελκύσουμε τα κεφάλαια που θα δουλέψουν για μας».

Ο κ. Γιούνκερ εκτίμησε πως η Ευρώπη έχει εγκλωβιστεί σε μία «παγίδα επενδύσεων», όπου οι ιδιώτες επενδυτές διστάζουν να δεσμεύσουν τα κεφάλαιά τους, παρά τη σημαντική πλεονάζουσα ρευστότητα. Εκτιμά ότι η Ε.Ε. μπορεί να προσελκύσει περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις παρέχοντας εξασφαλίσεις στους επενδυτές.

«Τα 315 δισ. ευρώ δεν είναι ανώτατο όριο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ, συμπληρώνοντας πως το επενδυτικό fund μπορεί να συγκεντρώσει ακόμη περισσότερα κεφάλαια εάν λειτουργήσει αποδοτικά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα