Σχολάει ο… γάμος της συγκυβέρνησης

Και επισήμως «τέλος» μπαίνει στη συμπόρευση ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, με τη Χαριλάου Τρικούπη πλέον να διαχωρίζει τη θέση της από το Μέγαρο Μαξίμου. Και αυτό, καθώς εκτιμούν πως μόνος τρόπος για να επιτευχθεί η προεδρική εκλογή είναι η παραίτηση τόσο του Αντώνη Σαμαρά όσο και του Ευάγγελου Βενιζέλου.

 

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

 

Μολονότι ο κομματικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμος για τις κάλπες, η ηγεσία του κόμματος θα επιχειρήσει μέχρι την τελευταία στιγμή να τις αποφύγει. Μια εκλογική αναμέτρηση εκτιμάται πως θα αποδεκατίσει το Κίνημα, ειδικά αν προλάβει ο Γιώργος Παπανδρέου να κατέβει με δικό του κόμμα. Και ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε καμία περίπτωση δεν θέλει να είναι εκείνος που θα βάλει την ταφόπλακα στο κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου.

Πλέον στη Χαριλάου Τρικούπη έχει γίνει σαφές πως ο Αντώνης Σαμαράς έχει κάθε λόγο να πάει τώρα στις κάλπες, καθώς με τον τρόπο αυτό θα περιορίσει τις απώλειές του και θα μπορεί να διεκδικήσει ρόλο την επόμενη μέρα. Δυστυχώς όμως για εκείνους, το δικό τους μέλλον είναι ιδιαιτέρως μελανό. Χαρακτηριστικό είναι πως σύμφωνα με κύκλους προσκείμενους στον Ευ. Βενιζέλο θα συζητούσε ακόμα και το ενδεχόμενο να παραιτηθεί από την κυβέρνηση, αν αυτό διευκολύνει τις εξελίξεις.

Επί της ουσίας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έχει και άλλο δρόμο να διαλέξει μιας και πλέον πιέζεται και από τα κομματικά στελέχη τα οποία δεν είναι διατεθειμένα να διακόψουν βίαια την πολιτική τους διαδρομή.

Μόνο τυχαία δεν είναι η τοποθέτηση του Λεωνίδα Γρηγοράκου, ο οποίος ευθέως πρότεινε κυβέρνηση ειδικού σκοπού και εκλογές το φθινόπωρο, αλλά και η ανακοίνωση του Νίκου Σηφουνάκη, ο οποίος ξεκαθάρισε πως αν δεν βρεθεί άμεσα λύση, εκείνος δεν σκοπεύει να ψηφίσει εκ νέου υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι η δυσκολία που αντιμετώπισε ακόμα και στο να πείσει στελέχη του ΠΑΣΟΚ να παραιτηθούν από κυβερνητικές θέσεις για να είναι υποψήφιοι στις επικείμενες εκλογές. Να σημειωθεί εδώ πως η παραίτηση είναι προαπαιτούμενο για τις εκλογές που ούτως ή άλλως θα γίνονταν το 2016, και όχι τις τυχόν πρόωρες. Κάτι που δείχνει πως «πράσινα» στελέχη θεωρούν πως το Κίνημα είναι χαμένη υπόθεση ακόμα και σε ενάμιση χρόνο από σήμερα!

 

Θέλει χρόνο

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ φυσικά δεν αποσκοπεί σε τίποτε άλλο από το να κερδίσει χρόνο για να βάλει σε τάξη τα εσωκομματικά προβλήματα, αλλά και να εκθέσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό, γιατί κρυφή ελπίδα είναι πως σε μια κυβέρνηση εθνικού σκοπού θα λάβει μέρος και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έχει αφαιμάξει τη Χαριλάου Τρικούπη. Ή, τουλάχιστον, θα δεχθεί να συμμετέχει στην επιτροπή διαπραγμάτευσης που επίσης προτείνεται.

Στο ίδιο πλαίσιο και η ελπίδα του Ευ. Βενιζέλου πως ο Γ. Παπανδρέου δεν θα προχωρησει άμεσα στη δημιουργία νέου κόμματος, αλλά θα εκμεταλλευθεί την πολιτική αναστάτωση για να επανακτήσει το ΠΑΣΟΚ.

Χαρακτηριστική μάλιστα είναι και δήλωση του Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος για πολλούς είναι η ψυχή του Κινήματος: «Δεν υπάρχει θέμα διάσπασης… Το ΠΑΣΟΚ θα κατέβει με τα σύμβολά του, με το όνομά του, και το θεωρώ αδιανόητο ένας Παπανδρέου, που, ως όνομα, ως καταβολή, ως εγγυητής ενότητας όλα αυτά τα χρόνια λειτούργησε, να βρεθεί απέναντι με άλλους συνδυασμούς. Είναι λίγο οξύμωρο και το θεωρώ ολίγον και υποτιμητικό για τον ίδιο».

Πρόσθεσε δε: «Είμαστε μπροστά σε μία εκλογική αναμέτρηση υπαρξιακού περιεχομένου για το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Όταν βρισκόμαστε σε μία κατάσταση, όπου εμείς πρέπει με την ενότητα και τη συσπείρωσή μας να αποδείξουμε ότι συνεχίζουμε να καθοδηγούμε, έστω και ως αποδιοπομπαίοι τράγοι τα πράγματα σε αυτήν τη χώρα, πάντα με την αίσθηση της εθνικής ευθύνης, είναι φανερό ότι δεν θα μπορούσε να γίνει ένα Συνέδριο στις επόμενες δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές… Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται. Είναι αστεία. Μετά τις εκλογές, εδώ είμαστε να τα βάλουμε όλα στο τραπέζι. Εγώ ήμουν πάντα υπέρ τού να μπουν όλα στο τραπέζι και να λυθούν σε συνθήκες σύνεσης και ενότητας. Δεν ευνοεί κανέναν αυτού του τύπου η αντιπαράθεση».

 

 

Ομάδα διαπραγμάτευσης με τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ

 

Από τη Χαριλάου Τρικούπη επίσημα προτάσσουν τη λύση της ομάδας διαπραγμάτευσης με τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ, με προϋπόθεση την άμεση εκλογή Προέδρου. «Αυτό που  λέμε εμείς είναι ότι πρέπει να πάρει τέλος η πολιτική αστάθεια, η αβεβαιότητα. Καταδικάζουμε όλα αυτά που έγιναν το προηγούμενο διάστημα με το bras de fer μεταξύ στελεχών της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμα και σε επίπεδο κορυφαίων στελεχών, οι μεν να λένε για τα ΑΤΜ, τις πιστωτικές γραμμές, και οι άλλοι για τα νταούλια και τους ζουρνάδες», τόνισε ο Δημήτρης Καρύδης από το ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος στην πρόταση του κόμματός του και αποσαφηνίζοντας την ίδια ώρα πως η πρόταση Γρηγοράκου «είναι μια προσωπική του άποψη, αυτή δεν είναι η άποψη του ΠΑΣΟΚ».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα