Σύμπραξη ναι, διάλυση όχι

Η απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Ποταμιού να ξεκινήσει κι επίσημα ο διάλογος με την «Ώρα αποφάσεων» επί της ουσίας αποκλείει το ενδεχόμενο να συμπορευθούν όλοι υπό τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Όμως η απόφαση του Ποταμιού σηκώνει πολλή κουβέντα και τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως τα θεωρεί ο πολύς κόσμος. Δηλαδή, δεν μιλάμε για διάλυση του Ποταμιού και προσχώρηση στον νέο φορέα που επαγγέλλονται οι Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης, Φλωρίδης.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Επί της ουσίας ο Σταύρος Θεοδωράκης προτείνει δύο εναλλακτικές προτάσεις συνεργασίας. Η μία να αφομοιωθούν στο Ποτάμι οι «3» και οι ακόλουθοί τους, και η δεύτερη να δημιουργήσουν οι «3» έναν πολιτικό φορέα κι εν συνεχεία να συμπράξουν με το Ποτάμι ως μία ενιαία μεταρρυθμιστική παράταξη. Κάτι που σημαίνει ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης σε καμία περίπτωση δεν σκέφτεται να αναστείλει τη λειτουργία του Ποταμιού. Κάπως έτσι εξέλαβαν και οι «3» την απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Ποταμιού και τη χαρακτήρισαν ως «στέρεο και θετικό βήμα σε μια πορεία που είναι στο ξεκίνημά της. Είναι προφανές πως μετά το υβριστικό όχι της Φώφης και τη θετική απόφαση του Σταύρου, ο δρόμος οδηγεί σε μια οργανωτικά αυτόνομη κίνηση».

Αν κάτι ωστόσο ενθαρρύνει τη συνεργασία της «Ώρας Αποφάσεων» με τον κ. Θεοδωράκη είναι η ξεκάθαρη πολιτική τους στάση έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Τόσο οι «3» όσο και ο κ. Θεοδωράκης τονίζουν ότι οποιαδήποτε λύση για τη χώρα προϋποθέτει την απομάκρυνση της σημερινής κυβέρνησης από την εξουσία. Υπονοούν έτσι ότι, εν αντιθέσει με τη κα Γεννηματά που θέτει ως όρο για τη δική της συμμετοχή σε μια μελλοντική κυβέρνηση την παρουσία και του κ. Τσίπρα, εκείνοι θα ζητήσουν ξεκάθαρα την ψήφο ως μια μεταρρυθμιστική δύναμη που θα αποτελέσει το ανάχωμα σε μια κυβέρνηση της Ν.Δ., για να μην επικρατήσουν ξανά οι δεξιές φωνές της, προσβλέποντας σταδιακά να μετεξελιχθούν στη νέα κεντροαριστερή παράταξη της χώρας.

Αυτό ακριβώς τονίζεται και στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Σεβαστουπόλεως: «Θα παρέχουμε στήριξη, δημιουργώντας μια πολιτική συμμαχία που προσελκύει συνεχώς και νέες δυνάμεις που είχαν αποστασιοποιηθεί από την πολιτική ειδικά στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. (…) Επεξεργαζόμαστε λύσεις σε συνεργασία με επαΐοντες και ενεργούς πολίτες και δίνουμε μάχες στη Βουλή αλλά και στην περιφέρεια. Επιμένουμε να εκφράζουμε τις δυναμικές μειοψηφίες που αγωνίζονται και εν πολλοίς τα καταφέρνουν και κρατούν τη χώρα όρθια».

Την ίδια ώρα που έχει ξεκινήσει η ιδιότυπη συνεργασία οι τοπικές ομάδες του Ποταμιού αυτό το Σαββατοκύριακο θα εκλέξουν τους νέους γραμματείς τους, ώστε στη συνεδρίαση της ΜΕΣΥΑ στις αρχές Μαρτίου να ληφθεί η οριστική απόφαση. Κάτι που επισημαίνεται και στην ανακοίνωση: «Τον Μάρτιο που το Ποτάμι θα συμπληρώσει 3 χρόνια ύπαρξης θα γίνουν εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα που θα κορυφωθούν το Σαββατοκύριακο 11-12 Μαρτίου στην Αθήνα. Τότε θα παρουσιάσουμε και τους 300 πολίτες –πολλοί εκ των οποίων έχουν έρθει τώρα στο Κίνημά μας–, οι οποίοι θα δώσουν τη μάχη σε όλες τις περιφέρειες της χώρας για ένα δυνατό Ποτάμι και στην επόμενη Βουλή. Γιατί το Ποτάμι ούτε διαλύεται, ούτε παζαρεύει την ύπαρξή του και τις αρχές του, όπως κάποιοι θα ήθελαν…»

Οι πιέσεις…
Για να προχωρήσει το Ποτάμι στην απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου υπήρξαν πολλοί λόγοι. Κατ’ αρχάς, τα χαμηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις. Εν συνεχεία οι αλλεπάλληλες αποχωρήσεις από το κόμμα, αλλά και οι πιέσεις που δέχεται ο Θεοδωράκης από βουλευτές και στελέχη του να αναλάβει πρωτοβουλίες σωτηρίας του Ποταμιού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μεγάλη πλειοψηφία των εναπομεινάντων βουλευτών και υψηλόβαθμων στελεχών έχουν ταχθεί από καιρό στη σύμπλευση με την «Ώρα Αποφάσεων». Πρώτος και καλύτερος ο Γρηγόρης Ψαριανός, ο οποίος μάλιστα έλεγε σε συζητήσεις του με δημοσιογράφους ότι «στηρίζουμε αυτή τη σύμπραξη με τους τρεις, γιατί μόνο από αυτήν μπορεί να προκύψει κάτι καινούργιο», προσθέτοντας με το γνωστό καυστικό ύφος του πως «αν ήταν να πάμε στο ΠΑΣΟΚ, θα το είχαμε κάνει την εποχή του Σημίτη και δεν θα περιμέναμε την “επαναστατική” συνεργασία Φώφης – Παπανδρέου που φλερτάρει με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

και το τετ-α-τετ
Το πώς ακριβώς θα υλοποιηθεί η εν λόγω σύμπραξη είναι νωρίς να το προβλέψει κανείς, καθώς οι «3» δεν έχουν σχηματοποιήσει τις προτάσεις τους. Όσοι ωστόσο μετέχουν στις άτυπες διαβουλεύσεις των δύο πλευρών, πιστεύουν ότι υπάρχουν αρκετές λύσεις που θα μπορούσαν να γίνουν κοινώς αποδεκτές και δηλώνουν αισιόδοξοι, καθώς, όπως υποστηρίζουν, με το που θα ανακοινωθεί η συνεργασία Ποταμιού με τους «3», θα εκλείψουν τα χαμόγελα στο ΠΑΣΟΚ και στο ΚΙΔΗΣΟ. Και αυτό το στηρίζουν στο γεγονός ότι εντός της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υπάρχουν πάρα πολλοί μεταρρυθμιστές, που ήδη ασφυκτιούν με την επικρατούσα αντίληψη.

Αναμφίβολα ρόλο στο να προχωρήσει το Πολιτικό Συμβούλιο του Ποταμιού στην ανακοίνωση για σύμπλευση με τους «3» έπαιξε και η συνάντηση που είχαν προ ημερών στο γραφείο της κας Διαμαντοπούλου η πρώην υπουργός Παιδείας με τον επικεφαλής του Ποταμιού.

Βέβαια, στην όλη ιστορία υπάρχουν και παράδοξα. Όπως για παράδειγμα τόσο ο κ. Θεοδωράκης, όσο και οι «3» παραβρέθηκαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε, προ δέκα περίπου ημερών, από κοινού ο Σπύρος Λυκούδης και οι ΜΕΤΑ σε συνεργασία με τις Κινήσεις για τη Σοσιαλδημοκρατία. Μία εκδήλωση που είχε στόχο να φέρει πιο κοντά τους «3» και τον Θεοδωράκη με τη Γεννηματά.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με την απόφαση του Ποταμιού να συμμαχήσει με τους «3» και όχι με το ΠΑΣΟΚ διαφώνησε ο Σπύρος Λυκούδης, κάτι που γνωστοποίησε με δηλώσεις του στον Τύπο τη Δευτέρα το πρωί, εξηγώντας ότι δεν θεωρεί αναγκαία την ανεξαρτητοποίησή του. Η επιλογή του αυτή δεν απαντήθηκε από την Σεβαστουπόλεως. Αντίθετα ο κ. Ψαριανός προέβη σε δήλωση σε πρωινή εφημερίδα τονίζοντας: «Ας είναι η πρώτη μεταρρύθμιση των Μεταρρυθμιστών να ανακοινώσει, επιτέλους, ο Σπύρος μια ξεκάθαρη θέση, αν (μετά τη ΔΗΜ.ΑΡ. και το Ποτάμι) θέλει να πάει και στο ΠΑΣΟΚ».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα