Τα επιχειρήματα Σαμαρά

Στον αστερισμό της συνάντησης του Βερολίνου ζει το πολιτικό προσωπικό της χώρας. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα πείσει την Μέρκελ να μεσολαβήσει, ώστε το πλάνο απεγκλωβισμού από την τρόικα και τα μνημόνια να μην πάει άλλο πίσω, ενώ στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν δεδομένο, ότι τελικά ο πρωθυπουργός θα επιστρέψεις την Αθήνα με άδεια χέρια. 

Πάντως, όπως έλεγαν συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο Αντώνης Σαμαράς στο Βερολίνο θα εξηγήσει λεπτομερώς το σχέδιο του στην Μέρκελ, όπου θα της τονίσει, πως η οικονομία της χώρας μας μπορεί να σταθεί μόνη της, δίχως αυστηρή επιτήρηση και νέα μέτρα, τα οποία έτσι κι αλλιώς δεν πρόκειται να περάσουν από την Βουλή.

Ο Αντ. Σαμαράς θα δώσει έμφαση στην υπερπροσπάθεια των πολιτών, στη σταδιακή επιστροφή της χώρας στις αγορές αλλά και στην εμφανή απροθυμία του ΔΝΤ και της Ευρωζώνης να συνεχίσουν το χορό της τρόικας πάνω στις πλάτες της Ελλάδας.

Η Αθήνα θα επιχειρηματολογήσει, βάσει των δεδομένων που έχει στην κατοχή της, ότι όχι μόνον δεν χρειάζεται επιπλέον κεφάλαια αλλά, αντιθέτως, μπορεί να αντέξει χωρίς τα χρήματα που ήταν να δώσει το ΔΝΤ το 2015-16 και χωρίς, παράλληλα, να βάλει χέρι στα κεφάλαια του ΤΧΣ για τις τράπεζες. Με αυτό τον τρόπο όχι μόνον αποτρέπει ένα νέο μνημόνιο αλλά συμβάλλει η ίδια στη… βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Τα επιχειρήματα

 

Με βάση τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου η Ελλάδα:

  • έχει τη δυνατότητα να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της, όχι μόνο χωρίς νέο δάνειο από την Ευρωζώνη, αλλά ακόμη και χωρίς τα 12 δισ. ευρώ που προβλέπεται να δώσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το 2015 και το 2016. Με άλλα λόγια θα ακολουθηθεί το μοντέλο της Πορτογαλίας, όπου η τρόικα αποχώρησε εν συνόλω, χωρίς μάλιστα να καταβάλει την τελευταία δόση του δανείου
  • δεν θα «ακουμπήσει» τα κεφάλαια του ΤΧΣ, περίπου 11 δισ. ευρώ, που βρίσκονται στο συρτάρι για να χρησιμοποιηθούν για νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Το Μαξίμου εκτιμά ότι ακόμη κι αν απαιτηθούν νέα κεφάλαια αυτά θα καλυφθούν και από τους νέες επενδυτές, προκειμένου να μην ανατραπεί ξανά η μετοχική ισορροπία στις συστημικές τράπεζες.

 

Υπολογίζεται ότι ένα ποσό περί τα 8 δισ. ευρώ θα… επιστραφεί, μειώνοντας αντιστοίχως το χρέος της χώρας και δίνοντας τη δυνατότητα στην Ελλάδα, με «ίδια μέσα», να βάλει ένα σημαντικό κομμάτι στο παζλ της βιωσιμότητας του χρέους (σ.σ. που αποτελεί προϋπόθεση για την έξοδο του ΔΝΤ).

  • Μπορεί να καλύψει ενδεχόμενες ανάγκες όχι μόνον μέσω νέων ομολόγων από τις αγορές (προγραμματίζονται εκδόσεις άνω των 15 δισ. για το 2015) αλλά και μέσω της χρησιμοποίησης των ταμειακών διαθεσίμων οργανισμών του Δημοσίου, μέσω repos.

 

Τα αιτήματα

Ωστόσο το πακέτο Σαμαρά περιλαμβάνει, προφανώς, και τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς, από την απαίτηση για ανοχή της τρόικας στους δημοσιονομικούς στόχους του 2015, ώστε να υλοποιηθούν οι φοροελαφρύνσεις χωρίς πάντως να τεθούν σε διακινδύνευση τα πρωτογενή πλεονάσματα, μέχρι την αποτροπή νέων ρυθμίσεων στο ασφαλιστικό και από την ενεργοποίηση δράσεων ενίσχυσης της ανάπτυξης μέχρι την υλοποίηση της δέσμευσης που έχουν αναλάβει οι ευρωπαίοι για το ελληνικό χρέος, ήδη από το Νοέμβριο του 2012.

Διότι ναι μεν η «βιωσιμότητα» μπορεί να επιτυγχάνεται, σε κάποιο βαθμό, με τα μη χρησιμοποιούμενα κεφάλαια του ΤΧΣ, ωστόσο η υλοποίηση της δέσμευσης των εταίρων θα συνιστούσε ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα προς τις αγορές και, βέβαια, το… επιχείρημα στα χέρια του Αντώνη Σαμαρά ενόψει της διαδικασίας Προεδρικής εκλογής και των εθνικών εκλογών, αν προκληθούν από την αντιπολίτευση.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα