Τα ΜΜΕ και η «αμαρτωλή» λίστα της Κοινωνίας της Πληροφορίας

Πριν από ένα μήνα, το «Βήμα της Κυριακής» και ο δημοσιογράφος Βασίλης Λαμπρόπουλος είχαν αποκαλύψει σκάνδαλο-μαμούθ, συνολικού ύψους 220 εκατ. ευρώ, που αφορούσε προγράμματα της Ψηφιακής Σύγκλισης. Διαχειριστής τους είναι η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε., η οποία υπάγεται στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Χάρη σε έντιμα στελέχη της, ο «αμαρτωλός» φάκελος έφτασε στο ΣΔΟΕ, στην ΕΛ.ΑΣ., αλλά και στην ΕΥΠ και στην OLAF, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης. Η «Α» φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα μια άλλη πτυχή του σκανδάλου, η οποία σχετίζεται με το πρόγραμμα «Digi Content». Αυτό αφορά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και εκδοτικούς οίκους και την αθρόα και ύποπτη, για ορισμένα από αυτά, συγχρηματοδότησή τους από εθνικά και ευρωπαϊκά κονδύλια.

 

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Στο δημοσίευμα του «Βήματος» αναφέρονται τρεις προμηθεύτριες εταιρείες με έδρα το Λονδίνο και 27 κυπριακές, οι οποίες έστησαν την απάτη ώστε να πάρουν τη μερίδα τού λέοντος από τα επίμαχα προγράμματα. Τα φυσικά πρόσωπα που εμφανίζονται σε όλη αυτήν την ιστορία είναι μόλις 3 και οι οικονομικές συναλλαγές έγιναν σε υποκατάστημα τράπεζας στο Κολωνάκι. Σε καθεμία από τις επίμαχες εταιρείες εμφανίζεται ως αποκλειστικός μέτοχος μία βρετανική holding εταιρεία, ενώ όλες έχουν συσταθεί την ίδια ημερομηνία.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι «εγκέφαλοι» της απάτης είχαν αρχικώς συστήσει τις βρετανικές εταιρείες με τη μορφή offshore, με τη συμμετοχή Κυπρίων δικηγόρων. Στη συνέχεια, όμως, άλλαξαν τη μορφή τους και τα βιογραφικά των συμμετεχόντων Κυπρίων δικηγόρων, ώστε να τις παρουσιάσουν σαν holding εταιρείες προκειμένου να κρύβουν τα ίχνη τους σε οποιονδήποτε έλεγχο. Προέκυψε, επίσης, ότι οι υπεύθυνοι των βρετανικών εταιρειών εκπροσωπούνταν από τους υπαλλήλους μιας εταιρείας πληροφορικής με έδρα το Μαρούσι.

Τι γίνεται με το «Digi Content»

Το «Βήμα της Κυριακής» εστιάζει στο πρόγραμμα «Digi Lodge», το οποίο ανατέθηκε σε περίπου 400 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις για τη δημιουργία συστημάτων ηλεκτρονικών κρατήσεων. Στελέχη της Κοινωνίας της Πληροφορίας, ωστόσο, «σκόνταψαν» σε ύποπτες συναλλαγές που σχετίζονται και με τρία άλλα προγράμματα, το «Digi Retail» (ενίσχυση επιχειρήσεων λιανεμπορίου), το «Digi Mobile» (για τις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες), καθώς και το «Digi Content», από το οποίο επωφελήθηκαν ΜΜΕ και εκδοτικοί οίκοι. Σύμφωνα με έγγραφα που συντάχθηκαν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2013, και στις τέσσερις αυτές επιδοτούμενες δράσεις με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ εντοπίστηκαν παράνομες ενέργειες.

Το σκάνδαλο, επομένως, δεν περιορίζεται μόνο σε αυτά τα πρόσωπα και τις εταιρείες που αναφέρονται στο δημοσίευμα του «Βήματος». Επεκτείνεται και σε εκατοντάδες άλλες επιχειρήσεις που είχαν συναλλαγές με τις εν λόγω προμηθεύτριες εταιρείες για την τιμολόγηση έργων τα οποία είχαν εγκριθεί από την Κοινωνία της Πληροφορίας. Η πιο ενδιαφέρουσα πτυχή, εξάλλου, του σκανδάλου δεν είναι το ότι εντοπίστηκε ένα κύκλωμα απατεώνων που «ροκάνιζε» τα προγράμματα της Κοινωνίας της Πληροφορίας, αλλά η τιμολόγηση επιδοτούμενων προγραμμάτων επιχειρήσεων που βρίσκονται στις λίστες εγκεκριμένων έργων δημιουργίας ιντερνετικών εργαλείων και ψηφιακού περιεχομένου, κυρίως ιστοσελίδων, χωρίς καταβολή του ΦΠΑ. Αυτό το στοιχείο είναι και το πιο ενδιαφέρον για το ΣΔΟΕ, καθώς οι προμηθεύτριες εταιρείες με έδρα το Λονδίνο απολάμβαναν απαλλαγής από ΦΠΑ, το οποίο προφανώς δεν κατέβαλλαν και οι εμπλεκόμενες μιντιακές κι εκδοτικές επιχειρήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, η «Α» δημοσιεύει σήμερα λίστα με τις εκδοτικές και μιντιακές επιχειρήσεις που επωφελήθηκαν από το πρόγραμμα «Digi Content». Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονιστεί πως σε καμιά περίπτωση δεν είναι αναμεμειγμένες σε κάποιο σκάνδαλο όλες οι εταιρείες που αναφέρονται στη λίστα. Για ορισμένες από αυτές, ωστόσο, έχουν προκύψει κάποιου είδους αμαρτωλές συναλλαγές.

Ο μόνος τρόπος, επομένως, για να μάθουμε ποιες είναι αυτές, είναι η δημοσίευση της λίστας για να γνωρίσουμε το βάθος τής υπόθεσης. Σημειώνουμε, επίσης, πως τα κονδύλια που έχουν διατεθεί από την τσέπη των Ελλήνων, αλλά και των Ευρωπαίων φορολογούμενων, σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν προσωπικά δεδομένα έτσι ώστε να τα παραβιάζουμε με τη δημοσίευσή τους.

Η πατέντα του «eu»

Φαίνεται πως κάποιες μιντιακές επιχειρήσεις δεν ήταν ευχαριστημένες με τις ιστοσελίδες που «έτρεχαν», μολονότι οι περισσότερες ήταν ευρέως αναγνωρίσιμες από το αναγνωστικό κοινό. Γι’ αυτό κι έσπευσαν να ζητήσουν χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Digi Content», προκειμένου να δημιουργήσουν νέες. Προκειμένου, μάλιστα, να ξεπεράσουν τον σκόπελο του ήδη υπάρχοντος σάιτ, δημιούργησαν νέο, αυτήν τη φορά όμως όχι με την κατάληξη «gr», αλλά «eu».

Παρ’ ότι έδειξαν, εξάλλου, ιδιαίτερο ζήλο να προσφέρουν στους αναγνώστες τους και μια εναλλακτική πηγή ενημέρωσης, οι συγκεκριμένοι μιντιακοί οργανισμοί δεν φροντίζουν να ενημερώνουν τακτικά τις ιστοσελίδες με κατάληξη «eu». Για την ακρίβεια, οι ειδήσεις που διαβάζουμε σε αυτές χρονολογούνται από το φθινόπωρο του 2012 μέχρι, το αργότερο, τον Ιανουάριο του 2013. Ύστερα ακολούθησε ενημερωτική σιγή ασυρμάτου…

Αυτές οι ιστοσελίδες είναι οι:

-www.protiekdotiki.eu (Πάτρα)

-www.centertv.eu (Ανατολική Μακεδονία-Θράκη)

-www.neostypos.eu (Μαγνησία)

-www.egnatiatv.eu (Θεσσαλονίκη)

-www.portalparon.eu (Αθήνα)

-www.portalzougla.com (Αθήνα, οι τελευταίες αναρτήσεις πριν ένα μήνα περίπου).

-www.adesmeutostypos.eu (Αθήνα, η εφημερίδα έχει κλείσει, με τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας).

Όλοι οι καλοί χωράνε…

Στη λίστα των ωφελημένων από το πρόγραμμα «Digi Content» της Κοινωνίας της Πληροφορίας συμπεριλαμβάνονται πολλές μιντιακές κι εκδοτικές επιχειρήσεις της επαρχίας, κυρίως της βόρειας Ελλάδας. Τα μεγάλα «ψάρια», όμως, βρίσκονται στην Αθήνα: το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», ο Όμιλος «REAL», η «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ», ο «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ», ο πάλαι ποτέ «ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ», το «ΠΑΡΟΝ», ο Όμιλος Φιλιππόπουλου, η «zougla.gr», το «capital.gr», αλλά και τα Μέσα Ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ, η «ΑΥΓΗ» δηλαδή και το «LEFT». Από τη λίστα, εξάλλου, δεν λείπουν και μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι, όπως το «ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ», ο «ΚΕΔΡΟΣ» και ο «ΠΑΤΑΚΗΣ».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα