«Τεράστια πρόοδος από τα μνημόνια η Ελλάδα»

Για μία Ελλάδα που έχει κάνει τεράστια πρόοδο έκανε λόγο Βόλφγκανγκ. Σόιμπλε, σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα «Passauer Neue Presse». Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «οι χώρες που έχουν υπαχθεί σε προγράμματα διάσωσης έχουν σημειώσει τεράστια πρόοδο» και συμπλήρωσε λέγοντας πως «το success story είναι το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας».

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο κ. Σόιμπλε στην συνέντευξή του κάνει λόγο για… success story λέγοντας ότι «Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση από ότι πιστεύετο μέχρι πρότινος».

Όπως επισημαίνει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, ελάχιστος λόγος γίνεται πλέον για προβλήματα στην Κύπρο. Η πολιτική, όπως υπογραμμίζει, υπερασπίστηκε επιτυχώς το κοινό νόμισμα ενώ οι χώρες τις οποίες βοηθήσαμε, όπως λέει χαρακτηριστικά, αντιμετωπίζονται πλέον από τον ΟΟΣΑ ως πρωτοπόρες στην υλοποίηση δομικών μεταρρυθμίσεων.

Για τις πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία

Σε ερώτηση για τις εξελίξεις στην Γαλλία μετά τις αιχμηρές για τη Γερμανία δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομίας Αρνό Μοντεμπούρ ο κ. Σόιμπλε είπε ότι τα σχόλια δεν τον χαροποίησαν,  ωστόσο πρόσθεσε ότι πρόκειται για εσωτερικές διαμάχες στη Γαλλία από τις οποίες αντλήθηκαν εν τω μεταξύ τα σωστά συμπεράσματα.

«Παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις Ντράγκι»

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ο οποίος φάνηκε να τάχθηκε υπέρ της χαλάρωσης της πολιτικής των περικοπών και υπέρ περισσότερων επενδύσεων, ο γερμανός υπουργός απαντά ότι γνωρίζει πολύ καλά τον κ. Ντράγκι και ότι οι θέσεις του μάλλον παρερμηνεύτηκαν.

«Υγιή δημοσιονομική κατάσταση στη Γερμανία»

Σχολιάζοντας, τέλος, την οικονομική κατάσταση στην ίδια τη Γερμανία, ο κ. Σόιμπλε κάνει λόγο για μια υγιή δημοσιονομική κατάσταση στη χώρα, την οποία θέλει να εκμεταλλευτεί προκειμένου να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις. «Χρειαζόμαστε δομικές μεταρρυθμίσεις στη Γερμανία και στην Ευρώπη προκειμένου να διασφαλίσουμε την ανταγωνιστικότητά μας. Γι΄ αυτό το λόγο θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε και τα επόμενα χρόνια τις δαπάνες για την παιδεία και την έρευνα, χωρίς ωστόσο να κάνουμε νέα χρέη. Θα πρέπει να βελτιώσουμε και τις δημόσιες υποδομές».

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα