Τι κέρδισε η Ελλάδα στις ΗΠΑ

Για καλό κλίμα στις συναντήσεις που είχε την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλά η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, το τρίπτυχο των αποφάσεων έτσι όπως προέκυψαν από τον κύκλο συναντήσεων του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Ουάσινγκτον, στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ είναι η βούληση από όλες τις πλευρές για συμφωνία ως το τέλος Μαΐου, επιστροφή των θεσμών την ερχόμενη Τρίτη, σφιχτό χρονοδιάγραμμα εργασιών με συγκεκριμένους στόχους.

Αναλυτικά και μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων, οι ίδιοι κύκλοι έκαναν λόγο για θετικό και εποικοδομητικό κλίμα. Και ακόμη πιο σημαντικό το γεγονός ότι διαφαίνεται από όλες τις πλευρές η βούληση για ολοκλήρωση της συμφωνίας ως το τέλος Μαΐου.Επιπλέον επιστρέφουν οι επικεφαλής των θεσμών την ερχόμενη Τρίτη με σφιχτό μάλιστα, χρονοδιάγραμμα εργασιών.
Αυτές περιλαμβάνουν τη σύνθεση του MEFP (Memorandum of Economic and Financial Policies), την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας και ταυτόχρονα τη συζήτηση για το χρέος.

Συνάντηση με Λαγκάρντ

Η συνάντηση με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ πήγε πολύ καλά, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Συζητήσαμε πότε θα επιστρέψουν οι θεσμοί, νομίζω Τρίτη με Τετάρτη» ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος. «Συζητήσαμε και για το χρέος, για το MEFP (Memorandum of Economic and Financial Policies) και το πώς θα κλείσει το SLA (staff level agreement)» πρόσθεσε.

Για το χρέος, όπως είπε o υπουργός Οικονομικών, χρειάζεται να γίνει μια δουλειά σε τεχνικό επίπεδο.

Εποικοδομητικές χαρακτήρισε τις συζητήσεις με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής της με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών.

Στη δήλωσή της, όπως διανεμήθηκε από το γραφείο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η κα Λαγκάρντ τόνισε: «Συναντήθηκα σήμερα με τον Έλληνα υπουργό και την ελληνική αποστολή. Είχαμε εποικοδομητικές συζητήσεις στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επιστροφής των θεσμών, στα δύο σκέλη του ελληνικού προγράμματος, μεταρρυθμίσεις και απομείωση του χρέους».

Εξετάστηκαν η επιστροφή των κλιμακίων στην Αθήνα, το κείμενο του Μνημονίου του ΔΝΤ (MEFP), το staff level agreement και το ζήτημα του χρέους, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών εξερχόμενος από τη συνάντηση, σύμφωνα με την ενημερωτική ιστοσελίδα www.mignatiou.com.

Στόχος για την κυβέρνηση, που ξορκίζει τυχόν νέες καθυστερήσεις λόγω των συμπληγάδων ΔΝΤ και Βερολίνου, είναι να επιτευχθεί συμφωνία για το χρέος σε τέτοιο βαθμό, που το ΔΣ του ΔΝΤ να μπορεί να βγάλει μία θετική έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, που αποτελεί και «εισιτήριο» για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα με μία νέα μονοετή συμφωνία που θα λήγει μαζί με την υπάρχουσα τον Αύγουστο του 2018.

Παράλληλα, όσον αφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα, πληροφορίες της «Επένδυσης» αναφέρουν πως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει υποχωρήσει από τη μαξιμαλιστική πρόταση για δεκαετή πλεονάσματα 3,5%, την οποία απορρίπτει κατηγορηματικά η Αθήνα αλλά και το ΔΝΤ, σε μία πρόταση για 5 χρόνια. Η κυβέρνηση από την πλευρά της κρατά κλειστά τα χαρτιά της, στοχεύοντας στη μικρότερη δυνατή χρονική διάρκεια των πλεονασμάτων.

Τούτων δοθέντων, στην κυβέρνηση ευελπιστούν πως θα επιτευχθεί ένα πλαίσιο συμφωνίας, το οποίο εν συνεχεία θα τεθεί επί τάπητος στο προγραμματισμένο Eurogroup της 22ας Μαΐου, με το σενάριο ενός έκτακτου να απομακρύνεται, αφού τα χρονικά περιθώρια για το compliance report των τεχνικών κλιμακίων που επιστρέφουν την Τρίτη και το οποίο θα επισφραγίσει το κλείσιμο της αξιολόγησης, είναι εξαιρετικά περιορισμένα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως τα μέτρα για το χρέος που βρίσκονται επί τάπητος θα αφορούν:

– Το «ταβάνι» του 15% του ΑΕΠ το χρόνο για τα τοκοχρεολύσια
– Τη μετατροπή του σημερινού χαμηλού μεν αλλά κυμαινόμενου επιτοκίου σε σταθερό, προκειμένου να δοθεί σινιάλο σταθερότητας στις διεθνείς αγορές και την επενδυτική κοινότητα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα