Το είδωλο έφτασε στα 54!

Αν ο Πελέ ήταν ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του αθλήματος που διαμόρφωσε την εξέλιξή του, ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, ο «Ντιεγκίτο», αυτός ο βραχύσωμος και ψιλογεματούλης τύπος, με το μαλλί αφάνα, ήταν εκείνος που καθόρισε το παρόν και το μέλλον.

Το «χέρι του Θεού», ενδεχομένως η μεγαλύτερη, αλλά και πλέον αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στο χώρο του ποδοσφαίρου, έκλεισε την Πέμπτη (30/10) τα 54 χρόνια του. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που στοιχημάτιζαν ότι ο Ντιέγκο δεν θα βρίσκεται για πολύ κοντά μας. Οι καταχρήσεις, ο έντονος χαρακτήρας του, τα τεράστια προβλήματα στην υγεία του, είχαν γύρει την πλάστιγγα εναντίον του. Όμως είναι ακόμη εδώ. Έστω και με λίγα κιλά παραπάνω. Έστω και στα 54 του. Έστω και με όσα – κακά – έχει κάνει. Με τις υπερβολές του, με τις ατάκες του, με τις παρεμβάσεις του. Έστω και με όλα αυτά μαζί, ολόκληρες γενιές – και βέβαια ο υπογράφων το κείμενο – αισθάνονται δέος στην ιδέα να τον δουν να ακουμπάει και πάλι το τόπι με το μαγικό αριστερό του πόδι.

Ο Μαραντόνα δεν ήταν ένας απλός ποδοσφαιριστής. Ήταν ένας «γητευτής της στρογγυλής Θεάς», με ιδιαίτερα έντονη προσωπικότητα. Ήταν ένας πραγματικός ηγέτης, τόσο εντός, όσο και εκτός αγωνιστικού χώρου. Η παρουσία του, αν και δεν ξεπερνούσε το 1,70μ., κάλυπτε τα πάντα. Γέμιζε το γήπεδο, ήταν μία ομάδα μόνος του και προσέλκυε πάνω του όλα τα φώτα της δημοσιότητας. Ίσως τελικά, αυτό το μεγάλο του χάρισμα, να τον οδήγησε στην παραλίγο φυσική του καταστροφή. Η μεγάλη καριέρα, η έπαρση, η μανία που καταλαμβάνει τον ανθρώπινο νου όταν βρίσκεται στην κορυφή, τον έστρεψαν αρχικά στο ποτό και ακολούθως στα ναρκωτικά. Ο Ντιέγκο βρίσκεται μαζί μας σήμερα και γιορτάζει τα 54 του χρόνια σε τούτο τον κόσμο, μόνο από θαύμα. Ίσως ο Θεός – όποιος και αν είναι – να εκτιμά ότι δεν εκπλήρωσε ακόμη το σκοπό του.

Ας θυμηθούμε όμως, ποιος ήταν ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα Φράνκο, όπως είναι το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε στις 30 Οκτωβρίου του 1960. Πολλοί τον έχουν συνδέσει με την Μπόκα Τζούνιορς, ωστόσο στην πραγματικότητα ξεκίνησε την καριέρα του στην Αρχεντίνος Τζούνιορς, με την οποία αγωνίστηκε σε 166 ματς, πετυχαίνοντας 116 τέρματα! Το 1981, στα 21 του, πήρε μεταγραφή στην Μπόκα Τζούνιορς, με την οποία έπαιξε σε 40 παιχνίδια και πέτυχε 28 γκολ. Το 1982, μόλις έναν χρόνο μετά, ο Μαραντόνα πουλήθηκε στην Μπαρτσελόνα με το αστρονομικό για την εποχή, ποσό των 7,5 εκατομμυρίων δολαρίων! Το πέρασμά του από την Μπαρτσελόνα διακόπηκε… βάναυσα, μετά τον σοβαρότατο τραυματισμό του από τον ποδοσφαιριστή της Αθλέτικ Μπιλμπάο, Άντονι ΓκοϊκοΪτσέα! Ο Ντιεγκίτο ταλαιπωρήθηκε για σχεδόν δύο χρόνια και παρόλα αυτά, κατάφερε να πετύχει 22 γκολ, σε 36 παιχνίδια με τη φανέλα των «μπλαουγκράνα».

Το 1984 παίρνει μεταγραφή στη Νάπολι, σπάζοντας εκ νέου το ρεκόρ χρημάτων, με περίπου 9 εκατομμύρια δολάρια! Τότε αρχίζει να κτίζεται ο θρύλος του μεγάλου Αργεντινού. Στον ιταλικό Νότο, ο Μαραντόνα βρήκε τον παράδεισο. Κατάφερε να πετύχει το… ακατόρθωτο, κατακτώντας δύο πρωταθλήματα με τη Νάπολι! Ένα επίτευγμα που δεν είχε επαναληφθεί, καθώς ήταν η πρώτη ομάδα του φτωχού και υπανάπτυκτου ιταλικού Νότου, που κατακτούσε την κορυφή, βάζοντας από κάτω τους πλούσιους και ευνοημένους βόρειους! Ο Μαραντόνα έγινε ήρωας. Από ήρωας έγινε θρύλος και σαν τέτοιος, υπάρχει ακόμη ανάμεσά μας, προκαλώντας παγκόσμια αίσθηση με κάθε δήλωσή του, με κάθε ενέργειά του, με κάθε του σκέψη. Στη Νάπολι έπαιξε 188 παιχνίδια και πέτυχε 81 γκολ. Το 1992 πέρασε από τη Σεβίλλη, το 1993 επέστρεψε στην Αργεντινή και στην Νιούελς Ολντ Μπόις και το 1995 φόρεσε και πάλι τη φανέλα της Μπόκα Τζούνιορς, κλείνοντας εκεί την καριέρα του, το 1997.

Εκτός της Νάπολι, ο Μαραντόνα εξελίχθηκε σε θρύλο και σε επίπεδο Εθνικής ομάδας. Συμμετείχε σε τέσσερα Μουντιάλ (1982, 1986, 1990, 1994), κατακτώντας εκείνο του 1986, στο Μεξικό. Συνολικά, ο Ντιέγκο κατέκτησε ένα πρωτάθλημα Αργεντινής με την Μπόκα, Δύο κύπελλα και ένα σούπερ καπ στην Ισπανία με την Μπαρτσελόνα, δύο πρωταθλήματα, ένα κύπελλο, ένα σούπερ καπ και το Κύπελλο UEFA με τη Νάπολι, ένα παγκόσμιο κύπελλο Νέων και ένα Μουντιάλ με την Αργεντινή. Για την αξία του και την παρουσία του, ακόμη και αυτά φαντάζουν λίγα.

Παράλληλα, είχε κυλήσει στο ποτό και στα ναρκωτικά. Το βάρος της δημοσιότητας είχε λυγίσει τον «Ντιεγκίτο»! Ο θρύλος του ποδοσφαίρου μετατράπηκε σε φάντασμα του εαυτού του. Η εικόνα του προκαλούσε θλίψη. Η ζωή του έφτασε στα άκρα πολλές φορές. Αμέτρητες ήταν εκείνες που νοσηλεύτηκε σε ιδρύματα για αποτοξίνωση. Αμέτρητες ήταν επίσης οι φορές, που μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση. Εκτός των προβλημάτων υγείας, καταστράφηκε οικονομικά και κοινωνικά. Σήμερα, ο Αργεντινός επιχειρεί να καθιερωθεί ως προπονητής, αλλά τα προβλήματα υγείας που κουβαλάει και ο γενικότερος εκρηκτικός χαρακτήρας του και η… ροπή του να δηλώνει δημοσίως όσα πιστεύει, δεν του επιτρέπουν να ακολουθήσει μία σταθερή πορεία. Αυτός είναι εν ολίγοις ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, ο ποδοσφαιριστής που καθόρισε την πορεία του αθλήματος, δημιούργησε πρότυπα και θα εξακολουθήσει να εμπνέει τους νέους παίκτες για πολλά χρόνια ακόμη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα