Το ιδιότυπο «αντάρτικο» του Βενιζέλου

Ο διάλογος για την Κεντροαριστερά μάλλον δεν θα οδηγήσει πουθενά. Το Συνέδριο για τη Δημοκρατική Παράταξη, που προγραμματίζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος για να μετεξελιχθεί η Ελιά, έχει ήδη καταγράψει πολλούς πολέμιους στο εσωκομματικό πεδίο της Χαριλάου Τρικούπη. Οπότε τι μένει, ώστε το ΠΑΣΟΚ να διαφοροποιηθεί από τον έτερο κυβερνητικό εταίρο; Το να αναδείξει την ευαισθησία που το διέκρινε πριν από δεκαετίες.

Του Αλέξανδρου Μιχαήλ

Έτσι, το νέο πεδίο δόξης λαμπρό είναι το να περάσει στην απέναντι όχθη και να πετροβολεί την τρόικα, με την οποία όμως είχε αγαστή συνεργασία εδώ και τέσσερα χρόνια. Βέβαια, ο Ευ. Βενιζέλος ως υπουργός Οικονομικών επεχείρησε με τσαμπουκά να περάσει αυτά που ήθελε τον Αύγουστο του 2011, όμως τα πράγματα χειροτέρεψαν. Τρία χρόνια αργότερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επιμένει στην παλαιά γραμμή, όμως αυτή την εποχή κινείται εκ τους ασφαλούς, λόγω τού ότι υπάρχει και το αντίβαρο Σαμαρά στις διαπραγματεύσεις της χώρας με τους ξένους.

Πάντως η ρητορική του Ευ. Βενιζέλου είναι αμφίβολο εάν πείσει την πάλαι πότε ισχυρή εκλογική βάση του Κινήματος, που τώρα είτε κατοικοεδρεύει στην Κουμουνδούρου, είτε αναζητά καταφύγιο σε άλλες όμορες πολιτικές δυνάμεις. Ο Ευ. Βενιζέλος επιμένει και, όπως λένε οι συνεργάτες του, στο τέλος θα πείσει. Έτσι πριν από λίγες ημέρες δήλωσε ότι «είναι η στιγμή να πούμε ότι δεν εφαρμόζουμε οδηγίες που μας έχουν επιβληθεί και που δημιουργούν αδικαιολόγητη ανασφάλεια στον χώρο της Δημόσιας Διοίκησης, ούτε στον χώρο της κοινωνίας, αλλά εφαρμόζουμε ένα δικό μας εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων».

Το μήνυμα που προσπαθεί να στείλει το ΠΑΣΟΚ το τελευταίο διάστημα είναι ότι φέρεται αποφασισμένο να βγει στο… αντάρτικο, ώστε να μη γίνει τυφλή εφαρμογή αντικοινωνικών μέτρων που έχουν επιβληθεί από την τρόικα. Και φυσικά, εάν δεν τα καταφέρει, στη Χαριλάου Τρικούπη ισχυρίζονται ότι οι πολίτες θα καταλάβουν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι αντίθετο με τη σκληρή γραμμή του Μαξίμου. «Τέσσερα χρόνια το ΠΑΣΟΚ πληρώνει όλες τις αβλεψίες του πολιτικού συστήματος.  Ας δουν τη γλύκα και οι όψιμοι σωτήρες», μας έλεγε στέλεχος της Χ. Τρικούπη, υπέρμαχος της στρατηγικής να… φορτωθούν στον Αντ. Σαμαρά όλες τις δύσκολες αποφάσεις.

Ταυτόχρονα το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει για τη θεσμοθέτηση εκ μέρους της κυβέρνησης των 100 δόσεων στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία, την αποτροπή των υπολοίπων 6.500 απολύσεων στο Δημόσιο, διεκδικώντας τον συνυπολογισμό των 1.800 απομακρυθέντων με δικαστικές αποφάσεις, όπως και τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό.

Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό

Στο μεταξύ, η νέα διαφοροποίηση του ΠΑΣΟΚ είναι στο ζήτημα των αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα που θα επιφέρουν νέες μειώσεις στις συντάξεις, αλλά και στην εφαρμογή ποσοστών που αφορούν την υποχρεωτική κατάταξη υπαλλήλων σε αρνητική αξιολόγηση. Η Χ. Τρικούπη, πιστή στη γραμμή να μη συζητήσει η κυβέρνηση νέα μέτρα και να επανεξετάσει δράσεις που δεν είναι προαπαιτούμενες (βλ. αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων), δίνει το στίγμα του κόμματος ενόψει της διαπραγμάτευσης του Σεπτεμβρίου.

«Ούτε ως διαρροή δεν θα δεχτούμε το σενάριο που διαδίδουν εγχώριοι κύκλοι σε συμφωνία με στελέχη των δανειστών, ότι θα έχουμε αλλαγές στο ασφαλιστικό που θα επιφέρουν μείωση στις συντάξεις», αναφέρουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Το «πράσινο» αντάρτικο με την τρόικα συνεχίζεται σε επίπεδο δηλώσεων, με τον επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ για την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου, Χρήστο Πρωτόπαπα, να δηλώνει σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι «δεν θα δεχτούμε νέες παρεμβάσεις στα εργασιακά και ασφαλιστικά, το έχουμε ξεκαθαρίσει», σημειώνοντας ότι για την τρόικα «θα ζητήσουμε μια θετική έκθεση για την Ελλάδα, με βάση τις πραγματικά μεγάλες και σημαντικές προσπάθειες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός».

Για το ενδεχόμενο να μη συμφωνήσει η τρόικα, ο Χ. Πρωτόπαπας είπε ότι υπάρχει και άλλος δρόμος: «Αν δεν συμφωνήσουμε με την τρόικα, υπάρχουν και πολιτικοί προϊστάμενοι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πολιτική διαπραγμάτευση δεν σημαίνει συζήτηση στον αέρα. Θα ξεκινήσει από τη συζήτηση επί αυτών που έχουν στο τραπέζι και θα συνεχιστεί γιατί έχουμε και άλλα θέματα να κουβεντιάσουμε και τα οποία δεν θα κουβεντιάσουμε με την τρόικα».

Ποτέ την Κυριακή!

Φυσικά, όταν η επίσημη γραμμή της Χ. Τρικούπη είναι «αμφισβητούμε τα πάντα που λένε οι εκπρόσωποι της τρόικας», ουδείς μπορεί να εκπλήσσεται από τη διαφοροποίηση του Θάνου Μωραΐτη για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές σε 10 περιοχές της χώρας, κάνοντας λόγο για «παταγώδη αποτυχία» της κυβέρνησης.

Σε ανακοίνωσή του, ο Θ. Μωραΐτης τόνισε πως οι επιφυλάξεις του ΠΑΣΟΚ για το εν λόγω θέμα επιβεβαιώθηκαν περίτρανα, τονίζοντας μάλιστα πως «η πρώτη απόπειρα εφαρμογής της πρόσφατης απόφασης του υπουργείου Ανάπτυξης που ορίζει 10 περιοχές στις οποίες θα λειτουργήσουν τα καταστήματα και τις 52 Κυριακές, απέτυχε παταγωδώς. Μετρημένα στα δάχτυλα ήταν τα καταστήματα που άνοιξαν, οι δε καταναλωτές απείχαν με ηχηρό τρόπο από την αγορά».

Συνεχίζοντας, ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Γ. Παπανδρέου είπε πως «η συγκεκριμένη ρύθμιση όχι μόνο δημιούργησε αναίτια αναστάτωση στον εμπορικό κόσμο, αλλά είναι απολύτως αυθαίρετη καθώς αντίκειται στον νόμο που έχει ψηφίσει το ελληνικό Κοινοβούλιο και δεν καλύπτει σε καμία περίπτωση τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας.

Στην πραγματικότητα εξυπηρετεί στενά και περιορισμένα επιχειρηματικά συμφέροντα για την αναδιανομή του τζίρου και ιδεολογικές εμμονές του προηγούμενου αιώνα. Αυτή τη φορά ο νεοφιλελευθερισμός φόρεσε τον μανδύα του κρατισμού επιβάλλοντας ρυθμίσεις για τις τοπικές ανάγκες της αγοράς, από τις υπουργικές καρέκλες της Αθήνας».

Κλείνοντας, ο Θάνος Μωραΐτης καλεί το υπουργείο Ανάπτυξης «να συνομιλήσει με ειλικρίνεια και χωρίς προκαταλήψεις με την αγορά και τους καταναλωτές, ώστε να καταλήξουμε σε ένα σύγχρονο και εφαρμόσιμο πλαίσιο λειτουργίας των καταστημάτων στη χώρα μας».

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: «Να μην ξαναέρθει η τρόικα στην Αθήνα»

Κατά των επισκέψεων της τρόικας τάσσεται ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος ζήτησε να σταματήσουν να έρχονται οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Ελλάδα και να οριστεί εθνικός διαπραγματευτής με έδρα τις Βρυξέλλες.

«Εκτός των άλλων, έτσι αποφεύγεται και το επικοινωνιακό πανηγύρι, που πληγώνει τον εθνικό εγωισμό», είπε ο Αν. Λοβέρδος σε συνέντευξή του. Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του μάλιστα, ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στις απολύσεις, λέγοντας πως «το μόνο νόημα που ίσως μπορούν να αποκτήσουν στα μυαλά κάποιων, είναι να ρίξουν την κυβέρνηση».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα