Το πλήρωμα του χρόνου περιμένει ο Γιώργος

Δύο συναντήσεις. Η μία απλά για να γίνει. Και η άλλη, μια απέλπιδα προσπάθεια του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να εξασφαλίσει τη στήριξη του πρώην πρωθυπουργού για τα επόμενα σχέδιά του. Ή τουλάχιστον να τον υποχρεώσει να διαχωρίσει οριστικά τη θέση του.

 

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

 

Μόλις έγινε γνωστό πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα συναντούσε τους Γ. Παπανδρέου και Κ. Σημίτη, εύκολα έγινε αντιληπτό πως σημασία είχε μόνο η πρώτη συνάντηση. Οι δύο άνδρες είχαν διασταυρώσει τα βέλη τους πολλάκις, ενώ δεν αντάλλασσαν λέξη μετά τα επεισόδια για τα γενέθλια του κινήματος στο Ζάππειο. Αντίθετα, ο Κ. Σημίτης δεν έχει προκαλέσει προβλήματα στον νυν πρόεδρο του κινήματος. Και, επιπλέον, εμφανίζεται ενωτικός.

Στη Χαριλάου Τρικούπη ήλπιζαν πως αυτήν τη φορά ο Γ. Παπανδρέου θα εμφανιζόταν πιο συγκαταβατικός. Ή θα διαχώριζε πλήρως τη θέση του κλείνοντας πίσω του την πόρτα του κόμματος. Μόνο που ο πρώην πρωθυπουργός επέλεξε και να μείνει στο ΠΑΣΟΚ και να συνεχίσει να πονοκεφαλιάζει τον διάδοχό του αμφισβητώντας ευθέως τις επιλογές του.

O Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε τις ενστάσεις και διαφωνίες του, τόσο με επιλογές που έχουν γίνει, όσο και με τις διαδικασίες που ακολουθούνται για τη δημιουργία της ΔΗΠΑΡ, ενστάσεις και διαφωνίες που πηγάζουν από μια διαφορετική θεώρηση και αντίληψη για την αποστολή και το μέλλον του Κινήματος. Μάλιστα, για να είναι βέβαιος πως δεν θα παρερμηνευθεί, σημείωσε πως την πρότασή του θα αποστείλει και γραπτώς προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Υπολογίζεται ότι αυτό θα γίνει στις αρχές της εβδομάδας.

 

Γιατί μένει

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστήριζαν το προηγούμενο διάστημα πως ο Γ. Παπανδρέου θα επέλεγε την οριστική ρήξη με το κόμμα του. Μάλιστα «μετρήθηκε» ακόμα και σε δημοσκοπήσεις ως επικεφαλής νέας πολιτικής κίνησης κόντρα στο ΠΑΣΟΚ – και βγήκε και «πολύς»! Μια τέτοια εξέλιξη θα καθησύχαζε τη Χαριλάου Τρικούπη, ενώ θα επέτρεπε στην ηγεσία της να σχεδιάσει τα επόμενα βήματά της χωρίς τις έντονες αμφισβητήσεις που δέχεται σήμερα. Άλλωστε, όλες οι εκτιμήσεις έδειχναν πως οι «αντιφρονούντες» θα ακολουθούσαν τον πρώην πρόεδρο του κινήματος. Δεν έλειψαν και εκείνοι που δούλευαν προς την κατεύθυνση αυτή, διαδίδοντας πως ο Γ. Παπανδρέου θα αποκλειόταν από τα επόμενα ψηφοδέλτια, θέλοντας να δείξουν πως δεν έχει θέση στο ΠΑΣΟΚ.

Από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού είχε επιλεχθεί η στρατηγική της σιωπής. Και αυτό καθώς δεν είχαν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις. Ο χρόνος μέχρι τις κάλπες είναι πολύ μικρός για να προλάβει ένα νέο κόμμα να στηθεί σωστά, ενώ το κόστος είναι δυσανάλογο των προσδοκομένων. Έτσι, επιλέχθηκε η τακτική της αναμονής. Ο Γ. Παπανδρέου θα είναι εκ νέου υποψήφιος και θα περιμένει μέχρι το βράδυ των εκλογών, οπότε –εκτός και αν συμβεί κάποιο θαύμα– το κόμμα θα συντριβεί. Εκείνη θα είναι και η ιδανική στιγμή για να επιστρέψει ως σωτήρας και να διεκδικήσει τον επιπλέον χρόνο στον οποίο αναφέρθηκε και στην πρόσφατη ομιλία του στη Χαλκίδα.

 

Αντιπολίτευση στη συγκυβέρνηση

Με το κόμμα να βρίσκεται σε πλήρη εκλογική ετοιμότητα και στελέχη της Ν.Δ. να εμφανίζονται επικριτικά προς αυτό για τον ρόλο που διαδραμάτισε τα προηγούμενα χρόνια, στο ΠΑΣΟΚ περνούν σε μια νέα φάση.

Η περίοδος καλών σχέσεων και ήπιων τόνων με τη Νέα Δημοκρατία φαίνεται πως φτάνει στο τέλος της, καθώς τα δύο κόμματα θα είναι αντίπαλα στις κάλπες. Μάλιστα, στη Χαριλάου Τρικούπη δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να αναλάβουν πολιτικό κόστος που δεν τους αναλογεί. Προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και οι πρόσφατες δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου σχετικά με την αναγκαιότητα νέων μέτρων αλλά και οι κόκκινες γραμμές στα εργασιακά.

«Όχι, δεν πρόκειται να μειωθούν οι συντάξεις, δεν πρόκειται να κάνουμε προχειρότητες στο ασφαλιστικό, όταν ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η εφαρμογή του ισχύοντος νόμου που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και δεν έχουμε δει τα αποτελέσματα, όταν έχουμε μία ανεργία η οποία μειώνεται μεν αλλά είναι τραγικά υψηλή, ενώ πρέπει να δούμε πώς θα λειτουργήσει το ασφαλιστικό σύστημα με επίπεδα ανεργίας τα οποία είναι φυσιολογικά ευρωπαϊκά», ξεκαθάρισε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Όσον αφορά τη Νέα Δημοκρατία, τους τόνους ανέβασε ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος και μάλιστα σχολιάζοντας το… Ποτάμι! «Έχουμε δύο κόμματα που ενδιαφέρονται να έχουν πάντα σε ενέργεια το σκηνικό της τεχνητής πόλωσης σε μεσαία εκλογικά επίπεδα, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ. Κι έχουμε κι έναν νέο μπαλαντέρ, ο οποίος θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχει αυτή η πόλωση, που τη στηρίζει σε μια εποχή που δεν υπάρχουν αυτοδυναμίες, που υπάρχουν πολυφωνικές συμμαχικές συνεργατικές λύσεις, προοδευτικές εθνικές. Και υπάρχει ο νέος μπαλαντέρ, ο οποίος λέει εγώ είμαι η νέα αντίληψη, αποδέχομαι έναν τεχνητό διπολισμό, χωρίς βέβαια αυτοδυναμίες, μέσα από το εκλογικό σύστημα και από τεχνητές ενισχύσεις κι εγώ είμαι ο μπαλαντέρ του τεχνητού διπολισμού. Ωραία άποψη αυτή, έτσι; Καταπληκτική και κυρίως νεωτερική».

Επισημαίνοντας δε τη σημασία της Δημοκρατικής Παράταξης τόνισε: «Εμείς απέναντι σε αυτές τις δύο πολύ μεγάλες προκλήσεις, στη διπλή διαπραγμάτευση για την έξοδο από την οικονομική κρίση και στη διεθνοπολιτική και περιφερειακή αστάθεια, αντιτάσσουμε τη μιζέρια του εσωτερικού πολιτικού κλίματος, η οποία εκδηλώνεται κατά έναν περίεργο τρόπο με φοβικά ας το πούμε έτσι ανακλαστικά σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Παράταξη. Προφανώς καταλαβαίνουν τον στρατηγικό εγγυητικό ρόλο της παράταξης».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα