Το «πράσινο» πείραμα

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στη Χαριλάου Τρικούπη για το μεγάλο πείραμα της Δημοκρατικής Παράταξης (ΔΗ.ΠΑΡ.), που ξεκινά στον Βοτανικό και θα ολοκληρωθεί κάποια στιγμή μέχρι την επόμενη άνοιξη. Η ημερομηνία του συνεδρίου παραμένει άλυτος γρίφος…

 

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

 

Το στίγμα του για την επόμενη μέρα αναμένεται να δώσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη Συνδιάσκεψη που έχει προγραμματιστεί στην Αθηναΐδα στον Βοτανικό. Πρώτα βιολιά στην «παράσταση» αποτελούν πρόσωπα της εμπιστοσύνης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ώστε να αποφευχθούν τα παρατράγουδα στο μέτρο του δυνατού.

Στην ομιλία του ο Ευ. Βενιζέλος αναμένεται να δώσει το στίγμα της νέας εποχής για τους ψηφοφόρους και τα στελέχη του χώρου, ενόψει πολιτικών εξελίξεων μέχρι τον Μάρτιο, αλλά και να προετοιμάσει ψυχολογικά τα στελέχη του για την αλλαγή. Μια αλλαγή που δεν γίνεται σε «κενό αέρος», καθώς οι σχεδιασμοί της ηγεσίας τού ΠΑΣΟΚ έχουν συναντήσει έντονες εσωκομματικές αντιδράσεις. Ήδη, άλλωστε, θέση έχει πάρει εκτός του Μιχάλη Καρχιμάκη και ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου. Πριν από λίγες ημέρες και από την Κρήτη δήλωσε «παρών», λέγοντας με νόημα: «Σας καλώ να πάρετε στα χέρια σας αυτή την υπόθεση. Ας τα συζητήσουμε όλα, ας κριθούν όλα, δομές, πρόσωπα, ας γίνουμε εμείς πρώτοι η αλλαγή που οραματιζόμαστε. Κανείς δεν με κρατάει! Δεν με ενδιαφέρει η εξουσία για την εξουσία, αλλά δεν θα ησυχάσω αν δεν δικαιωθούν οι αγώνες μας! Ο δρόμος των αξιών μας, ο δρόμος των αρχών μας μας καλεί και πάλι! Στο κάλεσμα αυτό, ξανά μαζί, πάμε!»

Το δυσκολότερο για τον Ευ. Βενιζέλο θα είναι να πείσει πως το ΠΑΣΟΚ δεν θα αλλοιωθεί και ότι θα μείνει ανεξάρτητο ως πολιτικός σχηματισμός που θα συνεργαστεί με τη Δημοκρατική Παράταξη. Κάτι που σκοντάφτει στην πραγματικότητα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει ήδη στα χέρια του την αποτυχία της Ελιάς που επιτρέπει σε πολλούς να διερωτώνται γιατί θα πρέπει τώρα να «στήνουν» τη Δημοκρατική Παράταξη αντί να ενισχύσουν την προηγούμενη προσπάθεια εφόσον πιστεύουν σε αυτή. Επιπλέον, δεν αποτελεί μυστικό το γεγονός πως όσοι συμμετέχουν αυτή τη στιγμή στην προσπάθεια είναι απλά τα πολλά κομμάτια του ΠΑΣΟΚ που διαφοροποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια από τις επιλογές της Χαριλάου Τρικούπη και επέλεξαν έναν λίγο διαφορετικό δρόμο.

Με δεδομένο ότι το πολυπόθητο συνέδριο στην καλύτερη περίπτωση θα πραγματοποιηθεί αρχές του νέου έτους, με τους απαισιόδοξους να το τοποθετούν μετά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και κατά συνέπεια μετά τις εθνικές εκλογές, ο Ευ. Βενιζέλος θα δεχθεί ισχυρές πιέσεις να προηγηθεί συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα άμεσα. Μόνο που αυτό θέτει υπό αμφισβήτηση ακόμα και την παρουσία του στο κόμμα.

 

Προβληματισμός

Την ίδια ώρα στελέχη του κόμματος δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την τελική έκβαση της προσπάθειας. Ακόμα και ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης, γραμματέας του κόμματος, σε συνέντευξή του ομολόγησε τη δυσκολία του εγχειρήματος, σημειώνοντας πως ο χώρος έχει συρρικνωθεί και ότι στη Δημοκρατική Παράταξη καλούνται να συμμετάσχουν κυρίως τμήματα του παλαιού ΠΑΣΟΚ αλλά και προσωπικότητες. Εκείνο που έκανε ιδιαίτερη αίσθηση είναι η τοποθέτησή του για την ηγεσία της ΔΗ.ΠΑΡ. αλλά και του ΠΑΣΟΚ. Ο Ν. Ανδρουλάκης τόνισε ότι το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, εκτός από το πρόγραμμα που καλείται να εγκρίνει, πρέπει να πάρει αποφάσεις και για το ποιος θα ηγηθεί της Παράταξης, λέγοντας επίσης ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος μπορεί να είναι υποψήφιος!

Τη συγκεκριμένη θέση αναμένεται κατά πάσα πιθανότητα να εκφράσει ο κ. Ανδρουλάκης στη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου το Σαββατοκύριακο, αναδεικνύοντας έτσι τις ζυμώσεις και τις έντονες διεργασίες που υπάρχουν παρασκηνιακά στο εσωτερικό τού ΠΑΣΟΚ όχι μόνο στην πορεία προς το συνέδριο της ΔΗ.ΠΑΡ. αλλά και του ποιος θα ηγηθεί ενός τέτοιου σχήματος.

 

Κίνδυνος να συνθλιβούν από τον νέο δικομματισμό

Το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα για το ΠΑΣΟΚ και τις προσπάθειές του είναι οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες φέρνουν το κόμμα λίγο πάνω από το 3% με τις θετικότερες προβλέψεις να το ανεβάζουν στο 6%. Αν αυτές ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, τότε είναι πια πολύ πιθανό ακόμα και να μείνει το κόμμα εκτός Βουλής στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση καθώς θα συνθλιβεί μεταξύ του νέου δικομματισμού, της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ!

Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν καταστροφική, και στη Χαριλάου Τρικούπη αναζητούν τρόπους για να αντεπιτεθούν. Οι υψηλοί τόνοι κατά του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδειχθεί πως δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, εκτός και αν κάποιος ισχυριστεί πως χωρίς αυτούς το άλλοτε κραταιό κόμμα θα συναγωνιζόταν τα ποσοστά της Δημοκρατικής Αριστεράς του Φώτη Κουβέλη.

Ως «σχέδιο β΄» στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν υιοθετήσει τη διαφοροποίηση με τη Νέα Δημοκρατία, μόνο που μέχρι ώρας ούτε αυτό έχει αποτέλεσμα, επιτρέποντας στους «αντιβενιζελικούς» να σχολιάζουν καυστικά πως το πραγματικό πρόβλημα του κόμματος είναι ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα