Το σχέδιο Σαμαρά για να εγκλωβίσει τον ΣΥΡΙΖΑ

Η πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος, όπως και η εκκίνηση της συζήτησης για την βιωσιμότητα του χρέους αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για την κυβέρνηση, ώστε να αντεπιτεθεί επικοινωνιακά για να αποκομίσει όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου μπορεί να επικρατεί ευφορία, αλλά κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει το αποτέλεσμα των εκλογών, ενώ πλέον η προσοχή στρέφεται -σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν τα ζητήματα που υπάρχουν και στη ΝΔ με αντάρτικες υποψηφιότητες- στην ανάδειξη των προβλημάτων που εντοπίζονται στο ΣΥΡΙΖΑ, όπως στο ζήτημα της συμμετοχής στα ψηφοδέλτια υποψηφίων από τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

Ο Πρωθυπουργός χαράζει τη στρατηγική του για τις ευρωεκλογές και προτάσσει το διακύβευμα της οικονομικής βιωσιμότητας μαζί με την ανάγκη σταθερότητας της χώρας, αλλά υπάρχει αδυναμία εκτίμησης για το πώς θα κινηθεί το εκλογικό σώμα. Και αυτό διότι μπορεί ο πρωθυπουργός να απολαμβάνει υψηλή δημοφιλία και να αυξήθηκε η αξιοπιστία του, όμως την ίδια ώρα δεν είναι σίγουρο ότι οι ψηφοφόροι που εγκατέλειψαν τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα θα επανακάμψουν.

Με βάση τις δημοσκοπήσεις, όλοι οι συνεργάτες του πρωθυπουργού είναι αισιόδοξοι, ότι η μικρή διαφοράς υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ θα αναστραφεί μέχρι τις εκλογές, καθώς εκτιμούν πως θα περάσουν στην κοινωνία οι θετικές ειδήσεις από το μέτωπο της οικονομίας. Το μόνο που ανησυχεί το Μαξίμου είναι ότι οι έρευνες των δημοσκοπικών εταιρειών δείχνουν πως ευρέα κοινωνικά στρώματα μισθωτών και συνταξιούχων εκδηλώνουν μια τάση εξάντλησης από την οικονομική πολιτική, η οποία δείχνει να μεταφράζεται σε μια μεταβολή στάσης απέναντι στην κυβέρνηση. Αυτό μεταφράζεται όχι μόνο σε όξυνση της καθημερινής «γκρίνιας» αλλά σε άμεση, σκληρή και κατηγορηματική απόρριψη κάθε κυβερνητικού χειρισμού που δεν έχει σαφήνεια, καθαρότητα και ορατό αποτέλεσμα.

Η αντεπίθεση

Βέβαια στο Μαξίμου εκτιμούν πως όταν δοθεί πριν από τις εκλογές το κοινωνικό μέρισμα (10 Μαΐου), αλλά θα έχουν έλθει και τα καλά νέα πέντε ημέρες νωρίτερα από  το Eurogroup,  όπου αναμένεται να ανοίξει η συζήτηση για τη μετακύλιση των χρεολυσίων και τη μείωση των επιτοκίων, θα προσφέρει άλλον αέρα στην κυβέρνηση στην τελική ευθεία προς τις εκλογές.

Παράλληλα συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν πως καταλυτικό ρόλο θα παίξει και το  «Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης» που αναμένεται να παρουσιαστεί πριν από το Eurogroup. Σύμφωνα με το σχεδιασμό που έχει γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός που αρχίζει και μπαίνει και ο ίδιος στη μάχη των ευρωεκλογών, θα πορευθεί σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, έχοντας στην κορυφή της ατζέντας του την οικονομία.

Τις επόμενες ημέρες θα έχουν μια πρώτη εικόνα των διαθέσεων της κοινής γνώμης μετά το Πάσχα, ώστε να αξιολογήσουν την κατάσταση και να αναλύσουν τα νέα δεδομένα που προέκυψαν μετά και την οριστική ανακοίνωση των ευρωψηφοδελτίων. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να επικεντρωθεί στην ανάγκη.

Μ.Κ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα